16.2.10

Ελληνικά ποτάμια με ορμόνες-οιστρογόνα!

Τη μόλυνση των νερών της Ευρώπης από κατάλοιπα φαρμάκων διερεύνησε και για πρώτη φορά αποτύπωσε σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Αν και τα ποσοστά φαρμάκων στα ευρωπαϊκά ποτάμια που μελετήθηκαν δεν ξεπερνούν όρια που απειλούν άμεσα την υγεία των ανθρώπων -τουλάχιστον βάσει των υφισταμένων επιστημονικών στοιχείων-, η υπηρεσία δηλώνει σήμερα «ακόμη πιο ανήσυχη από το παρελθόν», γιατί «η κατανάλωση των φαρμάκων αυξάνεται και ορισμένες δραστικές ουσίες συσσωρεύονται στο περιβάλλον και παραμένουν εκεί για μακρότατες περιόδους».

Αντιβιοτικά, φάρμακα που χορηγούνται κατά της χοληστερόλης, αντιφλεγμονώδη είναι μερικές από τις κατηγορίες σκευασμάτων που καταλήγουν στις αποχετεύσεις και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα, κυρίως μέσω της ούρησης. Αντιυπερτασικά, σκευάσματα που δίδονται για το κυκλοφορικό και για την επιληψία είναι ακόμα μερικές κατηγορίες που εντοπίστηκαν σε νερά ποταμών της Ευρώπης. Ομως βρέθηκαν και αντιισταμινικά, βαρβιτουρικά, ορμόνες-οιστρογόνα -αυτά τα τελευταία σε ποτάμια της Ελλάδας, γράφει η Corriere della Sera. Στον Εβρο της Ισπανίας εντοπίστηκε κοκαΐνη, εφεδρίνη και «έκστασις», η κοκαΐνη όμως ήταν παρούσα και σε βελγικούς, βρετανικούς, ιρλανδικούς και γερμανικούς ποταμούς. Οι επιπτώσεις της ύπαρξης φαρμάκων στα νερά ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και το γενικότερο επίπεδο μόλυνσής της. Οι συνέπειες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες, όμως, όπως εξηγεί ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Φραντσέσκο Κλεμέντι, «η μακρά έκθεση σε φαρμακευτικές ουσίες, ακόμα και αν ανιχνεύονται σε χαμηλή περιεκτικότητα στο νερό, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο αντίδρασης του οργανισμού στα φάρμακα, που χρειάζονται για μια θεραπεία». Ενα άτομο δηλαδή μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικό σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων. Οι ορμόνες είναι αυτές που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία. «Επιφέρουν αλλαγές στον αναπαραγωγικό κύκλο των ψαριών», αναφέρει η έκθεση. Οι επιπτώσεις των ορμονών στον άνθρωπο ερευνώνται. Και άλλες ουσίες, όπως η diclofenac, που εντοπίζεται σε αντιφλεγμονώδη, είναι τοξικές και στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαιρετικά επικίνδυνες για τα πουλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: