29.5.08

Γρίπη πτηνών: ο ιός μεταλλάσσεται



Στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) εξελίσσονται και αποκτούν χαρακτηριστικά επικίνδυνα για τους ανθρώπους, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες χαρακτηριζοντάς τα ύποπτα για την πρόκληση πανδημίας.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών των ερευνητών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) βρίσκονται οι ορότυποι Η7, για τους οποίους τονίζεται πάντως ότι δεν έχουν ακόμη εμφανίσει εκείνες τις μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πανδημία. «Απαιτείται όμως συνεχής παρακολούθηση και έρευνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστημονική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Ατλάντα.

Οι ορότυποι Η7 προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα στα πτηνά και ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων πουλερικών στην Ολλανδία το 2003 και τη Μ. Βρετανία το 2007.

Σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις, ορισμένα στελέχη Η7 αύξησαν τη συγγένειά τους με στοιχεία των κυττάρων της ανθρώπινης τραχείας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το στέλεχος Η7Ν2, που είχε απομονωθεί το 2003 σ' έναν άνθρωπο στη Νέα Υόρκη, πολλαπλασιάστηκε στο αναπνευστικό σύστημα μιας νυφίτσας. Στη συνέχεια η μετάδοσή του από τα μολυσμένα σε υγιή ζώα, προκάλεσε την υπόνοια ότι η μετάδοση θα μπορούσε να είναι πιθανή και μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να μεταλλαχθεί αποκτώντας τις ίδιες μολυσματικές ιδιότητες που ήταν υπεύθυνες για τις παγκόσμιες πανδημίες του 1918, του 1957 και του 1968. «Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατηγορία Η7 των ιών έχει εν μέρει προσαρμοστεί για να αναγνωρίζει τους ευνοϊκούς υποδοχείς ιών της ανθρώπινης γρίπης» εξήγησε ο Τέρενς Τάμπεϊ, μικροβιολόγος του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.


Ιω.Ν. (Πηγές: ΑΠΕ, The Times)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/05/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια: