23.5.08

Ντοπαρισμένοι στα θρανία

Ντοπαρισμένοι στα θρανία

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Νέα διάσταση λαμβάνει το ακανθώδες πρόβλημα του «ντόπινγκ», έχοντας εισχωρήσει πλέον σε χώρους εκτός αθλητισμού. «Ντοπάρονται και οι επιστήμονες», υποστηρίζουν διεθνείς ερευνητές, εκτιμώντας ότι, σύντομα, σχολεία και πανεπιστήμια ίσως αναγκαστούν να υποβάλλουν σε ελέγχο μαθητές και φοιτητές πριν από τις εξετάσεις.

ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΗΜΑ... Η αθλήτρια μετά το σπριντ στο τελευταίο... διαγώνισμα, κατέρρευσε (φωτ. Reuter)
Η συνηθισμένη και δυστυχώς μάλλον επιβεβλημένη χρήση φαρμακευτικών χημικών ουσιών από αθλητές για ενίσχυση των σωματικών τους επιδόσεων αποκαλύπτεται ότι υιοθετείται συστηματικά από πολλούς επιστήμονες, κυρίως Αμερικανούς αλλά και νεαρούς σπουδαστές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Το νήμα των αποκαλύψεων ξεκίνησε να ξετυλίγει το επιστημονικό περιοδικό «Nature», ύστερα από προτροπή δύο ερευνητριών από το Κέμπριτζ που αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα. Στη συνέχεια το «Nature» πραγματοποίησε έρευνα σε ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Από τα 1.400 ερωτηματολόγια (60 χώρες) που έλαβε ως απάντηση υποδεικνύεται ότι ένας στους πέντε ερευνητές, που δέχτηκαν να απαντήσουν (ανώνυμα), παραδέχτηκε ότι καταφεύγει στη χρήση διεγερτικών φαρμακευτικών ουσιών για να αυξήσει τις πνευματικές του ικανότητες. Οι μισοί απ' όσους απάντησαν χρησιμοποιούν τέτοιες χημικές ουσίες τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ οι άλλοι μισοί μόνο μία φορά τον χρόνο. Σύμφωνα με το «Nature» ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός των ερευνητών που ντοπάρονται εξηγείται γιατί «απαιτείται από αυτούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, φυσικές και διανοητικές, για να μείνουν στο παιχνίδι».

Σχετικά επιστημονικά πορίσματα ψυχιάτρων και νευροχειρουργών παρουσιάζονται συνεχώς τον τελευταίο χρόνο στη Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό, με εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας και καθημερινότητας, η χρήση ουσιών, διαφορετικών από τις βιταμίνες, που ενισχύουν τον οργανισμό μας θα αποτελεί κάτι πολύ συνηθισμένο. Πρόσφατη έκθεση της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών υπογραμμίζει ότι φάρμακα τα οποία χορηγούνται για θεραπείες ασθενειών, όπως για παράδειγμα το Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιούνται από υγιείς, κυρίως νεαρούς ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τη μνήμη ή να οξύνουν την αντίληψή τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Βρετανοί και Αμερικανοί μαθητές έχουν πλέον ξεπεράσει τη χρήση της καφεΐνης ή της νικοτίνης για να ενισχύσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. «Γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούν ουσίες για ενδυνάμωση της γνωστικής τους ικανότητας», αναφέρεται στο πόρισμα και υπογραμμίζεται: «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συσταθεί ειδική νομοθεσία σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να μην πηγαίνουν σπουδαστές με "ειδικά πλεονεκτήματα" στις εξετάσεις».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/05/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια: