7.7.08

Ανθρωπινο σπερμα απο ορχεις ποντικων....

ΛΟΝΔΙΝΟ

Επιστήμονες στη Βραζιλία παρήγαγαν για πρώτη φορά βιώσιμο ανθρώπινο σπέρμα στους όρχεις ποντικιών, δίνοντας ελπίδες σε στείρους άνδρες να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των κυριακάτικων «Τάιμς», η ιατρική ομάδα της Ιρινα Κέρκις στο ερευνητικό κέντρο Ρότζερ Αμπντελμάσιχ του Σάο Πάολο χρησιμοποίησε το δόντι δωρητή, από το οποίο εξήγαγαν τον πολφό, τον μαλακό ιστό που βρίσκεται στο κέντρο του και ο οποίος είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα.

Στη συνέχεια, απομόνωσαν τα βλαστοκύτταρα και τα εισήγαγαν με ένεση στους όρχεις ζωντανών ποντικιών. Τα ποντίκια αργότερα θανατώθηκαν και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα είχαν αναπτυχθεί σε κύτταρα που παρήγαγαν βιώσιμο ανθρώπινο σπέρμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σπέρμα, που προέρχεται από τους όρχεις των ποντικιών, θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τεχνητή γονιμοποίηση ανθρώπινου ωαρίου. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας με προβλήματα γονιμότητας θα μπορούσε να αποκτήσει παιδί από τα βλαστοκύτταρα που θα εξάγονται από ένα δόντι του.

«Τα στοιχεία μας καταδεικνύουν ότι το ποντίκι μπορεί να παράγει ανθρώπινα στερματοζωάρια», είπε η Ιρινα Κέρκις, που έχει δημοσιεύσει παλαιότερες έρευνες για τη γονιμότητα στο περιοδικό «Nature». Η επιστημονική της ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ερωτήματα για τα όρια της Ιατρικής, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη.


Α.Σ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: