31.1.09

Σαΐνια στους υπολογιστές, σκράπες στα ερωτικά

Εντατικά μαθήματα φλερτ για ερωτικά αναλφάβητους φοιτητές εγκαινιάζει μεγάλο πανεπιστήμιο της Γερμανίας

Από τον ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΖΩΗ

Είναι αφοσιωμένοι στις μελέτες τους, περνούν αμέτρητες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, φορούν γυαλιά, συνήθως έχουν σιδεράκια στα δόντια, σπυράκια στο πρόσωπο, και βέβαια τα πάνε χάλια με το αντίθετο φύλο. Πρόκειται για τους nerds, τους αρσενικούς σπασίκλες, τα «φυτά», μια κατηγορία νέων που ενώ μπορεί να γνωρίζουν τα πάντα για την πυρηνική μικροφυσική, ενώ είναι άσοι στους υπολογιστές, στον τομέα των κοινωνικών σχέσεων είναι... σκράπες. Ειδικότερα, οι σχέσεις τους με το αντίθετο φύλο είναι μια παταγώδης αποτυχία.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της «συναισθηματικής αγωγής» η Σχολή Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Πότσδαμ στο Βερολίνο εγκαινίασε πριν από δύο εβδομάδες ένα πολύ πρωτότυπο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που απευθύνεται σε ερωτικά αναλφάβητους. Στο πλαίσιο αυτών των εντατικών μαθημάτων ερωτικής αγωγής και ερωτοτροπίας οι φοιτητές θα διδάσκονται πώς να γράφουν SMS και ηλεκτρονικά μηνύματα που δεν θα απευθύνονται σε εξωγήινους αλλά που, αντιθέτως, θα είναι ικανά να προκαλέσουν το ερωτικό ενδιαφέρον των γυναικών. Επιπλέον θα κάνουν και πρακτική εξάσκηση, προκειμένου να αναπτύξουν την εξαιρετικά ατροφική κοινωνικότητά τους.

Θα μαθαίνουν, για παράδειγμα, πώς να αισθάνονται άνετα όταν βρίσκονται σ' ένα πάρτι, πώς να πιάνουν κουβέντα με αγνώστους, να συζητούν χωρίς να κοκκινίζουν και να ντύνονται με σέξι ρούχα. Και επειδή στο παιχνίδι της σαγήνευσης δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είναι κανείς, οι φοιτητές αυτοί θα προετοιμάζονται ψυχολογικά για το πώς να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απόρριψης.

Τους κανόνες του τέλειου καρδιοκατακτητή έχει αναλάβει να διδάξει ο Φίλιπ φον Ζένφτλεμπεν, γνωστός Γερμανός συγγραφέας και ραδιοφωνική περσόνα, ο οποίος μέσα από τις εκπομπές του «Der Flirter» και «Womanizer», αλλά και με πληθώρα δημοσιεύσεων και σεμιναρίων διδάσκει τα τελευταία χρόνια τους Γερμανούς πώς να «κάνετε την καρδιά κάποιου άλλου να χτυπάει σαν τρελή, ενώ η δική σας θα παραμένει ήρεμη». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου, Χανς Γιόακιμ Αλγκάιερ, το Πανεπιστήμιο, έχοντας εξασφαλίσει στους φοιτητές του μια άριστη προετοιμασία για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, θέλησε με το πρόγραμμα αυτό να τους προσφέρει ένα επιπλέον εφόδιο που θα τους βοηθήσει να επιτύχουν και στην προσωπική τους ζωή.

Και όσοι πιστεύουν ότι αυτό το κοινωνικό φαινόμενο αφορά αποκλειστικά κάποιους «σπασίκλες» στη Γερμανία, κάνουν λάθος. Σχετικές έρευνες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα) υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των ερωτικά αναλφάβητων νέων έχει αυξηθεί δραματικά. *


2 - 31/01/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: