29.5.09

Θυσία αγνών ψυχών στον βωμό της τηλεθέασης

Είναι γνωστό πλέον ότι τα ριάλιτι αποτελούν βασικό κομμάτι για ένα τηλεοπτικό κανάλι. Στην αρχή πολλοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν στο νέο προϊόν, στη συνέχεια το συνήθισαν και τώρα δεν προκαλεί αίσθηση.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως έχουν κάνει την είσοδό τους και ριάλιτι με ανήλικους πρωταγωνιστές, στο πλευρό των οποίων βρίσκονται οι γονείς τους για να τους ξεζουμίζουν και οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.

Στη Γερμανία, λοιπόν, έχει γίνει σάλος με ένα τηλεπαιχνίδι που οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού δικτύου RTL αποφάσισαν να παρουσιάσουν. Σύμφωνα με τους κανόνες του τηλεπαιχνιδιού, που έχει τίτλο «Τεστ ωριμότητας», θα καταγράφει το τι γίνεται όταν γονείς αφήνουν για λίγες ημέρες τα λίγων μηνών παιδιά τους σε εφήβους. Το κανάλι λοιπόν επέλεξε τέσσερα ζευγάρια εφήβων, τα οποία ζουν στα προάστια, με ένα ξένο μωρό για να το φροντίζουν.

Οι γερμανικές αρχές προστασίας του παιδιού αποδοκιμάζουν το τηλεοπτικό σόου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ζητήσει τη ματαίωση του προγράμματος. Κάτι που η παραγωγή έχει αποκλείσει, καθώς όπως λένε αυτό θα συνιστούσε λογοκρισία.

Το «Τεστ ωριμότητας» θυμίζει το ριάλιτι «The baby borrowers» που είχε μεταδώσει το NBC. Στη συγκεκριμένη παραγωγή νεαρά ζευγάρια δανείζονταν ξένα μωρά για έξι εβδομάδες κι ανάλογα με το πώς αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες στην καθημερινότητα του μωρού συνέχιζαν στο επόμενο στάδιο.

Επίσης παρόμοιο ριάλιτι έχει παρουσιάσει και η ολλανδική τηλεόραση και σε αυτή την περίπτωση τέσσερα ζευγάρια δανείζονται ένα μωρό αλλά κι έναν έφηβο με στόχο να αποδείξουν ότι μπορούν να γίνουν μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Κλάματα, βρισιές, απειλές, τσακωμοί ήταν όλα όσα ακούγονταν στις κάμερες του ριάλιτι «Boys and girls alone» (Αγόρια και κορίτσια μόνα) που προβλήθηκε στο επίσης βρετανικό δίκτυο «Channel 4».

Οι κάμερες του σόου κατέγραφαν σκηνές απόλυτου χάους. Δέκα αγόρια και ισάριθμα κορίτσια ηλικίας οκτώ έως έντεκα ετών, που έμεναν μακριά από τους γονείς τους, δημιούργησαν τη δική τους κοινωνία με τους δικούς τους κανόνες και αποφάσιζαν για την καθημερινότητά τους. Στην ουσία έφτιαξαν τη δική τους κοινωνία με τους «μεγάλους» της παρέας να εκφοβίζουν τους μικρότερους, ενώ σημειώθηκε και περιστατικό κατά το οποίο ένα από τα αγόρια απειλούσε έναν συγκάτοικό του με κουζινομάχαιρο! Υστερα από 48 ώρες αρκετοί ήταν οι γονείς που τελικά αναγκάστηκαν να επέμβουν.

Για «θυσία αγνών ψυχών στον βωμό της τηλεθέασης» είχαν πει τότε βουλευτές και οργανώσεις, ενώ οι υπεύθυνοι του καναλιού υποστηρίζουν μέχρι σήμερα ότι επρόκειτο για ένα εναλλακτικό πειραματικό σόου.

Πριν από καιρό το CBS μετέδιδε ένα ριάλιτι όπου πρωταγωνιστούσαν σαράντα παιδιά ηλικίας οκτώ μέχρι δεκαπέντε ετών, τα οποία ζούσαν μόνα τους σε μια πόλη «φάντασμα». Σε αυτό το ριάλιτι δίχως να έχουν την επίβλεψη ενηλίκων και την προστασία κανενός έπρεπε να βρουν τρόπους να συμβιώσουν, να βρουν τροφή, να μαγειρέψουν και φυσικά να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους. Το ριάλιτι είχε τίτλο «Κοινωνία των παιδιών» κι έλαβε χώρα στην πόλη του Μεξικού «Bonanza City», η οποία κατοικήθηκε μόνο από 200 εργάτες την περίοδο 1880-1885.

Δεν υπάρχουν σχόλια: