23.6.09

Το «κατά φαντασίαν ασθενές» φυτό

Τελικά τελειωμό δεν έχει η επινοητικότητα στο ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, ένα φυτό που προσποιείται ότι είναι άρρωστο για να μην του επιτίθενται τα έντομα. Το φυτό –με την επιστημονική ονομασία Caladium steudnerifolium- φυτρώνει στα βροχοδάση του Ισημερινού στη Νότια Αμερική. Η σχετική ανακάλυψη, που έγινε κατά τύχη από γερμανούς επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μπαϊρόιτ, υπό τη Ζίγκριντ Λίντε-Σούμαν, παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Evolutionary Ecology” (Εξελικτική Οικολογία), σύμφωνα με το BBC.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση ενός συνηθισμένου φαινομένου που παρατηρείται στα φύλλα των φυτών, της ποικιλίας χρωμάτων και σχημάτων, και το οποίο είναι γνώριμο στους κηπουρούς όλου του κόσμου. Μια από τις πιο κοινές αιτίες του φαινομένου είναι όταν τα κύτταρα στην επιφάνεια των φύλλων του φυτού χάνουν χλωροφύλλη και συνεπώς την ικανότητά τους να φωτοσυνθέτουν, εμφανιζόμενα πλέον λευκά.

Θεωρητικά, τα φυτά με μειωμένη χλωροφύλλη και φωτοσύνθεση εμφανίζουν συγκριτικό μειονέκτημα, όμως η νέα ανακάλυψη των γερμανών βοτανολόγων δείχνει ότι, για μερικά τουλάχιστον φυτά, το να εμφανίζονται άρρωστα αποτελεί μια σκόπιμη στρατηγική για να αποδιώχνουν τους εχθρούς τους, άρα τελικά συνιστά εξελικτικό πλεονέκτημα.

Οι ερευνητές, για να επιβεβαιώσουν την θεωρία τους, «ζωγράφισαν» με διορθωτικό υγρό λευκά σχήματα πάνω στα φύλλα παρόμοιων φυτών, μιμούμενοι τα παραπλανητικά σχήματα που δημιουργεί μόνο του το «άρρωστο» φυτό.

Όπως διαπίστωσαν, τα έντομα έτρωγαν τα υγιή πράσινα φύλλα (που ούτε «άρρωστα» ούτε «βαμμένα» ήσαν) σε ποσοστό 8%, τα υποτιθέμενα άρρωστα φύλλα σε ποσοστό 1,6% και τα τεχνητά βαμμένα μόλις σε ποσοστό 0,4%.

Οι γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το φυτό ουσιαστικά μιμείται μια ασθένεια, με κάποιο τρόπο «αντιγράφοντας» τα σημάδια που έχουν αφήσει τα έντομα πάνω στα φύλλα των τριγύρω φυτών, τα οποία όντως έχουν μολύνει. Το «κόλπο» αυτό αποθαρρύνει τα έντομα να αφήσουν άλλες προνύμφες, καθώς υποθέτουν ότι τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αυτών των φύλλων έχουν ήδη φαγωθεί από άλλα έντομα που έχουν πια αφήσει τα «ίχνη» τους πάνω στα φύλλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: