24.6.08

Οι ευεργετικές ιδιότητες του προβιοτικού γιαουρτιού

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Ευαίσθητο και ευάλωτο το πεπτικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά σε κάθε τι που δεν συμβαδίζει με την ομαλή λειτουργία του. Κακή διατροφή, λίγη σωματική άσκηση, ακανόνιστα γεύματα, άγχος και αλλαγές στην καθημερινότητα είναι μερικοί από τους παράγοντες εκείνους που ερεθίζουν το έντερο και ευνοούν την εμφάνιση συμπτωμάτων από το πεπτικό σύστημα, με κυρίαρχο τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα ή τον πόνο στην κοιλιά, τη δυσπεψία κ.λ.π.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι αρκετά ανησυχητικά: περίπου 1 στους 5 Ελληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο, με το 40% αυτών, ηλικίας 35-65 ετών, να ταλαιπωρούνται από πόνο στο έντερο, δυσφορία, πρήξιμο, κακή διάθεση και δυσκοιλιότητα. Μάλιστα το 73% των γυναικών που έχουν αυτά τα συμπτώματα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Με στόχο τη διερεύνηση της σημασίας των προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) σε συνεργασία με την εταιρεία Danone, διενήργησαν μία παγκόσμια ιατρική πρακτική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 9 χώρες, πάνω από 2.700 γιατροί και περισσότεροι από 27.000 ασθενείς με προβλήματα στο έντερο, οι οποίοι κατανάλωναν ένα προβιοτικό γιαούρτι καθημερινά για δύο εβδομάδες.

Στην Ελλάδα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) και την Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.ΓΕ.ΙΑ.), και συμμετείχαν σ' αυτήν 137 ιατροί γαστρεντερολόγοι και παθολόγοι και 1.380 ασθενείς.

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας μελέτης θα ανακοινωθούν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Πεπτικού Συστήματος ταυτόχρονα και στις 9 χώρες που συμμετείχαν.

Αποτελέσματα

Η καταγραφή και η αξιολόγηση των ερωτηματολογίων των ασθενών μετά την κατανάλωση του προβιοτικού γιαουρτιού για 2 εβδομάδες έδειξε:

* Μείωση της δυσκοιλιότητας κατά 74% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα).

* Κατά 74% μείωση της δυσπεψίας (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα).

**Μείωση της συχνότητας του πόνου στην κοιλιά κατά 72% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα).

* Μείωση της έντασης του πόνου στην κοιλιά κατά 61% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα με μέτρια έως μεγάλη ένταση)

* Μείωση της μεγάλης προσπάθειας κατά την κένωση κατά 77% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα).

* Μείωση της αποβολής σκληρών κοπράνων κατά 81% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: