23.3.09

Ερχεται το έξυπνο Ιντερνετ



Ο Semantic Web απαντά σε όλα όσα θα θέλατε να μάθετε αλλά δεν μπορούσατε να ρωτήσετε

Από τον ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

«Γιατί ο ουρανός είναι γαλανός;». «Πόσοι πλανήτες υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα;». «Ποια πόλη της Ευρώπης έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό;». Αυτές και πολλές άλλες παρόμοιες ερωτήσεις ήταν αδύνατο μέχρι τώρα να τεθούν στο Google ή σε άλλες μηχανές αναζήτησης και να λάβουν μία έγκυρη απάντηση.


Μια νέα επανάσταση στις τεχνολογίες του Διαδικτύου μάς υπόσχεται τη δημιουργία μηχανών αναζήτησης που, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μηχανές που λειτουργούν με λέξεις-κλειδιά, θα μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις διατυπωμένες σε φυσική γλώσσα, λύνοντας αρκετές από τις απορίες μας, εκτός βέβαια από τις πιο ουσιαστικές: υπαρξιακές ή μεταφυσικές.

Μια τέτοια «σημασιολογική» μηχανή ονομάζεται «Wolfram Alpha», από το όνομα του επιστήμονα που την επινόησε: του Βρετανού μηχανικού Stephen Wolfram, ήδη διάσημου χάρη στο πρόγραμμά του «Mathematica», που θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά προγράμματα διαχείρισης συμβολικών υπολογισμών στον κόσμο. Η «φιλοσοφία» του wolframalpha. com είναι τελείως διαφορετική από αυτή των κοινών browsers. Ο χρήστης, αντί να προσπαθεί να «συνοψίσει» την ερώτησή του σε μία ή περισσότερες λέξεις-κλειδιά, θα μπορεί να διατυπώνει απευθείας ερωτήσεις, όπως θα έκανε σε ένα φυσικό πρόσωπο. Και ο σημασιολογικός ιστός, αντί να παραθέτει έναν τεράστιο και ανεπεξέργαστο όγκο πληροφορίας, θα επιλέγει μόνο τις ιστοσελίδες εκείνες που είναι εννοιολογικά πλησιέστερες προς το αντικείμενο της αναζήτησης. Και αυτό χάρη στο γεγονός ότι ο σημασιολογικός ιστός είναι προικισμένος με «έξυπνο» λογισμικό.

Ομως, για να φτάσουμε σε αυτή τη νέα τεχνολογία έπρεπε να περάσουν πενήντα χρόνια. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Stephen Wolfram:

«Πριν από πενήντα χρόνια, όταν οι υπολογιστές ήταν νεότατοι, οι άνθρωποι φαντάζονταν ότι θα μπορούσαν να θέσουν στον υπολογιστή μια οποιαδήποτε ερώτηση πραγματολογικού τύπου και ότι θα έπαιρναν μια απάντηση. Ο σημασιολογικός ιστός επιχειρεί να κάνει αυτό ακριβώς που είχαν οραματιστεί οι άνθρωποι εκείνοι. Χαίρομαι που τα καταφέραμε να τον κάνουμε να λειτουργήσει συνδυάζοντας "έξυπνους" αλγόριθμους, ευρετικά συστήματα και ευρήματα της γλωσσολογίας».

Τον Μάιο αναμένεται να «ανέβει» στο Διαδίκτυο η πρώτη έκδοση του νέου συστήματος. Η κύρια σελίδα του δεν θα διαφέρει στην εμφάνιση από αυτήν του Google. Πίσω όμως από το γνωστό σε όλους μας κουτάκι της αναζήτησης θα κρύβονται τρισεκατομμύρια δεδομένα και εκατομμύρια αλγόριθμοι.

Πόσο όμως κινδυνεύει η μονοκρατορία του Google από το νέο σύστημα πλοήγησης; Οπως παρατηρεί ο Nova Spivack, ιδρυτής του Twine, μιας από τις πλέον υποσχόμενες εφαρμογές του σημασιολογικού ιστού: «Ο Wolfram Alpha θα είναι εξίσου σημαντικός με το Google, αλλά έρχεται να υπηρετήσει έναν διαφορετικό σκοπό: στην πράξη το Google είναι ένα σύστημα φτιαγμένο για να ψάχνει πράγματα, ενώ ο Wolfram Alpha είναι ένα σύστημα φτιαγμένο για να απαντά σε ερωτήσεις. Συνεπώς, μου φαίνεται πιο πιθανό να απειληθεί από αυτόν η Wikipedia παρά το Google ή το Yahoo».

Εξάλλου, και άλλα συστήματα αναζήτησης «δοκίμασαν» να ανταγωνιστούν έναν κολοσσό σαν το Google, αλλά απέτυχαν.*


2 - 21/03/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: