22.12.09

Το ουίσκι μας μεθάει χειρότερα από τη βότκα

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει και η κατανάλωση αλκοόλ αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. Δύο από τα δημοφιλέστερα σε κατανάλωση ποτά είναι το ουίσκι και η βότκα. Οι συνέπειες όμως διαφέρουν σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η αμερικανική έρευνα δείχνει ότι τα "μεθεόρτια" - όπως ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα κτλ - είναι χειρότερα όταν κάποιος μεθάει με ουίσκι από ότι όταν μεθάει με βότκα.

Οι ερευνητές απέδωσαν τη διαφορά στη διαφορετική μοριακή χημική σύνθεση του ουίσκι σε σχέση με τη βότκα. Όπως επισήμαναν, αυτό δεν σημαίνει πως εάν κάποιος μεθύσει με βότκα, την επόμενη μέρα θα μπορεί να δουλέψει κανονικά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, εθελοντές κατανάλωσαν αλκοόλ πάνω από το νόμιμο όριο. Ακολούθως, μελετήθηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι εθελοντές την επόμενη μέρα. Εξετάστηκε κυρίως το πόσο μπορούσαν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους.

Όσοι είχαν πιεί ουίσκι, ανέφεραν πολύ σοβαρότερα συμπτώματα μετά το μεθύσι, όπως πονοκέφαλο, ναυτία, δίψα και κόπωση, σε σχέση με όσους είχαν πιει βότκα την προηγούμενη νύχτα.

Όμως, όσον αφορά την ικανότητα συγκέντρωσης το επόμενο πρωί, οι επιπτώσεις ήταν περίπου ίδιες. Η μελέτη έδειξε ότι η απόδοση των εργαζομένων που έχουν καθήκοντα ευαίσθητα από πλευράς ασφάλειας, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά για αρκετό χρόνο, αφού το αλκοόλ θα έχει πια εξαφανιστεί από το αίμα.

Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο αλκοολούχα ποτά, όσον αφορά την επίδρασή τους στη διαταραχή του ύπνου.ΕΝΕΤ

2 σχόλια:

John Bardopoulos είπε...

ενίσταμαι κύριε δικάστε, εχετε βάλει όλα τα «αυγά» στο ίδιο καλάθι, δεν είναι δυνατόν να εχετε ίσια και όμοια κάποια ποτά με μπόμπες. Άλλο το Jack Daniels, το Jim Beim, το Southern Comfort και το Four Roses. Θα σας παρακαλέσω να κάνετε τον απαραίτητο διαχωρισμό. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Χικ, χικ.
Τι λες, βρε Γιάννη...χικ