3.8.18

H ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ





Η αστρολογια είναι παρουσα, αν και όχι παντα στην αυθεντικη εξωτερικη της μορφη, από τοτε που ο ανθρωπος εγινε ελλογο ον. Ειναι δυσκολο να πουμε με βεβαιοτητα ποιο ειδος ικανοτητας οδηγησε τους πρωτους αστρολογους να αντιληφθουν τη σχεση που υφισταται αναμεσα στον ανθρωπο και τον κοσμο. Μπορουμε να πουμε, ωστοσο, πως οποιαδηποτε αστρολογος -με την σωστη εννοια- αντιλαμβανεται τη ζωη σαν ένα ατελειωτο και πολυπλοκο πλεγμα σχεσεων. Ολες οι υπαρξεις -από το μικροτερο κυτταρο μεχρι το συμπαν- είναι κατά καποιο τροπο στενα σχετισμενες και ουσιωδως αδιαχωριτες. Η αστρολογια είναι μια εφαρμογη του νομου της αντιστοιχιας κι’ όταν εφαρμοζεται στις εμπειριες των ατομικα θεωρουμενων ανθρωπων μπορει να ληφθει σαν ενας τροπος αναγνωρισης και πραγματοποιησης των δυνατοτητων μας σαν ένα πληρες ατομο. Οταν την δουμε ετσι, γινεται φανερο πως η αστρολογικη μελετη μπορει και θαπρεπε να προκαλεσει μια αλλαγη στην συνειδηση και την εξελικτικη σταση του ατομου που την μελετα.

Η πρωταρχικη πορεια για εκεινον που επιθυμει να προσεγγισει την αστρολογικη οδο είναι πορεια διανοητικης πειθαρχιας και αναπτυξης μιας ολιστικης ιδεολογιας. Οι εμπειριες του ατομου κατά την διαρκεια αυτης της πορειας μας ενθαρρυνουν να δουμε και να κατανοησουμε όλα τα πραγματα σαν συνολα - σαν συμπλεγματα που αποτελουνται από συσχετισμενους παραγοντες που αποκαλυπτουν την σημασια τους μονο όταν θεωρηθουν στην δομικη τους ενοτητα (ολοτητα). Το ατομο συνειδητοποιει σταδιακα πως το παρον είναι μοναχα ένα σημειο -μια μονο στιγμη- ενός ολοκληρου κυκλου πολυπλοκων και λεπτων σχεσεων. Καθως ο αφηρημενος νους μπαινει στην περιοχη της συμβολικης γνωσης, η αστρολογια γινεται ένα πολύ εξειδικευμενο συστημα οικουμενικου συμβολισμου, που δινει στο ατομο την ικανοτητα να αντιληφθει το μυστικο των λειτουργικων σχεσεων που υπαρξουν αναμεσα στα συνολα σε κάθε βαθμιδα εμπειριας. Οταν εξοκοιωθουν με την συμβατικη γλωσσα της αστρολογιας, την ολιστικη αντιληψη των αρχετυπων και εξελισσομενων μορφων, εχουμε στη χρηση μας ένα πολυτιμο εργαλειο για ολοκληρωση και τελειοποιηση μεσω της ενεργητικης - αυτοπραγματωσης.

Η γνωση του νομου της αντιστοιχιας και η σωστη εφαρμογη τετοιας γνωσης προς την ολοκληρωση του εαυτου, συνιστουν την αστρολογικη "ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ". Η αστρολογικη "ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ" διαφερει από τον παραδοσιακο τυπο αστρολογικης πρακτικης που απαιτει δυο μερη έναν <<αστρολογο>>, αυτόν που γνωριζει και καταλαβαινει και έναν <<πελατη>>, αυτόν που ζητα την γνωση και την κατανοηση αναφορικα με την δικη του προσωπικη υπαρξη. Διαφερει, επειδη η αστρολογικη αυτό-πρακτικη αποκαλυπτει απ’ευθειας στο ατομο το νοημα και τη σημασια της δικης του προσωπικης υπαρξης. Οταν η συνειδηση ενός ατομου διαπερνα τα επιφανειακα στρωματα εμπειριας, το ατομο μπορει να ερθει σε απ’ ευθειας επαφη με το αιωνιο σωμα γνωσης που εκδηλωνεται μεσα απ’όλα τα πραγματα. Αυτη η ουσια της αστρολογικης σοφιας, όταν συγκεντρωθει από την συνειδηση, αποκαλυπτει την φυση ολων των πραγματων.

Η αστρολογια είναι ένα αποτελεσματικο οργανο αυτοπραγματωσης και σε μια ευρυτερη εννοια, αυτό-τελειοποιησης, όταν εφαρμοζεται απ’ευθειας στις ατομικες εμπειριες του αστρολογου, κι’είναι η αντιληψη αυτό-τελειοποιησης που θαπρεπε να είναι το κινητρο για την μελετη της αστρολογιας. Η αστρολογικη σπουδη θαπρεπε ναναι μια διεργασια που αρχιζει με την αναπτυξη των νοητικων ικανοτητων, τοσο αφηρημενων οσο και πρακτικων και συμπληρωνεται όταν ο πρωταρχικος της σκοπος εκπληρωθει -ο μετασχηματισμος του ατομου σε κατι π ε ρ ι σ σ ο τ ε ρο. Αυτο το περισσοτερο εχει το χαρακτηριστικο να υπερβαινει, τον δυαδισμο μεσα από την εναρμονιση και συνθεση των αντιθετων.

Όταν την δουμε ετσι, δεν υπαρχει αληθινη διαφορα αναμεσα στην αληθινη αστρολογια και τα αλλα εναλλακτικα μεσα βιωσης. Στην ουσια, ολες αυτές οι μεθοδοι πετυχαινουν το ιδιο πραγμα - τον μετασχηματισμο της συνειδησης του ατομου μεσα από την εσωτερικη κοινωνηση του εαυτου μας.

ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: