10.8.12

Ενα θαλασσοπούλι δεν κοιμάται επί 19 ημέρες και επιδίδεται ασταμάτητα σε ερωτικές περιπτύξεις



Αγρυπνο, serial… σεξ!
«Διαγωνισμό» πατρότητας φαίνεται ότι κάνουν οι αρσενικές θωρακωτές σκαλίδρες




Ούτε «ταύρος», ούτε «τίγρης», αλλά θωρακωτή σκαλίδρα στο σεξ! Την πρωτοφανή αντοχή αυτού του είδους πτηνού στο σεξ με διάρκεια 19 ημερών και μάλιστα χωρίς ύπνο, αποκαλύπτει γερμανική μελέτη.

Ύπνος τέλος, μέχρι να έρθει ο «πελαργός»
Όπως εξηγούν ειδικοί του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου που αγγίζει τις 19 μέρες, τα αρσενικά θαλασσοπούλια του είδους Calidris melanotos παραμένουν σχεδόν άγρυπνα και σεξουαλικώς δραστήρια - είναι χαρακτηριστική μια περίπτωση αρσενικού το οποίο έμεινε ξύπνιο και σεξουαλικώς ενεργό κατά το 95% των 19 ημερών.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν με τη βοήθεια ηλεκτρονικής σήμανσης 149 θωρακωτές σκαλίδρες. Είδαν λοιπόν ότι τα επίπεδα της σεξουαλικής δραστηριότητας των αρσενικών ενόσω τα θηλυκά βρίσκονταν στις γόνιμες μέρες τους εκτοξευόταν πραγματικά στα ύψη. Σε σημείο μάλιστα ώστε τα αρσενικά να… χάνουν τον ύπνο τους.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικών μικροσυσκευών που παρακολουθούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι ειδικοί κατάφεραν να καταγράψουν τα μοτίβα ύπνου 29 αρσενικών. Είδαν λοιπόν τα «άγρυπνα» αρσενικά κατέγραφαν ρεκόρ συνευρέσεων με τα θηλυκά, συγκριτικά με εκείνα που ξέκλεβαν λίγο χρόνο παραπάνω για ύπνο. Ακόμα, τεστ πατρότητας που πραγματοποίησαν οι ειδικοί έδειξαν ότι οι φτερωτοί «ταύροι» ήταν εκείνοι που είχαν αποκτήσει τους περισσότερους απογόνους.
Ρεκόρ επιδόσεων παρά την έλλειψη ξεκούρασης
«Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η έλλειψη ύπνου έριχνε τις επιδόσεις των ζώων» αναφέρει ο ερευνητής Νιλς Ράτενμποργκ. «Ωστόσο οι αρσενικές θωρακωτές σκαλίδρες παρά το γεγονός ότι κοιμούνται υπερβολικά λίγο, εμφανίζουν άριστες επιδόσεις» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τα ευρήματα των Γερμανών αποκαλύπτουν μια σπάνια πλευρά της έλλειψης ύπνου. Τα περισσότερα ζώα όταν στερούνται τον ύπνο αισθάνονται μια έντονη επιθυμία να κοιμηθούν. Η νέα μελέτη όμως, δείχνει ότι η θωρακωτή σκαλίδρα, μπορεί να αντισταθεί στην επιθυμία αυτή περισσότερο από κάθε άλλο είδος ζώου που έχει μελετηθεί μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: