19.8.11

Η άμεση δημοκρατία αντεπιτίθεται-Το φαινόμενο της Ισλανδίας

πό τον Γιάννη Ριζόπουλο

20100627_John_Rizopoulos02JPEG_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy













Πριν από τρία χρόνια, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης  η Ισλανδία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Όμως, η χρεοκοπία της χώρας αντί να οδηγήσει σε μια μίζερη καθημερινότητα έγινε η αφετηρία ενός «θαύματος», το οποίο σημειωτέον πέρασε στα ψιλά της ενημέρωσης αφού αντιστρατευόταν την διεθνή πρακτική της «προστασίας» από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και των συνεπακόλουθων εξαρτήσεων.


Το πρώτο ΟΧΙ των Ισλανδών αφορούσε τα χρέη προς Βρετανικές και Ολλανδικές τράπεζες κυρίως. «Δεν σας πληρώνουμε» είπαν απλά και συνέχισαν να ..ζουν, εθνικοποιώντας τις μεγαλύτερες τράπεζες και στέλνοντας τους τραπεζίτες αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό τους Γκέιρ Χάαρντε στα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση βέβαια παραιτήθηκε αλλά η Ισλανδοί επαναστάτες ήταν ασταμάτητοι.

Αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν το Σύνταγμα της χώρας, οι ίδιοι οι πολίτες, διατυπώνοντας τις προτάσεις τους μέσα από τα πολύ γνωστά μας δίκτυα, το Facebook, το Twitter κλπ αλλά και μιας ειδικής σελίδας που φτιάχτηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.



Ο νέος καταστατικός χάρτης της Ισλανδίας είναι ότι πιο πρωτοποριακό -ever- έχει υιοθετήσει μια Ευρωπαϊκή χώρα, δίνοντας το δικαίωμα στους πολίτες να προτείνουν νομοσχέδια ή να ζητούν δημοψήφισμα για κάθε κρίσιμο θέμα. Εννοείται πως η εξουσία τελεί κάτω από διαρκή έλεγχο ακόμη και για τις διεθνείς συμφωνίες της, ενώ όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η εισαγωγή του νέου Συντάγματος:

«Εμείς, που κατοικούμε στην Ισλανδία, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια δίκαιη κοινωνία, όπου όλοι είναι ίσοι.
Η διαφορετική καταγωγή μας, μας κάνει πιο πλούσιους ως σύνολο και μαζί έχουμε την ευθύνη για την κληρονομιά στις επόμενες γενιές, τη γη και την ιστορία, τη φύση, τη γλώσσα και τον πολιτισμό».




Όλα αυτά βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαία και «κάθονται» πάνω στην εξαιρετικά φιλελεύθερη παράδοση των Ισλανδών. Το «Αλθίνγκι» είναι ουσιαστικά το πρώτο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (δημιουργήθηκε το 930), ενώ λίαν προσφάτως συνέβη και το ...ανήκουστο.

Η Ζυγίνα Johanna Sigurðardottir  έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισλανδίας την 1 Φεβρουαρίου 2009 καθώς και η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη αρχηγός κυβέρνησης της σύγχρονης ιστορίας Μάλιστα, στις 27 Ιουνίου 2010, με την εφαρμογή του νόμου που καθιστά νόμιμο το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η πολιτικός παντρεύτηκε επίσημα με την σύντροφό της, την συγγραφέα και Ταυρίνα Jonina Leosdottir!


Ας δούμε τώρα το αστρολογικό προφίλ αυτής της «παράξενης» χώρας, που δίνει μαθήματα δημοκρατίας -αλλά και αξιοπρέπειας- στον 21ο αιώνα.


Για το ωροσκόπιο της σύγχρονης Ισλανδίας, με βάση την ιστορία της χώρας υπάρχουν δύο εκδοχές, δύο δηλαδή ημερομηνίες. Η 1η Δεκεμβρίου του 1918 που έγινε αυτόνομη κάτω όμως από την σκέπη του βασιλιά της Δανίας και η 17η Ιουνίου του 1944, όταν απέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία της.


Το ωροσκόπιο της 17/6/44 είναι αρκετά πειστικό, όσον αφορά τουλάχιστον τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην χώρα μετά το 2008. Αν μη τι άλλο, οι δύο γωνιακοί άξονες με τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα στις πρώτες μοίρες του Ζυγού και του Καρκίνου αντίστοιχα, «φωνάζουν» για μια εκ βάθρων ανατροπή, αποτέλεσμα των διελεύσεων του Ουρανού και του Πλούτωνα από αυτά τα σημεία. Και βέβαια το εξαιρετικό είναι πως η νέα πορεία της χώρας, μετά την Πλουτώνια μηδενιστική φάση, χαράχτηκε με γνώμονα την άμεση δημοκρατία.

Ο Ουρανός συνέβαλλε άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση, υλοποιώντας ωστόσο κάποιες από τις δυναμικές τάσεις που υπάρχουν στον γενέθλιο χάρτη της Ισλανδίας.H συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: