9.3.10

11 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ-Νεφρά και διαβήτης

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 10 ενηλίκους, έχουν κάποιο βαθμό μικρής ή μεγάλης νεφρικής βλάβης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η λειτουργία των νεφρών είναι να αποβάλλουν τις τοξικές ουσίες και το περισσευάμενο νερό από το σώμα μας. Επίσης, οι νεφροί βοηθούν σημαντικά στον έλεγχο της πίεσης αίματος, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και ορμονών και στην ακεραιότητα της υγείας των οστών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του διαβήτη, της υπέρτασης και της χρόνιας νεφρικής νόσου. Οι άρρωστοι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη θα παρουσιάσουν κατά 30-40% και χρόνια διαβητική νεφροπάθεια. Σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη ή υπέρταση μπορούμε με μία απλή και ανέξοδη εξέταση, που λέγεται γενική ανάλυση ούρων, να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρωτεΐνη.

Εάν η ύπαρξη πρωτεΐνης στα ούρα ευρεθεί νωρίς μπορεί να διορθωθεί με φάρμακα, διαιτολόγιο και αλλαγή του τρόπου ζωής, ενώ, αν διαγνωστεί αργά, η πρόληψη είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα να έχουμε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζεται πλέον αντιμετώπιση με αιμοκάθαρση ή νεφρική μεταμόσχευση.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 10% του πληθυσμού, ήτοι περίπου 1.000.000 άνθρωποι, πάσχουν από κάποιο νεφρικό νόσημα που δεν γνωρίζουν. Από αυτούς μόνο το 0,1% θα φτάσει στη θεραπεία με αιμοκάθαρση, ενώ η μεγάλη πλειονότητα αυτών φεύγουν από τη ζωή κυρίως λόγω καρδιαγγειακών επεισοδίων (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα μυοκαρδίου), αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων ή άλλων περιφερικών αγγειακών παθήσεων (π.χ. γάγγραινα).

Στις 11 Μαρτίου του 2010, που γιορτάζουμε φέτος την παγκόσμια ημέρα του νεφρού, θα γίνει ενημέρωση τόσο των ιατρών και επαγγελματιών υγείας όσο και των ασθενών σε θέματα που αφορούν το σακχαρώδη διαβήτη και τη διαβητική νεφροπάθεια.

Το Ελληνικό Κολέγιο Νεφρολογίας και Υπέρτασης συνιστά σε όλους τους διαβητικούς ασθενείς να μετρούν την κρεατινίνη αίματος και την πρωτεΐνη στα ούρα τουλάχιστον 1-2 φορές ανά έτος. Οταν οι ασθενείς που έχουν διαβήτη αναπτύσσουν και υπέρταση, τότε η εξέλιξη των ασθενών σε νεφρική ανεπάρκεια είναι πιο γρήγορη.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: