29.2.08

'Ηλιος τετράγωνο Ποσειδώνας : Στο περιγιάλι το κρυφό κι άσπρο σαν περιστέρι


Aστρολογικός χάρτης Γ.Σεφέρη (διορθωμένος με το νέο ημερολόγιο)

'Ηλιος στους Ιχθείς σε τετράγωνο με Ποσειδώνα στους Διδύμους. Ο υπερβατικός άντρας, με φαντασία και καλλιτεχνικό ταλέντο, που συχνό μοτίβο του στα έργα του είναι η θάλασσα, το όνειρο και το νερό, όπως για παράδειγμα εκφράζονται στα "Ημερολόγια Καταστρώματος".
Η φυγή (Ποσειδώνας) επιτυγχάνει με το χαρτί και το μολύβι με διανοητικό τρόπο (Δίδυμοι) και γίνεται ποίηση. Η όψη εμφανίζεται διαρκώς σε Ωροσκόπια λογοτεχνών, ακόμα κι αν το πρόσωπό της είναι "σκληρό".
Η ποίησή του είναι απαισιόδοξη και μελαγχολική (Ερμής τετράγωνο Κρόνος), αλλά ταυτόχρονα ιδεαλιστική, και κύριο θέμα του είναι η ανθρωπιά και ένας καλύτερος κόσμος (Ερμής τρίγωνο Δίας στον Τοξότη). Η Αφροδίτη στον Ταύρο αλλά σε διπλό πεντάγωνο με τον Δία στον Τοξότη, φανερώνει έξοχο καλλιτεχνικό ταλέντο που εξαπλώνεται και πέρα από την πατρίδα μας, και σε ενάμισι τετράγωνο με μεσοδιάστημα Δία/Ποσειδώνα το προσδιορίζει : ποιητικό. Μεταξύ των θεμάτων του η νοσταλγία του μετανάστη (Δίας, Ουρανός, βόρειος δεσμός Σελήνης και Χείρωνας στον Τοξότη).
Η ''Αρνηση" χιλιοτραγουδισμένη σε πάρα πολλές γλώσσες, το συνολικό του έργο πλατιά αναγνωρισμένο από τους ξένους φιλέλληνες.

Το 1963, ο Σεφέρης θα βραβευθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όταν ο Δίας από διέλευση ήρθε σε σύνοδο με τον Ερμή του, και έκανε τρίγωνο με τη γενέθλια σύνοδο Δία/Ουρανού στον Τοξότη που συμβολίζει ότι είχε φτάσει η ώρα, η φήμη του να περάσει τα ελληνικά σύνορα.
Στις 28 Μαρτίου 1969, ο υπερβατικός Σεφέρης, σε προφητική δήλωσή του στο ΒΒC, δυο χρόνια μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, λέει ότι τον βασανίζει ο γκρεμός και η τραγωδία που περιμένει στο τέλος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: