26.11.09

Φωτογραφίες σε ρόλο αναλγητικού

Η αγάπη κάποτε πληγώνει αλλά κάποιες φορές μπορεί και να απαλύνει το φυσικό πόνο. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν δύο νέες επιστημονικές έρευνες. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μελέτες, τα συναισθήματα αγάπης που νιώθει ένας άνθρωπος - κοιτώντας μια φωτογραφία ή απλώς φέρνοντας στη σκέψη του εκείνους που αγαπά - μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά για τα συναισθήματα πόνου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, με τον τρόπο αυτό ο άνθρωπος δείχνει να αντέχει περισσότερο τον πόνο.

H πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ναόμι Αϊζενμπέργκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου UUCLA, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science. Σε αυτήν, επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα, ασκώντας πόνο στο μπράτσο 25 γυναικών εθελοντριών. Κάθε μια από αυτές κρατούσε το χέρι του αγαπημένου της, ενός άγνωστου ξένου ή απλώς έσφιγγε μια μπάλα. Οι γυναίκες ανέφεραν αισθητά λιγότερο πόνο όταν κρατούσαν το χέρι του φίλου τους σε σχέση με τις άλλες δύο περιπτώσεις.

Σε άλλα πειράματα, οι επιστήμονες άσκησαν πόνο ενώ έδειχναν στις εθελόντριες μια εικόνα του αγαπημένου τους, ενός ξένου άνδρα ή μιας καρέκλας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερο πόνο, όταν έβλεπαν τη φωτογραφία του φίλου τους από ό,τι τις άλλες εικόνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τα εν λόγω πειράματα προκύπτει ότι όταν βιώνουμε μια οδυνηρή σωματική ή ψυχολογική εμπειρία και δεν μπορούμε να πιάσετε το χέρι ενός αγαπημένου σας προσώπου, ακόμα και μια φωτογραφία του θα βοηθήσει για τον μετριασμό του πόνου.

Εξάλλου, σύμφωνα με δεύτερη συναφή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, με επικεφαλής τον Ματιέ Ρόι, έδειξαν ότι η δύναμη του νου μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αντίληψη του πόνου. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την υποκειμενική εμπειρία που έχει ένας άνθρωπος όταν πονά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή ο πόνος γίνεται αντιληπτός πρωταρχικά από τον εγκέφαλο, μπορεί να αμβλυνθεί αν την ίδια στιγμή συνυπάρχουν θετικά συναισθήματα. Στην αντίπερα όχθη, μπορεί να ενισχυθεί, αν επικρατούν αρνητικά συναισθήματα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ομάδα 13 εθελοντών υποβλήθηκαν σε μικρής έντασης ηλεκτροσόκ. Παράλληλα, έβλεπαν εικόνες όμορφες όπως για παράδειγμα θαλάσσιο σκι το καλοκαίρι αλλά και άσχημες όπως για παράδειγμα μια απειλητική αρκούδα. Επιπλέον, στους εθελοντές προβάλλονταν και ουδέτερες εικόνες όπως ένα βιβλίο. Την ίδια στιγμή, η εγκεφαλική δραστηριότητά τους καταγραφόταν με μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού (fMRI).

Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές, όταν έβλεπαν τις ευχάριστες εικόνες, ανέφεραν λιγότερο πόνο. Αντίθετα, ο πόνος από το ηλεκτροσόκ μεγάλωνε, όταν έβλεπαν τις δυσάρεστες εικόνες.

Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι το αίσθημα του πόνου σχετίζεται άμεσα και εξαρτάται από τη γενικότερη διάθεση και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.

Εξάλλου, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα. Μια από αυτές, υποστήριξε ότι η ακρόαση μιας όμορφης μουσικής μπορεί να αμβλύνει τον πόνο.

Ακόμη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα έρευνα δείχνει πως σε ασθενείς με πόνους είναι δυνατό να υπάρξουν αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που θα απαλύνουν τον πόνο τους.ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: