24.2.10

Μέθοδος κατ' οίκον μέτρησης σπερματοζωαρίων

Όσοι άνδρες ανησυχούν για την γονιμότητά τους δεν χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν σε ειδικά εργαστήρια και να παραδίνουν το σπέρμα τους για ανάλυση. Χάρη σε μια νέα φορητή συσκευή, θα μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι στο σπίτι τους.

Η συσκευή επιτρέπει διάγνωση μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Ολλανδοί ερευνητές του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας MESA+ του πανεπιστημίου του Τβέντε, υπό την Λόες Σέγκερινκ, ανέπτυξαν ένα τσιπάκι - εργαστήριο (lab-on-a-chip), μήκους μόλις δέκα εκατοστών, το οποίο μπορεί να αναλύσει το σπέρμα ενός άνδρα και να καθορίσει το βαθμό γονιμότητάς του με βάση τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Η σχετική ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Lab on a Chip" της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας της Βρετανίας.

Ο προσδιορισμός της ανδρικής γονιμότητας είναι μέχρι στιγμής μια χρονοβόρα και για τους περισσότερους άνδρες ενοχλητική διαδικασία.

Οι άνδρες που επιθυμούν να τεστάρουν τη γονιμότητά τους πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου από το σπίτι τους για να προλάβουν, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, να παραδώσουν το δείγμα του σπέρματός τους στην ειδική κλινική ή επί τόπου να το παράγουν μέσω εκσπερμάτωσης.

Το νέο σύστημα, προϊόν νανοτεχνολογίας, μετράει αστραπιαία τον αριθμό σπερματοζωαρίων και γλιτώνει τους άνδρες από την διαδικασία.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι στάξουν λίγο δείγμα σπέρματος πάνω στη συσκευή.

Μετά από μόλις 12 δευτερόλεπτα, προκύπτει ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, ο οποίος με την παραδοσιακή μέθοδο μέτρησης μέσω μικροσκοπίου χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο.

Αρχικά, η καινοτομική νανοσυσκευή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από κλινικές στο πλαίσιο των θεραπειών γονιμότητας.

Ωστόσο, εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί σε μια ακόμη φθηνότερη και πιο απλή στην χρήση έκδοση, κατάλληλη για αυτό-διάγνωση στο σπίτι.

Ορισμένοι επιστήμονες εμφανίστηκαν πάντως σκεπτικοί.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Μάικλ Νταν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εγείρεται το κρίσιμο ερώτημα μήπως η αυτοδιάγνωση των σπερματοζωαρίων, χωρίς την αναγκαία ιατρική συμβουλή που συνήθως συνοδεύει ένα τέτοιο εύρημα, κάνει περισσότερη ζημιά από την ωφέλεια που φέρνει σε επίπεδο πρακτικότητας.

"Ακόμα κι αν η τεχνολογία είναι έτοιμη να βγει στο εμπόριο, είναι άλλο θέμα κατά πόσο η κοινωνία είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει" δήλωσε ο Χάιγουελ Μόργκαν του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: