30.4.09

Λεωνίδας Χρηστάκης-Ο αλχημιστής του διαφορετικού

Πέθανε στα 81 του ο Λεωνίδας Χρηστάκης του «Ιδεοδρόμιου» και των εναλλακτικών εκδόσεων

Ο Λεωνίδας Χρηστάκης ταύτισε την παρουσία του, ήδη από τη δεκαετία του '50, με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Παραβατικός από φύση και ιδεολογία, δήλωνε ότι τον συγκινούσαν οι ληστές, οι πόρνες, οι αλήτες, τα πρεζόνια. Συγγραφέας, ζωγράφος, δημοσιογράφος, επιμελητής εκδόσεων και χαλκέντερος περιοδικάς («Κούρος», «Panderma», «Ιδεοδρόμιο») επηρέασε τις νεότερες γενιές, που αναζητούσαν το διαφορετικό, το άλλο, το εναλλακτικό. Ο Λεωνίδας Χρηστάκης -σύμφωνα με δική του επιθυμία- θα ταφεί με πολιτική κηδεία σήμερα στις 11 π.μ., στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Ηταν 81 χρόνων.

Ο Λεωνίδας Χρηστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1928. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία, στη Σχολή Καλών Τεχνών και σε ωδείο τη μουσική (βιολί), μεγάλη του αγάπη και παντοτινή. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ όταν ήρθε η χούντα φυλακίστηκε. Από το 1958 συνεργάστηκε ως ελεύθερος ρεπόρτερ με τα «Νέα», υπό τον Κώστα Νίτσο, και τις «Εικόνες». Ως εικαστικός καλλιτέχνης είχε φτιάξει περί τα χίλια πορτρέτα, «από την πλατεία Βάθης μέχρι τη Μονή Πετράκη», όπως έλεγε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Παραδεχόταν ότι στα βιβλία του «δεν υπάρχει ποιότητα, αυτό είναι ουτοπία. Υπάρχει ένας τσελεμεντές, παίρνω λίγα ψήγματα από εδώ και από εκεί και φτιάχνω χρυσό».

Ορισμένες εκδόσεις του: «Ο Γιώργος Σεφέρης και η μουσική», «Παράβαση - Αναφορές επάνω σε θέματα παραβατικών εκφράσεων στις διάφορες μορφές συμπεριφοράς, συγγραφής και τέχνης», «Λουμίδης - Ενα αγνοημένο φυτώριο ποιητών», «Ληστές - Αναφορές ανά τον κόσμο», «Η ιστορία της αλητείας», «Τζούλιο Καΐμη - Ενας αποσιωπημένος λόγιος», «Περικλής Γιαννόπουλος - Ο "τελευταίος" των Αθηναίων», «Από το φέρετρο του Σεφέρη... στο 1984 του Οργουελ», «Βιοπραγματική ονοματοθεσία», «Χάος και κουλτούρα», «Ληστές - Παγκόσμια ιστορία της ληστείας», «Το λεξικό της ντάγκλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: