27.5.09

Ενοχοποιείται γονίδιο για τη φαλάκρα;

Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που εμφανίζεται να καθορίζει την περιοδική απώλεια τριχών στα ποντίκια και το οποίο επίσης μπορεί να είναι υπεύθυνο για την απώλεια των τριχών και των μαλλιών στους ανθρώπους (αλωπεκία).

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, περιγράφει μια σειρά από πειράματα σε μεταλλαγμένα ποντίκια, τα οποία, λόγω σκόπιμης απουσίας του γονιδίου Sox21, άρχισαν να χάνουν το τρίχωμα της γούνας τους κατά την 11η μέρα μετά τη γέννησή τους, αρχής γενομένης από το κεφάλι και στη συνέχεια προς την περιοχή της πλάτης.Μετά την 20ή έως 25ή μέρα, τα πειραματόζωα είχαν χάσει τελικά όλες τις τρίχες του σώματός τους. Νέες τρίχες άρχισαν να βγαίνουν λίγες μέρες αργότερα, αλλά και πάλι άρχισαν να πέφτουν.

Αυτή η «κυκλική αλωπεκία» συνεχίστηκε για πάνω από δύο χρόνια και τα μεταλλαγμένα ποντίκια, όπως διαπιστώθηκε, είχαν αναπτύξει διογκωμένους σμηγματογόνους αδένες γύρω από τα θυλάκια των τριχών, καθώς και ένα πιο παχύ στρώμα κυττάρων του δέρματος κατά τη διάρκεια της απώλειας των τριχών.

«Το γονίδιο πιθανώς εμπλέκεται στη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων που συνιστούν το εξωτερικό στρώμα του κορμού της τρίχας», σύμφωνα με τους ιάπωνες ερευνητές του Τμήματος Ανάπτυξης Θηλαστικών του Εθνικού Ινστιτούτου Γενετικής, υπό τον Γιουμίκο Σάγκα.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια εξέτασαν δείγματα ανθρώπινων τριχών και επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ίδιου γονιδίου. Έτσι, όπως εκτιμούν, είναι πιθανό το γονίδιο αυτό να ευθύνεται για την –μερική τουλάχιστον- απώλεια των τριχών στους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: