Εξαιρετικά αισιόδοξοι για τη θεραπεία της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας, δηλώνουν ερευνητές του Εβραϊκού Γενικού Νοσοκομείου, του Μοντρεάλ και του Πανεπιστημίου Μαγκίλ (McGill), οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι μια νέα πειραματική θεραπεία για τη νόσο αντέστρεψε πλήρως την καταστροφική αυτοάνοση διαταραχή στα ποντίκια, που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η νέα θεραπεία, που ονομάζεται GIFT15, θέτει τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε ύφεση καταστέλλοντας την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, του λύκου και της αρθρίτιδας, ενώ εκτιμούν πως η πειραματική θεραπεία μπορεί να θέσει υπό έλεγχο κι άλλες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης οργάνων.
Επιπλέον, η εν λόγω θεραπεία, αντίθετα με τις μέχρι σήμερα υπάρχουσες μεθόδους καταστολής της αυτοανοσοποίησης που στηρίζονται σε χημικά φάρμακα, είναι ένας προσωπικός τύπος μοριακής θεραπείας , που χρησιμοποιεί τα κύτταρα του σώματος για να καταστείλει την αυτοανοσοποίηση με ένα πιο συστηματικό τρόπο.
Η νέα θεραπεία GIFT15 ανακαλύφθηκε από μια ερευνητική ομάδα υπό τον δρα Ζακ Γκαλιπό (Jacques Galipeau) του Εβραϊκού Νοσοκομείου του Μόντρεαλ, και του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μαγκίλ.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση 'Νέιτσουρ Μέντισιν' (Nature Medicine).
Συγκεκριμένα το GIFT15 αποτελείται από δύο πρωτεΐνες, την GSM-CSF και την ιντερλευκίνη-15, που αναμειγνύονται εργαστηριακά σε ένα σκεύασμα. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες οι δύο εν λόγω πρωτεΐνες, σε χωριστή μορφή ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το σκεύασμα των δύο φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Ο διεθνούς φήμης στον τομέα της ανάπλασης των κυττάρων στο 'Σίγκαλ Κάνσερ Σέντερ' (Segal Cancer Centre) στο Εβραϊκό Νοσοκομείο του Μόντρεαλ,δόκτορας Γκαλιπό,δήλωσε πως το σκεύασμα GIFT15 είναι μια νέα πρωτεϊνούχα ορμόνη που αποτελείται από δύο ξεχωριστές πρωτεΐνες, οι οποίες μαζί δρουν αντίθετα από την πρωταρχική τους βιολογική διεργασία.
Η μέθοδος έχει ως εξής: Οι επιστήμονες παίρνουν κύτταρα τύπου Β από τον ασθενή, τα απομονώνουν εργαστηριακά και μετά προσθέτουν το GIFT15 και τα ξαναεμβάλλουν στον ασθενή. Τα απλά κύτταρα Β μετατρέπονται σε ρυθμιστικά κύτταρα για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο δρ Γκαλιπό ισχυρίζεται πως με το εν λόγω σκεύασμα η σκλήρυνση κατά πλάκας εξαφανίσθηκε από τα πειραματόζωα ποντίκια με μια μόνο δόση.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να διαγνωσθεί στα αρχικά της στάδια, επεσήμανε ο δρ Γκαλιπό και χρειάζονται κλινικές μελέτες για να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στους ανθρώπους. Ωστόσο ο ερευνητής σημείωσε πως δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες στα ποντίκια και πως η θεραπεία ήταν αποτελεσματική με μία μόνο δόση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου