31.1.10

Τα τροφαντά οπίσθια είναι δείκτης καλής υγείας

Οι γυναίκες με πλούσια περιφέρεια κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν καρδιοπάθειες και διαβήτη

Τα παραπανίσια κιλά, που στο γυναικείο σώμα τείνουν να συγκεντρώνονται στην περιοχή των γλουτών δίνοντάς του το χαρακτηριστικό σχήμα του αχλαδιού, αντί να προβληματίζουν ή να προκαλούν πανικό στις γυναίκες θα πρέπει μάλλον να τις καθησυχάζουν!

Πράγματι, σε πλήρη αντίθεση με το ανορεξικό πρότυπο γυναικείας ομορφιάς των τοπ μόντελ, πρόσφατη επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι το τοπικό λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τους γλουτούς λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις θρομβώσεις και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων που εργάζονται στο Κέντρο Διαβητολογίας, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και ο Ελληνας Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, ο οποίος, σε συνεργασία με τον καθηγητή Keith Frayn και τον δρα Fredrik Karpe, μελέτησε συγκριτικά τις επιπτώσεις που έχει για την υγεία το τοπικό λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά και στους μηρούς. Στο σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Obesity», οι τρεις επιστήμονες υποστηρίζουν ότι από τις έρευνές τους προκύπτει πως το να έχει κάποιος σωματότυπο-αχλάδι, δηλαδή τα ενοχλητικά «ψωμάκια», είναι προτιμότερο από το να έχει σωματότυπο-μήλο, δηλαδή παχιά κοιλιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λίπος που συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σώματος, στους μηρούς και στα πόδια, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σχηματιστεί και είναι πιο δύσκολο να «καεί» σε σύγκριση με το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος στα άτομα που επιθυμούν διακαώς να αδυνατίσουν στη συγκεκριμένη περιοχή, στην πραγματικότητα όμως τα προστατεύει από καρδιοπάθειες και διαβήτη. Η δυσκολία να απολεσθεί αυτό το είδος λίπους πρέπει, σύμφωνα με τους ερευνητές, να οφείλεται στην παρουσία ωφέλιμων για την υγεία ορμονών, όπως η λεπτίνη και η αντιπονεκτίνη, οι οποίες προστατεύουν τις αρτηρίες και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τους μηρούς και τους γλουτούς είναι διαφορετικό από αυτό που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση», διευκρινίζει ο δρ Μανωλόπουλος. «Υπάρχει καλό λίπος και κακό λίπος, όπως η καλή και η κακή χοληστερίνη. Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματος λειτουργούν διαφορετικά από τα αντίστοιχα λιποκύτταρα που υπάρχουν σε άλλα μέρη του σώματος. Αρα θα μπορούσαμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι διάσημες πληθωρικές σταρ όπως η Τζένιφερ Λόπεζ έχουν έναν πιο υγιή γυναικείο σωματότυπο σε σύγκριση με τα υπερβολικά αδύνατα τοπ μόντελ, του τύπου Κέιτ Μος»!

Ο λιπώδης ιστός δεν αποτελεί μόνο μια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αλλά θεωρείται πλέον σήμερα και ένα σημαντικό ενδοκρινικό όργανο που δρα ρυθμιστικά παράγοντας διάφορα δραστικά μόρια (π.χ. αντιποκίνες) και κατ' αυτόν τον τρόπο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της δράσης της ινσουλίνης, στη φλεγμονή των αγγείων, στην ενεργειακή ομοιόσταση και σε άλλες σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Το σώμα χρησιμοποιεί τον λιπώδη ιστό για να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λιπιδίων, τα οποία απελευθερώνονται όταν παραστεί ανάγκη, για παράδειγμα έπειτα από εντατική σωματική άσκηση ή ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ασιτίας. Η διαδικασία αυτή διεκπεραιώνεται είτε από τον κοιλιακό είτε από τον μηριαίο λιπώδη ιστό, με τη σημαντική διαφορά ότι ο πρώτος απελευθερώνει πολύ περισσότερα λιπίδια, τα οποία όταν εναποτεθούν στο συκώτι ή στους μυς μπορεί να προκαλέσουν βλάβες. Το μηριαίο λίπος αντίθετα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μακροχρόνια αποθήκευση λίπους, δεσμεύει τα λιπίδια και εμποδίζει την εναπόθεσή τους σε ζωτικά όργανα.

Οι ερευνητές πάντως δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι «ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνει κάποιος υγιής είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η άσκηση. Γι' αυτό και η συμβουλή μας είναι: να τρώτε λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο».*

Δεν υπάρχουν σχόλια: