23.6.09

Οι ντομάτες προτιμούν τον Δαρβίνο απο το Σέξπιρ

Σε ένα πρωτότυπο πείραμα προέβη η Βρετανική Βασιλική Φυτοκομική Εταιρεία, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο επηρεάζεται από την ανθρώπινη φωνή το φυτό της ντομάτας.

Η νέα επιστημονική έρευνα, διάρκειας ενός μήνα, στην οποία συμμετείχε και η εφημερίδα "Times" του Λονδίνου, ώς στόχο είχε να μελετηθεί η επίδραση της ανθρώπινης φωνής στις ντοματιές.

Δέκα εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, έκαναν ηχογραφήσεις που περιείχαν την ανάγνωση αποσπασμάτων από το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Σέξπιρ, την "Καταγωγή των Ειδών" του Δαρβίνου και άλλα έργα.

Κάθε φυτό "άκουσε" κατ' επανάληψη τα ηχογραφημένα αποσπάσματα μέσω των ακουστικών μιας συσκευής MP3 που είχε προσαρτηθεί στη γλάστρα, χαμηλά στο επίπεδο των ριζών. Τα φυτά βρίσκονταν σε θερμοκήπιο και οι μετρήσεις έγιναν πριν, στη διάρκεια και μετά το πείραμα, ενώ για λόγους σύγκρισης υπήρξαν μετρήσεις και σε φυτά που δεν άκουγαν φωνές.

Όπως διαπιστώθηκε, τα φυτά όντως ανταποκρίνονται στις φωνές και μάλιστα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναικείες φωνές. Επίσης εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι προτιμούσαν το Δαρβίνο από το Σέξπιρ!

Νικήτρια του πειράματος αποδείχτηκε μια ντοματιά που αναπτύχθηκε περισσότερο από τα άλλα φυτά μέσα σε αυτό το μήνα του πειράματος, ενώ άκουγε τη Σάρα Ντάργουιν, μακρινή απόγονο του Δαρβίνου, να της διαβάζει το επαναστατικό βιβλίο του διάσημου προ-προ-προ-πάππου της.

Το συγκεκριμένο φυτό μεγάλωσε περισσότερο όχι μόνο από τα υπόλοιπα του πειράματος, αλλά -το κυριότερο- κατά 1,6 εκατοστά πιο πολύ σε σχέση με τα φυτά της "ομάδας ελέγχου" που δεν είχαν ακούσει φωνές.

Η απόγονος του Δαρβίνου, η οποία μελετά τις άγριες ντοματιές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορία του Λονδίνου, δήλωσε υπερήφανη που η φωνή της αρέσει στα φυτά και που παράλληλα έδειξαν εκτίμηση προς τα λεγόμενα του Κάρολου Δαρβίνου.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Βασιλικής Φυτοκομικής Εταιρίας είπε πως "υπάρχει κάτι εξαίσια ωραίο στο γεγονός ότι ένα φυτό ανταποκρίνεται σε ένα κείμενο που αναλύει την θεωρία της εξέλιξης των ζώων και φυτών και πρόσθεσε ότι αποτελεί κοινό μυστικό πώς πολλοί κηπουροί μιλάνε στα φυτά, πότε ευγενικά και πότε απειλητικά

. Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι κατά μέσο όρο οι γυναικείες φωνές επέδρασαν πιο θετικά στα φυτά, όσον αφορά την ανάπτυξή τους, σε σχέση με τις ανδρικές. Μένει τώρα να εξεταστεί για ποιο λόγο τα φυτά προτιμούν τις θηλυκές φωνές.

Σημειώνεται ότι σε ένα προηγούμενο σχετικό πείραμα, το 2007, ο νοτιοκορεάτης επιστήμονας Jeong Jeong είχε ανακαλύψει ότι τα φυτά του ρυζιού που ακούνε τη σονάτα "Υπό το σεληνόφως" του Μπετόβεν, αναπτύσσονται και ανθοφορούν ταχύτερα σε σχέση με όσα δεν έχουν αυτήν την τύχη.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: