19.1.10

Οστεοπόρωση: η «σιωπηλή επιδημία»

Η οστεοπόρωση, συχνά αναφερόμενη και ως «σιωπηλή επιδημία», συνιστά ένα συνεχώς εντεινόμενο παγκόσμιο πρόβλημα, άμεσα σχετιζόμενο με την αύξηση και τη γήρανση του πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι το 30% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάσχει από οστεοπόρωση. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε πρόσφατα την οστεοπόρωση ως ένα πρόβλημα υγείας υψίστης σημασίας μαζί με άλλες μείζονες μη μεταδοτικές παθήσεις.

Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την άδεια κυκλοφορίας του denosumab για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, καθώς και για τη θεραπεία της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ορμονοθεραπεία σε άντρες με καρκίνο του προστάτη, που επίσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Η θετική γνωμοδότηση της CHMP βασίζεται σε αποτελέσματα 6 κλινικών δοκιμών φάσης 3. Δύο κύριες μελέτες φάσης 3 με τελικό σημείο τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην οστεοπόρωση και στον καρκίνο του προστάτη κατέδειξαν ότι η ουσία, χορηγούμενη με υποδόρια ένεση (60 mg) δύο φορές τον χρόνο, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: