23.3.09

Από τον Εμφύλιο στην Ευρώπη



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ / Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μια διαδρομή γεμάτη δραματικά γεγονότα, κορυφαίες συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, ένταση, αλλά και θέληση, όνειρα, δυναμισμό για ένα καλύτερο αύριο. Ολα αυτά περιλαμβάνει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ «Μεγάλη αλλαγή», που κάνει πρεμιέρα απόψε στις 23.15.


Η ιστορική σειρά της ΕΡΤ, που προετοιμάστηκε για δύο χρόνια, εξετάζει το τελευταίο μισό του 20ού αιώνα σε 15 αυτοτελή επεισόδια.

Η «Μεγάλη αλλαγή», σε σκηνοθεσία του Νίκου Παπαθανασίου, επιδιώκει να ιχνηλατήσει το ιστορικό αποτύπωμα που άφησαν με τα έργα και τις αποφάσεις τους οι ηγέτες που ένωσαν την προσωπική διαδρομή τους με τη μοίρα του τόπου. Με χρονολογική εξέλιξη παρουσιάζει τα μεγάλα γεγονότα, τις κρίσιμες καμπές, τους στόχους και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάκτησή τους, ώστε να φτάσει η Ελλάδα στο σήμερα.

Φωτίζοντας άγνωστες πλευρές, προβάλλοντας τις απόψεις των πρωταγωνιστών και συνεκτιμώντας τα δεδομένα που προσθέτει ο χρόνος η σειρά καταγράφει την πορεία της Ελλάδας από το μετεμφυλιακό χάος στην ασφαλή πλεύση της προς την καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες και έμπειροι δημοσιογράφοι ερεύνησαν και αξιοποίησαν χιλιάδες ώρες πρωτότυπου αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού. Οι συνεργάτες της σειράς ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μίλησαν και κατέγραψαν τις απόψεις επιφανών και αφανών πρωταγωνιστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, απευθύνθηκαν σε πολιτικούς ηγέτες και σημαντικές προσωπικότητες, αναζητώντας την ιστορική αλήθεια.

Μέσα από τη σειρά ξεδιπλώνεται η μεταμόρφωση της Ελλάδας από την καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, μέχρι την αναγέννηση, την ανοικοδόμηση, την ανάπτυξη και την ένταξή της ως ισότιμου μέλους στην Ενωμένη Ευρώπη.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς περιγράφει την τραγική αφετηρία στην οποία βρέθηκε η μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα στο δρόμο για την ανοικοδόμηση και την πρόοδο.

Το τέλος της Κατοχής και η απελευθέρωση για την Ελλάδα επέφεραν σχεδόν ταυτόχρονα νέα δεινά. Ο νέος παγκόσμιος διαχωρισμός σε δύο μπλοκ και ιδιαίτερες εσωτερικές αιτίες οδήγησαν τη χώρα σε μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση.

Μέσα από τις διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν την εποχή και τα γεγονότα, η εκπομπή πραγματεύεται ζητήματα αιχμής που σημάδεψαν την εποχή και συνέβαλαν στο διχασμό, όπως το «παιδομάζωμα» αλλά και οι «παιδοπόλεις» που ίδρυσε η Φρειδερίκη, ο ξεριζωμός και η πολιτική προσφυγιά. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: