29.10.09

Δίαιτα και άσκηση ό,τι καλύτερο για τους διαβητικούς

Καταλυτική είναι η συνεισφορά της προσεκτικής διατροφής και της τακτικής άσκησης στην καταπολέμηση του διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία 3.000 υπέρβαρων διαβητικών που πήραν μέρος σε προληπτικό πρόγραμμα για διαβητικούς, διάρκειας τριών χρόνων. Η ομάδα χωρίστηκε σε τρία επιμέρους τμήματα: σε αυτούς που ακολούθησαν ειδική δίαιτα και μπήκαν σε πρόγραμμα άσκησης, σε όσους έλαβαν το φάρμακο για το διαβήτη metformin και σε αυτούς που έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Η έρευνα του Lancet έδειξε ότι αυτοί που έκαναν την ειδική δίαιτα είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το πείραμα, που διεξήχθη από την Ερευνητική Ομάδα Προγράμματος Πρόληψης Διαβητικών των ΗΠΑ, έδειξε ότι όσοι έκαναν τη δίαιτα και έχασαν 7% του βάρους τους σε συνδυασμό με μισή ώρα άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα, είδαν τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη Τύπου 2 να μειώνεται κατά 58% σε σύγκριση με όσους έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Στην ομάδα που έλαβε metformin, το φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πάθησης από το 1950, σημειώθηκε πτώση του κινδύνου περίπου 30%.

Επτά χρόνια αφού το πείραμα τελείωσε, όλες οι ομάδες πλέον τρώνε περισσότερο προσεκτικά και ασκούνται τακτικά και είδαν βελτίωση της πάθησής τους.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: