19.1.10

Αόρατοι γαλαξίες - φαντάσματα περιβάλλουν το δικό μας

Συχνά το πιο δύσκολο πράγμα είναι να δει κανείς αυτό που βρίσκεται μπροστά στη μύτη του. Τα τηλεσκόπια μπορεί να είναι ικανά να εντοπίσουν πολύ μακρινούς γαλαξίες σε απόσταση δισεκατομμυρίων ετών φωτός, όμως πιθανότατα αδυνατούν να «πιάσουν» πολλούς γαλαξίες που βρίσκονται στη γαλαξιακή μας «γειτονιά», σύμφωνα με μια νέα μελέτη αμερικανών αστροφυσικών.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς από τον Τζέημς Μπούλοκ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Ιρβάιν) και τους συνεργάτες του, οι γαλαξίες-φαντάσματα είναι πολύ αραιοί και εκπέμπουν πολύ αχνό φως, με συνέπεια, ενώ είναι κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας, να μην γίνονται αντιληπτοί.

Τα γήινα τηλεσκόπια έχουν ήδη ανιχνεύσει μερικούς γαλαξίες που είναι μόλις λίγες εκατοντάδες φορές πιο φωτεινοί από τον ήλιο μας. Όμως, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, υπάρχουν πιθανότατα πολύ πιο αχνοί γαλαξίες, με λιγότερη σκοτεινή ύλη σε σχέση με αυτούς που έχουν ήδη παρατηρηθεί, με αποτέλεσμα να ασκούν μικρότερη βαρυτική έλξη στα άστρα τους και έτσι να τους επιτρέπουν να εξαπλώνονται πολύ πιο μακριά στον χώρο. Η εκτεταμένη αυτή διασπορά των άστρων τους επιτρέπει στους γαλαξίες αυτούς να περνούν απαρατήρητοι, ανάμεσα στην πληθώρα των άστρων στο δικό μας γαλαξία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει, κατά πάσα πιθανότητα, μια σειρά από πολύ χαμηλής φωτεινότητας νάνους-γαλαξίες σχετικά κοντά στη Γη, οι οποίοι έχουν διαφύγει του εντοπισμού τους μέχρι τώρα. Όμως μελλοντικές έρευνες με τηλεσκόπια ίσως τους δουν για πρώτη φορά.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: