25.8.12

Η Αστρολογία και οι αδαείς πολέμιοι της


Η Αστρολογία έχει θέση σε κάθε κοινωνική ή φυσική εκδήλωση, όπως έχει θέση και στην ζωή του καθενός μας
Γιάννης Ριζόπουλος         Γιάννης Ριζόπουλος
Η Αστρολογία και οι αδαείς πολέμιοι της        
Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε η αστρολογική μελέτη για την πύρινη καταστροφή της Χίου, όχι για τα πολυπληθή likes που συγκέντρωσε -κι ευχαριστώ θερμά γι' αυτό- αλλά για κάποια επικριτικά σχόλια που την συνόδευσαν στο Facebook.
Βλέπετε, όπως ακριβώς αναμενόταν, ήχησε παράξενα στα αυτιά κάποιων το ότι θα μπορούσε να στηθεί ένα αστρολογικό δίκτυο συμβούλων που να επισημαίνει κρίσιμες χρονικές περιόδους αλλά και τόπους που βρίσκονται στο στόχαστρο της κοσμικής ενέργειας.
Όσες και όσοι λοιδόρησαν την συγκεκριμένη παράγραφο και το σύνολο του άρθρου, προσέθεσαν και άλλα χαριτωμένα κατά την κρίση τους, όπως το να αναλάβουν κάποιοι εκλεκτοί συνάδελφοι από ένα πόστο στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Μακάρι να γινόταν κι επίσημα, θα συμπληρώσω, γιατί ανεπίσημα είναι γνωστό πως Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί σε όλη την οικουμένη έχουν και συμβούλους αστρολόγους. Το πως τους αξιοποιούν είναι μια άλλη υπόθεση... Όπως είναι επίσης γνωστό ότι η αστυνομία και το εγκληματολογικό τμήμα της έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία «ψυχικούς» στην προσπάθεια της να διαλευκάνει δύσκολες υποθέσεις, γιατί λοιπόν όχι και αστρολόγους;.
Ή πάλι είναι ανόητοι οι επιχειρηματίες που κλείνουν συμφωνίες και κατανέμουν το προσωπικό τους με αστρολογικά κριτήρια.
Εδώ έχουμε το πρώτο σύμπτωμα άγνοιας.
Άλλοι πάλι αγανάκτησαν από την αστρολογική ανάλυση, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται η Αστρολογία σε αυτά» κι εδώ βέβαια πέρα από το αυτονόητο ερώτημα «σε αστρολογικό site δεν βρίσκεσαι;», έχουμε το δεύτερο σύμπτωμα άγνοιας.
Γιατί φαίνεται πως για μια μερίδα του κοινού η Αστρολογία «δικαιούται» (χαριστικά, υποθέτω) να αναφέρεται στα γενικά περί ζωδίων, στα ερωτικά και σε λοιπά «χαζά» θέματα ευρείας κατανάλωσης αλλά δεν επιτρέπεται να θίγει τις «ιερές αγελάδες» της λογικής (τους). Και δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται αντιδράσεις ύστερα από μια μελέτη πάνω σε ένα κοινωνικό ή πολιτικό δρώμενο. Αυτά «καίνε» περισσότερο γιατί ο συνδυασμός κατατάσσεται αυτομάτως ως αιρετικός.
Όμως ο κλάδος της Κοσμικής (Mundane) Αστρολογίας, υπάρχει πολύ πριν γεννηθούν οι όψιμοι αγανακτισμένοι και ολίγος σεβασμός απέναντι σε αυτό που δεν ξέρουν, δεν βλάπτει. Κι αν μέσα στην τύφλα τους εξακολουθούν να θεωρούν πως η Αστρολογία είναι μια μαντεία για αφελείς, ανακατεμένη με προλήψεις και δεισιδαιμονίες, που δεν έχει θέση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, δεν έχουν παρά να ...απευθυνθούν στον Κέπλερ και τον Νεύτωνα, τους δύο στυλοβάτες των Επιστημών. Αμφότεροι ασκούσαν την Αστρολογία, ο πρώτος μάλιστα επαγγελματικά. Δεν είναι ασύμβατη λοιπόν η Αστρολογία με τον ορθολογισμό, ίσα-ίσα που τα δεδομένα της είναι ...εντελώς αστρονομικά και οι ερμηνείες της άπτονται συχνά των απόψεων των μεγάλων ψυχολόγων της εποχής μας.
Δεν είναι τυχαίο εξ άλλου ότι στις μέρες μας ασχολούνται με αυτήν άνθρωποι με ανώτατο επίπεδο μόρφωσης, χωρίς να ντρέπονται πλέον γι' αυτό.
Όσο για τις αποδείξεις-προβλέψεις που θα μπορούσε να έχει κανείς για να πιστοποιήσει την εγκυρότητα της Αστρολογίας, δεν έχει παρά να ανατρέξει στο astrology.gr, όπου θα βρει πολλές. Εννοείται πως υπάρχουν και ανεπιτυχείς προβλέψεις -για να προλάβω τους βιαστικούς ή τους κακεντρεχείς. Κι αυτό οφείλεται στο ότι η Αστρολογία είναι μια αναπτυσσόμενη επιστήμη, πειραματική ως ένα βαθμό και οι λειτουργοί της δοκιμάζονται διαρκώς σε καινούρια πεδία, κάνοντας και λάθη. Ας μας πει όμως κάποιος, σε ποιόν επιστημονικό κλάδο δεν έχει συμβεί αυτό;
Θα θυμίσω μόνον την παραδοχή των φυσικών για την απόρριψη του αιθέρα των αρχαίων. «Μας συγχωρείτε, λάθος», είπαν ύστερα από 120 χρόνια κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά...
Από την άλλη πλευρά, μπαίνω στον πειρασμό να σκεφτώ πώς αυτοί οι ίδιοι που κατηγορούν ή πολεμούν την Αστρολογία, είναι οι πρώτοι που ανατρέχουν στην βοήθεια της, όταν κάτι δεν πάει καλά στην προσωπική τους ζωή ή ενδιαφέρονται σφόδρα για τον έρωτα μιας μικρής ή ενός παντρεμένου. Εκεί η Αστρολογία είναι καλή και έγκυρη. Όπως καλές και έγκυρες είναι οι «χαρτούδες» και οι «καφετζούδες» στις οποίες επίσης απευθύνονται, αυτοί οι λάβροι «πολέμιοι του σκοταδισμού».
Η Αστρολογία έχει θέση σε κάθε κοινωνική ή φυσική εκδήλωση, όπως έχει θέση και στην ζωή του καθενός μας. Και μακάρι να διδασκόταν στα σχολεία (δίνω ασίστ για ένα ακόμη «α πα πα»), γιατί έτσι θα γινόμασταν πολύ καλύτεροι άνθρωποι.
Δεν θα διαφωνήσω βέβαια πως η χρήση της από ορισμένους επιτρέπει παρεξηγήσεις και σχόλια που την τοποθετούν στα πολιτισμικά σκουπίδια. Σκουπίδι όμως μπορεί να είναι κάποιος «αστρολόγος» (έχουν φυσικά σημασία τα εισαγωγικά) αλλά όχι η Αστρολογία, που έχει πίσω της μια ιστορία χιλιάδων ετών και εξακολουθεί να είναι ζωντανή και ακμαία, σε πείσμα των αδαών επικριτών της.
Αυτό όμως που τελικά με στενοχωρεί περισσότερο είναι πως οι αυτόκλητοι «υπερασπιστές της λογικής», στερούνται επιχειρημάτων. Μόνον «α πα πα» και εξυπνάδες ξέρουν να λένε.
Καλώς λοιπόν τους αποκάλεσα ...προληπτικά «στενόμυαλους ορθολογιστές», πολύ περισσότερο που καταστρατήγησαν την πρώτη βασική αρχή της λογικής, το να μην σκέφτεται κάποιος δηλαδή προκατειλημμένα αλλά να σκύβει πάνω στα στοιχεία που του παρουσιάζονται.
Και με βάση την αρχή της ισοτιμίας αλλά και μια εύλογη υπερηφάνεια απέναντι σε αυτά που πρεσβεύω, δεν είναι μόνον οι υπερασπιστές της Αστρολογίας που καλούνται να αποδείξουν την ισχύ της αλλά και οι επικριτές της, που με τη σειρά τους καλούνται να μας αποδείξουν γιατί δεν ισχύει, όχι βέβαια με γελάκια και λόγια του αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: