9.3.10

Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στο Ίντερνετ

Σχεδόν εννιά στους δέκα άνθρωποι στον κόσμο (το 87%) πιστεύουν ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που πρέπει να προστατεύεται, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του BBC που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο.

Η έρευνα, σε περισσότερους από 27.000 ενηλίκους σε 26 χώρες, διαπίστωσε το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών του κόσμου να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της πρόσβασης στο Ίντερνετ. Χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία έχουν ήδη κατοχυρώσει νομοθετικά αυτό το δικαίωμα για τους πολίτες τους, ενώ ο ΟΗΕ προωθεί τη διασφάλιση της καθολικής ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις πληροφορίες του διαδικτύου.

«Το διαδίκτυο είναι η πιο ισχυρή εν δυνάμει πηγή διαφωτισμού που έχει ποτέ δημιουργηθεί», δήλωσε ο δρ Χαμαντούν Τουρέ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, και τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν το ΄Ιντερνετ σαν βασική υποδομή, όπως ακριβώς τους δρόμους, τις αποχετεύσεις και την ύδρευση. Έχουμε εισέλθει στην κοινωνία της γνώσης και ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση, ώστε να συμμετέχει σε αυτήν».

Η έρευνα αποκάλυψε μια σημαντική διαφωνία μεταξύ των πολιτών: άλλοι (π.χ. στη Ν.Κορέα και στη Νιγηρία) δεν θέλουν οι κυβερνήσεις να εμπλέκονται στη ρύθμιση του διαδικτύου και άλλοι (π.χ. στην Ευρώπη και στην Κίνα) επιθυμούν την κρατική παρέμβαση.

Σε πολλά μέρη του κόσμου –και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες- ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η αγορά δεν έχει οικονομικά κίνητρα να επεκτείνει την ευρυζωνική πρόσβαση και στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, με συνέπεια οι κάτοικοι σε αυτές να στερούνται την εύκολη διαδικτυακή πρόσβαση που έχουν οι κάτοικοι των αστικών συγκροτημάτων.

Χώρες όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και το Μεξικό εμφανίζονται κατ’ εξοχήν υπέρμαχοι της προάσπισης του Ίντερνετ ως θεμελιώδους δικαιώματος για όλους τους ανθρώπους. Σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ρωσία, οι χρήστες δήλωσαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους ότι δεν μπορούν να ζήσουν πια χωρίς το διαδίκτυο.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι το Ίντερνετ είχε θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή τους, ενώ σχεδόν τέσσερις στους πέντε δήλωσαν ότι τους έφερε μεγαλύτερη ελευθερία. Παρόλα αυτά, πολλοί χρήστες εμφανίστηκαν παράλληλα ανήσυχοι, κυρίως λόγω των αυξανόμενων περιστατικών απάτης στο διαδίκτυο, των εντεινόμενων φόβων για παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους, καθώς και της απειλής να διωχθούν για όσα είπαν online κάποια στιγμή.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: