14.12.10

Ελλάδα-Το ωροσκόπιο της ανεξαρτησίας

Από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Αρκετοί ερευνητές της αστρολογίας εξεγείρονται και μόνον στη σκέψη ότι μια τόσο «καθυστερημένη και συντηρητική» χώρα, όπως η Ελλάδα ανήκει στο ζώδιο του Υδροχόου. Θα προτιμούσαν ίσως Καρκίνο, Παρθένο η οτιδήποτε άλλο θα τόνιζε τη γκρίνια και τη μιζέρια των Νεοελλήνων.
Ίσως όμως, παρασυρμένοι από μια ιερή αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην όμορφη πατρίδα μας, ξεχνούν το δισυπόστατο των Ελλήνων, που ναι μεν στο εσωτερικό τα κάνουν κουλουβάχατα αλλά συνήθως διαθέτουν μια ενστικτώδη πολιτική διορατικότητα σε διεθνή θέματα. Πάρα πολλές φορές η κοινή γνώμη στην Ελλάδα έχει τελείως διαφορετική αντίληψη από την Ευρωπαϊκή, όπως φάνηκε για παράδειγμα στην κρίση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Εκτός αυτού, είναι γνωστό ότι ο λαός μιας χώρας δεν περιγράφεται από τον Ήλιο αλλά από τη Σελήνη.
Και η Σελήνη στους Διδύμους εκφράζει πολύ καλά την ευελιξία την επικοινωνιακή δεινότητα και το διπλό χαρακτήρα του Νεοέλληνα. Κάθε φορά μάλιστα που οι γενικότερες εξελίξεις βοηθούν, ξεδιπλώνονται οι ποικίλες επικοινωνιακές ...αρετές της (ατέλειωτο κουβεντολόι, πληθωρισμός κινητών και αυτοκινήτων κλπ)
Η αντίθεση της Σελήνης με τον Άρη περιγράφει εξ ίσου ικανοποιητικά το μεσογειακό ταπεραμέντο, την εσωτερική φαγωμάρα μας αλλά και τα θύματα που θρηνούμε ετησίως στην άσφαλτο-ελλείψει πολέμων...
Όσο για τον ίδιο τον Άρη είναι πηγή εντάσεων και προστριβών. Όπως όμως θα δούμε από την ιδιοσυναστρία «μπολιάζεται» με Πλουτώνιες ιδιότητες. Και βέβαια η συσχέτιση Άρη-Πλούτωνα παραπέμπει σε γνωστούς συμβολισμούς με τον φοίνικα να αναγεννάται από τη στάχτη του η στο πολύ γνωστό εμβατήριο «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει...»
Το Ελληνικό ωροσκόπιο
Η χώρα μας απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ύστερα από μια σειρά συνθηκών, από τις οποίες η πιο γνωστή-κι εκείνη που συνήθως χρησιμοποιείται από τους αστρολόγους-είναι το «Πρωτόκολλο του Λονδίνου», που υπεγράφη ανάμεσα στο Σουλτάνο και τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής στις 3/2/1830.
Τα κριτήρια επιλογής αυτής της ημερομηνίας ως «γέννηση» της σύγχρονης Ελλάδας είναι σε κάθε περίπτωση συζητήσιμα. Όταν υπεγράφη το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο, η χώρα είχε ήδη κυβέρνηση και από αυτήν την άποψη δείχνει πιο λογικό να ανατρέξουμε σε άλλες ημερομηνίες που προηγήθηκαν και σημειοδότησαν την ύπαρξη ενός Ελληνικού κράτους.
Αν στηριζόμαστε σε κριτήρια όπως εκείνα που οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν για τις ΗΠΑ θα έπρεπε μάλλον να επικεντρωθούμε στις τελικές αποφάσεις της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο (13/1 1822, με το νέο ημερολόγιο), οπότε και διακηρύχθηκε επισήμως η ανεξαρτησία μας.
Θα μπορούσαμε όμως να θεωρήσουμε ως ημερομηνία-σταθμό και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιωάννη Καποδίστρια στα τέλη Ιανουαρίου του 1828.
Κάποιοι μελετητές πάλι παρακάμπτουν όλες αυτές τις «παλιές» ημερομηνίες, υποστηρίζοντας ότι ως «αρχή» της σύγχρονης Ελλάδας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είτε την Μεταπολίτευση (23/7/74), είτε την ψήφιση του νέου Συντάγματος που τέθηκε σε ισχύ στις 11/6/75.
Όλες οι απόψεις έχουν τα-αστρολογικά-επιχειρήματα τους κι αυτό είναι μάλλον φυσιολογικό από τη στιγμή που κάθε σημαντικό συμβάν στην ιστορία μιας χώρας προκύπτει συχνά από πλανητικές διελεύσεις που «κάθονται» σε προγενέστερες θέσεις και ενδείξεις, επιβεβαιώνοντας την ευαισθησία και τη λειτουργικότητα τους. Για παράδειγμα στον προτεινόμενο χάρτη για το 1975 ο Πλούτωνας βρίσκεται στο Ζυγό ακριβώς απέναντι από τη θέση που έχει σε εκείνον του 1830. Κάτι που απλά σημαίνει ότι ανεξάρτητα με το ποιός τελικά είναι ο «σωστός» χάρτης, τέτοιες ενδείξεις πιστοποιούν την ισχύ συγκεκριμένων θέσεων όπως είναι αυτή του Πλούτωνα.Η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: