11.6.08

Το γράμμα Ύψιλον, ο αστερισμός των Υάδων, η Βροχή και το Κύπελλο.


Όλες αυτές οι λέξεις φαίνονται με μια πρώτη ματιά εντελώς άσχετες μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα, κάτι τις συνδέει άμεσα!

Το γράμμα Υ σημαίνει, ό,τι ακριβώς και το σχήμα του. Δηλαδή, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, την κοιλότητα (και ενίοτε κατά αναστροφή την κυρτότητα), όπου συγκρατούνται και συγκεντρώνονται τα υγρά. Λέξεις που περιέχουν το γράμμα αυτό έχουν σχέση καθ’ οιονδήποτε τρόπο είτε με το κοίλο σχήμα, είτε με το κυρτό, είτε με τα υγρά.

Δεν είναι τυχαίο που το γράμμα ύψιλον (Υ ή U) μοιάζει σχηματικά με κάθε κοιλότητα ή σκεύος που συγκρατεί υγρά.


Ύ-δωρ, Υ-γρόν, Υ-δρία, ρ-Υ
΄σις, ρ-Υ-τόν (είδος ποτηριού σε σχήμα κέρατος, που καταλήγει σε κεφάλι βοός, λέοντος ή ελαφιού), κ-Υ΄-λιξ,

κ-Υ΄πελλον, κ-Υ΄-αθος, χ-Υ΄-τρα, κοτ-Υ΄-λη (είδος ποτηριού), αρ-Υ΄-βαλλος (είδος αγγείου για έλαιο με το οποίο αλείφονταν οι αθλητές), π-Υ-θάρι.


Η υγρασία, το υγρό στοιχείο, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Υ. Στα αρχαία ελληνικά ο Υετός είναι η ραγδαία βροχή και ο Δίας ύει (βρέχει).


Η έκφραση για δυνατή βροχή στον αρχαίο κόσμο ήταν: ύσαι τον θεόν ιχθύας = έριξε καρεκλοπόδαρα, έβρεξε πολύ.


ύσθη η πόλις = έπεσε βροχή στην πόλη.


Οι Υάδες θεωρούνταν οι θεότητες της βροχής στον ουρανό και στη γη, οι νύμφες της γονιμοποιού υγρασίας, οι πηγές και οι ποταμοί, οι τροφοί της φύσης. Ετυμολογούνται από το "υείν", που θα πει "βρέχει".


Οι αρχαίοι παρατήρησαν ότι όταν εμφανίζεται ο αστερισμός των Υάδων έρχεται πάντα βροχή. Έτσι έκαναν προβλέψεις για τη σπορά και τον καιρό. Προέβλεπαν τη βροχή και θεώρησαν τις Υάδες υπέυθυνες γι’ αυτό.

Στην πραγματικότητα οι Υάδες εμφανίζονται το Σεπτέμβριο, την ίδια εποχή που εμφανίζονται και τα πρωτοβρόχια. Συμπίπτουν με καιρικές μεταβολές, βροχές ή ακόμα και τρικυμίες στη θάλασσα. Συνεπώς συνδέονται άμεσα με την Υ-γρασία.

Αστρονομικά είναι μια ομάδα από 34 αστέρια που αποτελούν συστροφή. Οι συστροφές (ή αθροίσματα) των αστεριών, είναι γνωστά στην αστρονομία ως Μεγάλο Κύπελλο !!!

Οι Υάδες, είναι ένα ανοιχτό αστρικό σμήνος κοντά στον αστερισμό του Ταύρου. Επειδή φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι τις νύχτες, οι Υάδες ήταν γνωστές από την προϊστορική εποχή και αναφέρονται ήδη από τον Όμηρο.

Μια και μιλάμε για συστροφή, πρέπει να πούμε ότι ακόμα και στη λέξη κυλίω το U τονίζει ότι η κίνηση κάποιου σώματος απαιτεί, χάριν της περιστροφής επί του εδάφους, τουλάχιστον να λάβει το σχήμα U ή να περιστρέφεται εντός κοιλότητος.

Αναδημοσιευση απο ενα ωραιο ιστολογιο για την γλωσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: