9.12.10

Nicola Tesla το ωροσκοπιο μια; μεγαλοφυιας

από τον Karl Heinz Ottinger







Ο Νικόλα Τέσλα γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1856 σε ένα μικρό χωριό της Λίκα σε μια περιοχή που τώρα ανήκει στην Κροατία. Ο ίδιος Σέρβος στην καταγωγή (*οι Σέρβοι είναι υπερήφανοι για αυτόν) . Η περιοχή όπου μεγάλωσε ήταν Αυστρο-Ουγγρική . Ο ίδιος ήταν ένας Σέρβος με Αυστρο-Ουγγρική υπηκοότητα. Ο Πατέρας του ιερέας και η μητέρα του αγρότισσα αλλά με ιδιαίτερη έφεση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Ο Νικόλα ζούσε στην σκιά του επίσης ιδιοφυούς αδελφού του Ντάνε που ήταν 7 έτη μεγαλύτερος . Το 1863 ο Ντάνε έπεσε από το άλογο του και σκοτώθηκε. Η θλίψη στην οικογένεια ήταν μεγάλη. Ο Ίδιος ο Τέσλα λέει: «Ο πρόωρος θάνατος του Ντάνε άφησε τους γονείς μου απαρηγόρητους… Η ανάμνηση των δικών του κατορθωμάτων έκανε κάθε προσπάθεια μου να φαίνεται αδιάφορη και εκτός συναγωνισμού. Οτιδήποτε και να κατάφερναν είχε κάποια αξία μόνον όταν έκανε τους γονείς μου να αισθάνονται την απώλεια του Ντάνε λιγότερο έντονη. Έτσι, μεγάλωσα με λίγη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου» (Νικόλα Τέσλα, My Inventions).
Ο Τέσλα είχε εμμονή να αναδείξει το όνομα της οικογενείας του. Ο πατέρας του τον ήθελε ή στρατιωτικό ή ιερέα αλλά ο Μικρός Νικόλα ήθελε να μείνει στην ιστορία. Τα χρόνια περνούσαν και το μυαλό του Τέσλα πετούσε «σπίθες». Ως μαθητής Λυκείου στο Λύκειο του Κάρλοβιτς είχε την τύχη να δει μια επίδειξη ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό ήταν!! Ο Τέσλα είχε βρει τον σκοπό του.
Τα χρόνια πέρασαν και από μαθητής έγινε σπουδαστής στο Πολυτεχνείο του Γκρατς βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρόκληση. Ο καθηγητής παρουσιάζει με περηφάνια μια ηλεκτρική μηχανή παραγωγής ρεύματος αλλά είχε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και πετούσε σπίθες. Όταν ο καθηγητής έθεσε σε λειτουργία τη συσκευή, εκείνη άρχισε να κάνει έντονο θόρυβο και να στέλνει γύρω της μια βροχή από μπλε σπίθες, αστράφτοντας και τρίζοντας, μέσα σ’ ένα βουητό που γινόταν όλο και πιο ανυπόφορο.
Τότε ο σπουδαστής Τέσλα ρώτησε τον καθηγητή του: «Αυτές οι σπίθες δεν υποδηλώνουν μια απώλεια ενέργειας;»
«Ναι», απάντησε ο καθηγητής του, «αλλά αυτό είναι στα πλαίσια του αποδεκτού. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά».
«Αλλά δεν θα μπορούσαμε να εφεύρουμε μια καλύτερη γεννήτρια;», ρώτησε ο Τέσλα.
Ο καθηγητής άρπαξε τότε την ευκαιρία να χλευάσει το νεαρό Τέσλα για την τολμηρή του ιδέα, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα την τάξη του: «Πως θα μπορούσες να κατασκευάσεις μια γεννήτρια χωρίς τα απαραίτητα ζεύγη και χωρίς απώλειες ενέργειας;»
«Αυτό δεν το γνωρίζω», του απάντησε ο Τέσλα, «ίσως όμως με τη χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος;»
«Ανοησίες!», τον έκοψε απότομα ο καθηγητής του, «Το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι άχρηστο, παντελώς άχρηστο. Είναι σαν να προσπαθείς να εφεύρεις μια αεικίνητη μηχανή!»
Ένα απόγευμα και ενώ με τον φίλο του απήγγειλε στίχους του Φάουστ το γνωστό έργο του Γκαίτε (ο Φάουστ ήταν μύστης …τυχαίο; Δεν νομίζω?) του ήρθε στο μυαλό η έμπνευση και άρχισε να σχεδιάζει την μηχανή εναλλασσόμενου ρεύματος στο χώμα.
Μετά ταξίδεψε στην Αμερική, τον εξαπάτησε ο Έντισον, πήγε στον Westinghouse , αρνήθηκε το Νόμπελ επιστήμων να το μοιραστεί με τον Έντισον. 7οο ευρεσιτεχνίες είναι δια χειρός Τέσλα. Μερικές από αυτές :
Ακτινογραφία
Τηλέγραφος,
Σύστημα HAARP
Τηλεκατεύθυνση
Πηνίο Τέσλα
Ο ίδιος είχε πει: «Το παρόν είναι δικό τους. Το μέλλον είναι δικό μου»
Πέθανε μόνος και ξεχασμένος στις 7/1/1943

Τι Λέει ο χάρτης του...η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: