18.12.09

Πηγή πληροφοριών για το κλίμα τα μνήματα

Οι πολυκαιρισμένες ταφόπλακες, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, κρύβουν τα δικά τους μυστικά, όσον αφορά τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας με το πέρασμα των δεκαετιών και των αιώνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις πιο απρόσμενες πηγές πληροφόρησης για την κλιματική αλλαγή.

Σιγά-σιγά, τα ατμοσφαιρικά αέρια που διαλύονται και πέφτουν στη γη με τις σταγόνες της βροχής, προκαλούν διάβρωση στα μάρμαρα των τάφων. Έτσι, οι ταφόπλακες, ειδικά οι πολύ παλιές, μπορούν να αποτελέσουν «ημερολόγια» των σταδιακών μεταβολών στην ατμοσφαιρική χημεία λόγω της μόλυνσης και της κλιματικής αλλαγής.

Μια νέα πρωτότυπη πρωτοβουλία της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, με την ονομασία “Gravestone Project” (Σχέδιο Ταφόπλακα), ζητά τη βοήθεια του κοινού για να συλλεχθούν επιστημονικά στοιχεία από τους τάφους της χώρας, αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να δημιουργήσουν έναν παγκόσμιο χάρτη που να απεικονίζει το βαθμό διάβρωσης των τάφων ανά τη Γη. Οι επιστήμονες ζητούν από τους εθελοντές να κάνουν τις δικές τους μετρήσεις στους τάφους με όργανα που μετρούν το πάχος των μαρμάρων και με GPS, ακολουθώντας μια σειρά από επιστημονικά πρωτόκολλα που περιγράφονται αναλυτικά online στο site του «Σχεδίου Ταφόπλακα», εμπλουτίζοντας έτσι τη βάση ταφικών-κλιματολογικών δεδομένων.

Βέβαια, επειδή η μελέτη των τάφων είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα από πολλές απόψεις, οι ερασιτέχνες ερευνητές καλούνται να είναι διακριτικοί και να ακολουθούν τα έθιμα, τους κανονισμούς και τους νόμους, όταν επισκέπτονται νεκροταφεία για διεξαγωγή ερευνών.

Το «Σχέδιο Ταφόπλακα» αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος “EarthTrek” της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, το οποίο, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες (π.χ. παρακολούθηση πουλιών, εντοπισμός νέων φυτών κ.α.), έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε ερασιτέχνες πολίτες να εμπλακούν σε επιστημονικές έρευνες με ενεργό τρόπο. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, μπορούν να δηλώσουν online τη συμμετοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: