Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com
ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ενός Τούρκου συγγραφέα ονόματι Αντνάν Οκτάρ, που προτιμά όμως να χρησιμοποιεί το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο, Χαρούν Γιαχιά, έπεισε τουρκικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη ότι είναι βλάσφημο το έργο του Βρετανού καθηγή Βιολογίας, συγγραφέα των επίμαχων βιβλίων «Το εγωιστικό γονίδιο» και «Η περί Θεού αυταπάτη», Ρίτσαρντ Ντόκινς (φωτ.), και να διατάξει την απαγόρευση της πρόσβασης στην ιστοσελίδα (www.richarddawkins.net) του. Ο Αντνάν Οκτάρ είναι φανατικός μουσουλμάνος και υποστηρίζει ένθερμα την εκδοχή ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό, «όπως καταμαρτυρούν τα ιερά κείμενα». Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς δηλώνει άθεος και είναι σφοδρός πολέμιος του δημιουργισμού και του λεγόμενου «ρεύματος του ευφυούς σχεδιασμού».
ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ο Οκτάρ ισχυρίστηκε ότι ο άθεος Ντόκινς προσβάλλει τη θρησκεία του και πρέπει να απαγορευτεί ως βλάσφημο το έργο του. Υποστήριξε ακόμα ότι ζητεί να «κλείσει» η ιστοσελίδα του (κάτι που έγινε κιόλας από την Turk Telecom, κατόπιν εντολής του δικαστηρίου), επειδή ο Ντόκινς, λέει, αναφέρθηκε στο site «με απαξιωτικό και συκοφαντικό τρόπο» στο βιβλίο «Ο Ατλαντας της Δημιουργίας» που συνέγραψε με άλλους. Στο βιβλίο αυτό ο Οκτάρ πιστεύει πως αποδεικνύει «με ατράνταχτα στοιχεία» ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό (Αλλάχ) και ότι «η θεωρία της εξέλιξης είναι λάθος». Το βιβλίο του Τούρκου συγγραφέα έπεσε στα χέρια του Ντόκινς, ο οποίος το διάβασε, λέει, και τον περασμένο Ιούλιο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ένα σχόλιο που έλεγε: «Ειλικρινά αδυνατώ να συνδυάσω την ιλουστρασιόν και πανάκριβη εκδοτική αξία του βιβλίου αυτού με την ανοησία του περιεχομένου του, που πραγματικά σου κόβει την ανάσα».
ΕΓΙΝΕ «Τούρκος» λοιπόν ο κ. Οκτάρ (φωτ.) και, εκτός του ότι ζήτησε να «μπλοκαριστεί» στην Τουρκία η ιστοσελίδα του Ντόκινς (κάτι που τελικά πέτυχε), προσπάθησε να «κερδίσει» και την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου «Η περί Θεού αυταπάτη» του Βρετανού επιστήμονα (κάτι που ευτυχώς, επί του παρόντος, δεν πέτυχε). Είναι επίσης ευτύχημα ότι τόσο η απόφαση του δικαστηρίου για το «μπλοκάρισμα» της ιστοσελίδα του Ντόκινς όσο και το διαρκές παραλήρημα του Τούρκου συγγραφέα συνάντησαν έντονη αντίδραση από μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας της χώρας. Ο Ντενίζ Σαχίν, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης , έγραψε στην αγγλική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ»: «Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ της επιστημονικής και της μη επιστημονικής σκέψης. Ο Οκτάρ είναι ένας πανίσχυρος εκπρόσωπος της δεύτερης σχολής. Τα βιβλία του μεταφράζονται σε εκατοντάδες γλώσσες και διαβάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους. Οσα γράφει, δεν είναι μόνο δικές του ιδέες και σκέψεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει την υποστήριξη, ηθική και υλική, παντοδύναμων ευρωπαϊκών και αμερικανικών οργανισμών, που υποστηρίζουν το ρεύμα του δημιουργισμού».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/09/2008
1 σχόλιο:
ε καλα τι περιμενουμε απ την Τουρκιά τωρα...εδω εχουν απαγορευτει άλλα κ άλλα εν ονοματι θρησκειας,εθνοκαυλίας κλπ,εκει θα κωλωσουν;
Δημοσίευση σχολίου