20.2.09

Διαμάχη σχετικά με τα εμβρυϊκά κύτταρα θέτει σε κίνδυνο νέες θεραπείες.

Μια διαμάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη χρήση εμβρυϊκών κυττάρων, απειλεί την εξέλιξη νεοανακαλυφθεντων θεραπειών για βαριά άρρωστους. Αφορμή ήταν μια νέα διάταξη, η οποία περιορίζει πανευρωπαϊκά την άδεια κυκλοφορίας επαναστατικών φαρμάκων, η οποία ψηφίστηκε από συντηρητικά μέλη του κοινοβουλίου, λόγω διαφορετικής ηθικής δεοντολογίας. Η ένωση Συντηρητικών και Πράσινων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέλει, εξαιτίας των ηθικών αυτών διαφωνιών, να απομακρύνει σκευάσματα, των οποίων η σύσταση βασίστηκε σε εμβρυϊκά κύτταρα. Οι Δημοκρατικοί και οι Φιλελεύθεροι από την άλλη, προειδοποιούν ότι οι περιορισμοί αυτοί θα δυσκολέψουν τις νέες θεραπείες. Ο Διακανονισμός για τη μορφή των νέων θεραπειών αφορά προϊόντα όπως το τεχνητό δέρμα για τις περιπτώσεις εγκαυμάτων, καθώς και προϊόντα γενετικής και κυτταρικής θεραπείας. Ο Διακανονισμός αυτός θα πρέπει να επιτρέπει την εφαρμογή νέων θεραπειών στην ΕΕ, σε περιπτώσεις που η Ιατρική υπόσχεται επιτυχία όσον αφορά τον καρκίνο και το Αλτσχαιμερ. Μέχρι τώρα οι Φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες φέρνουν στην αγορά ανάλογες θεραπείες, πρέπει ξεχωριστά σε κάθε χωρα της ΕΕ, να ζητάνε ανάλογη έγκριση. Αυτό εμποδίζει την εξέλιξη νέων θεραπειών. Για τους Συντηρητικούς όμως και τους Πράσινους, η ηθική πλευρά του ζητήματος βαραίνει ιδιαιτέρα.

Οι Δημοκρατικοί και οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι ο Διακανονισμός θα σεβαστεί την απαγόρευση να χρησιμοποιηθούν εμβρυϊκά κύτταρα για τις νέες θεραπείες..

Εάν καταφέρουν οι Συντηρητικοί και μπλοκάρουν τον Διακανονισμό, τοτε οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταφύγουν σε άλλη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: