28.10.10

Όταν οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες

Από τον Karl Heinz Ottinger






H 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν ημέρα όπου έμελλε να αλλάξει ή τουλάχιστον να ...κοντοσταθεί ο ρους της Ιστορίας.
Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Η τότε φασιστοκρατούμενη Ιταλία είχε συνάψει συμμαχία με την επίσης φασιστική Γερμανία. Ο Benito Mussolini ουσιαστικά υπήρξε “πνευματικό είδωλο” του Χίτλερ στην δεκαετία του ΄20, ωστόσο τα πράγματα γρήγορα αντιστράφηκαν. Ο Χίτλερ μέσα σε 7 χρονιά από την άνοδο του στην εξουσία είχε καταστήσει την Γερμανία πάλι κραταιά υπερδύναμη, ενώ ο Ιταλός δικτάτορας ξεκινώντας από τα «εύκολα» ...βολόδερνε στην Αφρική.
Ο Mussolini ήταν ένα εγωπαθές και θεατρινίστικο Λιοντάρι όπου ...λύσσαγε βλέποντας την Γερμανία να τηρεί τα σχέδια της με μαθηματική ακρίβεια και συνέπεια και να έχει ήδη πατήσει πόδι στη Βαλκανική καταλαμβάνοντας τη Ρουμανία και τα πετρέλαια της . Έτσι, πιστεύοντας ότι ο ίδιος δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τη δόξα του Χίτλερ και η Ιταλία μπορούσε να έχει ανάλογες επιτυχίες όπως η Γερμανία, αποφάσισε να κάνει την επίθεση στην Ελλάδα εν αγνοία του.
Ήθελε ο Χίτλερ να μάθει την αστραπιαία νίκη του από τις εφημερίδες. Τελικά βέβαια, οι εφημερίδες άλλα έγραψαν...
Ο ρόλος του Ιωάννη Μεταξά: Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν ένας στρατιωτικός ο οποίος ξέχωρα από τις σπουδές του ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος. Στα 14 του εισήχθη στην Σχολή Ευελπίδων και εξέρχεται με τον Βαθμό του Ανθυπολοχαγού με βαθμό 19.90 (πρώτος). Πάει στην Σχολή του Μηχανικού και μετά από καιρό με υποτροφία στην Σχολή Πολέμου του Βερολίνου. Εκεί ο Μεταξάς αποφοιτάει πρώτος άλλα οι Γερμανοί αδυνατούν να το πιστέψουν. Ξαναβάζουν τεστ και ο Μεταξάς πάλι βγαίνει πρώτος. Εκεί αναρτούν μια πινακίδα οπού έγραφε “ Κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο γα τον Μεταξά”. Θεωρούν τον Μεταξά πραξικοπηματία το οποίο κατά το ήμισυ είναι για μένα εσφαλμένο. Το 1936 η πολίτικη ζωή της Ελλάδος είχε έλθει σε αδιέξοδο μιας και οι δυο συνασπισμοί ήσαν σχεδόν ισόπαλοι. Το παλάτι για να αποτρέψει το ενδεχόμενο το ΚΚΕ να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις πολίτικες εξέλιξης της χώρας και, προ αυτού του αδιεξόδου, έκανε πίσω σε μια συνδιαχείριση. Άλλωστε ο Μεταξάς ήταν αγαπητός στο παλάτι. Με αυτό το σκεπτικό έγινε το πραξικόπημα που στην πραγματικότητα ήταν μια συνδιαχείριση. Ο Μεταξάς όμως διέβλεπε την λαίλαπα που ερχότανε στα Βαλκάνια και εξόπλισε των ελληνικό στρατό.
Στις 3 τα ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός Πρέσβης Grazzi φτάνει στο σπίτι του. Ο χωροφύλακας χτυπάει το εσωτερικό κουδούνι και κατεβαίνει ο Μεταξάς με μια μάλλινη ρόμπα. Ο Grazzi (απόσπασμα από το βιβλίο του είναι το παρακάτω απόσπασμα) λέει:
«…Η συνείδησίς μου με επίεζε ότι την στιγμήν αυτήν εγενόμην συνένοχος μιας ατιμίας. Είδα επί τέλους να ανάβη το φως και τον Μεταξά να κατεβαίνη. Με εγνώρισε και διέταξε τον σκοπόν να με αφήση να περάσω. Μου έδωκε την χείρα και με ωδήγησεν εις εν μικρόν σαλόνι. Μόλις εκαθήσαμε, του ενεχείρισα το έγγραφον. Ήρχισε μετά προσοχής να το διαβάζη… Παρηκολούθησα την συγκίνησίν του εις τας χείρας του και τους οφθαλμούς του».
Μόλις ετελείωσε η ανάγνωσις, ηκολούθησεν ο εξής διάλογος:
Γκράτσι: κ. Πρόεδρε, είμαι επιφορτισμένος να σας ανακοινώσω ότι, εις περίπτωσιν μη αποδοχής των όρων, τα ιταλικά στρατεύματα θα εισβάλουν εις το ελληνικόν έδαφος την 6ην πρωινήν.
Μεταξάς: Ποια στρατηγικά σημεία θέλει να καταλάβει η Ιταλία;
Γκράτσι: Δεν γνωρίζω, κ. Πρόεδρε.
Μεταξάς: (Προσβλέπων παρατεταμένα εις τους οφθαλμούς τον Ιταλόν πρεσβευτήν και με σταθεράν την φωνήν) κ. Πρεσβευτά, το περιεχόμενον του τελεσιγράφου και ο τρόπος καθ’ον μοι επεδόθη σημαίνουν πόλεμον εκ μέρους της Ιταλίας. (Alors c’ est la Guerre!)».
Ο πρωθυπουργός σηκώνεται από την καρέκλα του και ο Ιταλός πρεσβευτής αποχωρεί, χωρίς οι δύο άνδρες να ανταλλάξουν χαιρετισμό. Και ο Γκράτσι καταλήγει:
«Έφυγα υποκλιθείς με τον βαθύτερον σεβασμόν προ του υπερηφάνου γέροντος, ο οποίος επροτίμησε την θυσίαν αντί της υποδουλώσεως. Έφυγα ταπεινωμένος και με σφιγμένην την ψυχήν από μίσος προς το επάγγελμά μου
». Στο κατώφλι ο Μεταξάς του είπε: "Vous etes le plus forts" που σημαίνει: “Είσθε πιο ισχυροί”
Τα αστρολογικά δεδομένα
Ο χάρτης εργασίας μας είναι ο χάρτης της Συνθήκης του Λονδίνου που αναγνωρίζει την Ελλάδα ως κράτος. Η ημερομηνία αυτή είναι 3/2/1830.
Ας ξεκινήσουμε με το Ετήσιο Ωροσκόπιο. Είναι η είσοδος του Ηλίου στο ζώδιο του Αιγόκερω.
Συγκρίνω το ετήσιο με το Radix (γενέθλιο).Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: