9.3.10

Η νηστεία «γεννά» κορίτσια

Η ποσότητα του φαγητού καθώς και η περιεκτικότητά του σε λιπαρά, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, επηρεάζει το φύλο και την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι όσες έγκυες τρώνε ένα πλήρες πρωινό κάθε μέρα και κάνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, κατά τη στιγμή της σύλληψης και κατά την πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αγόρι.

Αντίθετα, μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και περιούδους νηστειών αυξάνουν την πιθανότητα γέννησης κοριτσιού.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μισούρι, υπό τη δρα Τσέριλ Ρόζενφελντ. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή με πολλές θερμίδες ευνοεί τα αγόρια, ενώ όσο πιο λίγες είναι οι θερμίδες τόσο πιθανότερη είναι η γέννηση κοριτσιού.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε πειράματα και ανάλυση γονιδίων σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι τα θηλυκά έμβρυα είναι γενικά πιο ευαίσθητα στη μητρική διατροφή, με συνέπεια τα γονίδιά τους να είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τη δίαιτα της μητέρας.

Έπειτα από 12 μέρες εγκυμοσύνης - περίπου το μισό της συνολικής εγκυμοσύνης του ποντικιού - παρατηρήθηκαν αλλαγές σε σχεδόν 2.000 γονίδια του εμβρύου, που σχετίζονταν με τη διατροφή της μητέρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πέρα από το φύλο, τα αγόρια και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διαφορετικό βαθμό κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή τους, ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας στην αρχική φάση της εγκυμοσύνης.

Έτσι, για παράδειγμα, οι υιοί παχύσαρκων μητέρων είναι πιθανότερο να γίνουν και οι ίδιοι παχύσαρκοι και να παρουσιάσουν διαβήτη, όταν μεγαλώσουν, σε σχέση με τις κόρες της ίδιας μητέρας.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμα για ποιο λόγο η διατροφή μιας μητέρας επηρεάζει αν το παιδί της θα γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι.

Είναι όμως σίγουροι ότι "όσο περισσότερο τρώει μια γυναίκα τόσο πιθανότερο είναι να γεννήσει αγόρι".

Ειδικά το τακτικό πρωινό με δημητριακά φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.

Η πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) http://www.pnas.org/content/early/2010/02/17/1000440107.abstract?sid=b984ecad-f89d-44ef-923a-ca034b17ce51

ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: