16.12.09

Ο φωτισμός επηρεάζει τη γεύση και την τιμή του κρασιού

Άμεση η σχέση φωτισμού - γεύσης

Ο φωτισμός ενός χώρου μπορεί να επηρεάσει το πως αντιλαμβανόμαστε τη γεύση ενός κρασιού και κατά προέκταση και τα χρήματα που είμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε γι΄αυτό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων.

Ο φωτισμός που υπάρχει σε ένα χώρο ασκεί μια υποσυνείδητη αλλά υπαρκτή επίδραση στη γεύση που μας αφήνουν τα κρασιά, αλλά και στο πόσο είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε γι' αυτά, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς.

Στην εργασία τους οι ερευνητές, που δημοσιεύεται στο "Journal of Sensory Studies" (Περιοδικό Αισθητηριακών Μελετών), παρουσιάζουν έρευνα σε περίπου 500 εθελοντές, από τους οποίους ζητήθηκε να δοκιμάσουν ένα συγκεκριμένο κρασί υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού στον χώρο γύρω τους και να δηλώσουν πώς τους φάνηκε η γεύση του κρασιού και πόσα χρήματα ήσαν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να το αγοράσουν.

Η έρευνα έδειξε ότι το κρασί "βαθμολογήθηκε" με καλύτερη γεύση, όταν εκτίθετο υπό ερυθρό ή μπλε φωτισμό από ό,τι όταν ο φωτισμός γύρω από το κρασί προερχόταν από πράσινο ή λευκό φως. Μάλιστα, οι ίδιοι άνθρωποι εμφανίστηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω (τουλάχιστον ένα ευρώ) για το μπουκάλι κρασιού που λουζόταν στο κόκκινο φως σε σχέση με το πράσινο φως.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας δρα Ντάνιελ Όμπερφελντ-Τουίστελ, ήταν ήδη γνωστό ότι το χρώμα ενός ποτού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το γευόμαστε. Όμως η νέα έρευνα έδειξε ότι ανάλογο αποτέλεσμα έχει και ο φωτισμός, για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο. Μια ερμηνεία γι' αυτό είναι ότι ο ευχάριστος φωτισμός υποσυνείδητα οδηγεί το νου να αντιληφθεί και το κρασί σαν πιο ευχάριστο.

Σύμφωνα με τις πειραματικές γευσιγνωσίες υπό διαφορετικούς φωτισμούς, το κρασί γίνεται αντιληπτό από τους ανθρώπους περίπου ως μιάμιση φορά πιο γλυκό, όταν περιβάλλεται από κόκκινο φως σε σχέση με λευκό ή πράσινο. Επίσης το κόκκινο φως αυξάνει περισσότερο τη φρουτώδη γεύση του κρασιού.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι ακραίες συνθήκες φωτισμού που επικρατούν σε ορισμένα μπαρ, αναμφίβολα επηρεάζουν τον τρόπο που οι πελάτες γεύονται τα ποτά τους, πέρα από την επίδραση που έχει το χρώμα του ίδιου του ποτού στη γεύση.

Παράλληλα, συνιστούν ότι οι σοβαρές γευσιγνωσίες κρασιών πρέπει να γίνονται με ουδέτερο φωτισμό για να μην αλλοιώνεται το αποτέλεσμα.

Οι γερμανοί επιστήμονες σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης φωτισμού-γεύσης.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: