26.5.08

Η υπερυψηλή τάση γεννά καρκίνους



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες αποστάσεις από τις γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης και να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα όρια αποδεκτής έκθεσης από την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας, πρότειναν επιστήμονες στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Επιδημιολογική έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, έδειξε ότι ο κίνδυνος παιδικής λευχαιμίας είναι αυξημένος κατά 69% σε παιδιά ηλικίας κάτω 15 ετών που ζουν σε αποστάσεις ώς 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης, σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε αποστάσεις πάνω από 600 μέτρα. Ανέφερε ακόμη πως ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους σε αποστάσεις ώς 300 μέτρα από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, είχαν κατά 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ν' αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε αποστάσεις άνω των 600 μέτρων.

Ομάδα επιστημόνων του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Λουκά Μαργαρίτη, πραγματοποίησε μετρήσεις έντασης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε κατοικίες και σχολεία που βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

«Ανάλογα με την απόσταση από την κεραία βάσης και τον προσανατολισμό του "λοβού εκπομπής" παρατηρήθηκαν τιμές ακτινοβολίας μέχρι και 6,5 βολτ ανά μέτρο, εντός οικιών και ώς 3,5 βολτ ανά μέτρο μέσα σε σχολεία. Οι τιμές αυτές βρίσκονται εντός των θεσπισμένων ορίων από τη χώρα μας, που είναι 20 βολτ ανά μέτρο, αλλά είναι αρκετά επάνω από τα όρια άλλων χωρών, όπως η Αυστρία, όπου το όριο είναι 0,2 βολτ ανά μέτρο», τόνισε ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων πρότειναν:

* Να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

* Ν' αυξηθούν οι επιτρεπόμενες αποστάσεις από γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από 30 σε 200 μέτρα.

* Να μειωθούν τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προκύπτει από γραμμές υπερυψηλής τάσης κατά 15 φορές.

* Να υπογειοποιηθούν οι γραμμές υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές.

«Η αρχή της προφύλαξης επιβάλλει λήψη προστατευτικών μέτρων ακόμη κι όταν δεν υπάρχει πλήρης επιστημονική βεβαιότητα και απόδειξη για τις δυσμενείς συνέπειες μιας δραστηριότητας. Αρκεί να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για πιθανές περιβαλλοντικές βλάβες. Αντίθετα η αρχή της πρόληψης συμβάλλει στην αντιμετώπιση των τεχνολογικών κινδύνων εφόσον είναι δυνατός ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των κινδύνων αυτών», επισήμανε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Νευροεπιστημών στο Ιδρυμα Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, Ολε Γιόχανσον, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι κάπου 230 - 290 χιλιάδες Σουηδοί, άνδρες και γυναίκες, αναφέρουν σε ποικιλία συμπτωμάτων όταν έρχονται σε επαφή με πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Επιπλέον, πολύ μεγάλος αριθμός μελετών έχουν δείξει ότι η ακτινοβολία των κινητών επηρεάζει την τοπική ροή αίματος στον εγκέφαλο, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη δυνατότητα συγκέντρωσης, ακόμη και την ποιότητα της φάσης των ονείρων κατά τον ύπνο!

Μια άλλη μελέτη, που έγινε στη Σουηδία, έδειξε πως σε περιοχές με μικρή κάλυψη κινητού, για παράδειγμα σε χωριά όπου τα επίπεδα εκπομπής είναι υψηλά, υπάρχει υποβάθμιση της υγείας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/05/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια: