30.7.09

Η ημέρα στον Κρόνο μίκρυνε κατά πέντε λεπτά

Η μέρα στον Κρόνο, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να κάνει ο πλανήτης μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονα του, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε σχέση με τη Γη, αλλά μίκρυνε ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς των αστροφυσικών, η «κρόνεια» μέρα διαρκεί ακριβώς 10 ώρες, 34 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα, δηλαδή τουλάχιστον πέντε λεπτά λιγότερα από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Ο αέριος γίγαντας, που περιβάλλεται από πολλαπλούς εντυπωσιακούς δακτύλιους, δεν έχει κάποια ορατά και μόνιμα οπτικά ορόσημα, όπως συμβαίνει με τους βραχώδεις πλανήτες, πράγμα που δυσκολεύει τον υπολογισμό της χρονικής διάρκειας περιστροφής του.

Λόγω αυτής της δυσκολίας, οι αστρονόμοι παραδοσιακά βασίζονται για τους υπολογισμούς τους στο μαγνητικό πεδίο της Γης, όμως αυτό μπορεί να αυξομειώνεται και συνεπώς δεν καταγράφει με ακρίβεια πόσο γρήγορα περιστρέφεται το εσωτερικό του πλανήτη.

Η μέχρι τώρα θεωρούμενη ακριβέστερη μέτρηση είχε γίνει πριν 28 χρόνια και είχε υπολογίσει την κρόνεια μέρα σε 10 ώρες, 39 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα.

Μια βρετανο-αμερικανική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Π.Ριντ του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποίησαν μια διαφορετική τεχνική αξιοποιώντας υπέρυθρες εικόνες από το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «Κασίνι» που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο.

Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η νέα τεχνική, που επέτρεψε τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη με τους ανέμους του Κρόνου, επέτρεψε το νέο ακριβέστερο υπολογισμό της διάρκειας της μέρας στον μακρινό πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο νέος υπολογισμός, που βασίζεται στην καλύτερη κατανόηση των μετεωρολογικών δεδομένων, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι ο καιρός στον Κρόνο μοιάζει πολύ περισσότερο από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι αστρονόμοι, με αυτόν του Δία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: