27.2.08

Ο ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Βλαστικά κύτταρα: παρακαταθήκη υγείας

Γράφει ο δρ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, ειδικός στη λαπαροσκοπική ενδοσκοπική χειρουργική και την εξωσωματική γονιμοποίηση

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για τη μετέπειτα ζωή του. Μία από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας για το μέλλον.

***Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα

Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα, πολυδύναμα κύτταρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τελευταία δεκαετία πως το αίμα από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο του νεογνού (τα οποία συνήθως πετιούνται μετά τον τοκετό) αποτελεί πηγή πλούσια σε πολύτιμα βλαστικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε διάφορα είδη κυττάρων, όπως είναι για παράδειγμα τα κύτταρα του καρδιακού μυ, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, νευρικά κύτταρα, κύτταρα του δέρματος κ.ά. Επίσης, χάρη στην ικανότητά τους να επανενεργοποιούν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, είναι πολύτιμα στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Η φύλαξη και η κρυοσυντήρηση αυτών των κυττάρων μπορεί να προσφέρουν πολύτιμα θεραπευτικά οφέλη στο μέλλον για το ίδιο το παιδί και την οικογένειά του.

Ακριβώς μετά τον τοκετό, μέσω μιας απλής, ασφαλούς και ανώδυνης διαδικασίας, ο γιατρός σας συλλέγει το αίμα από τον ομφάλιο λώρο. Στη συνέχεια, το δείγμα μεταφέρεται στα εργαστήρια της Cryo-save, όπου απομονώνονται βλαστικά κύτταρα και καταψύχονται. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, δηλαδή την ώρα που έχει μόλις γεννηθεί το παιδί σας.

***Γιατί είναι σημαντικό να φυλάσσονται σήμερα βλαστικά κύτταρα του παιδιού σας

Η επιστήμη εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σήμερα πλέον υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού σοβαρών ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα ορισμένες σοβαρές ασθένειες του αίματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μέχρι πρόσφατα, στην περίπτωση κάποιας κακοήθειας του αίματος -όπως για παράδειγμα ορισμένων μορφών λευχαιμίας- δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την αναζήτηση δότη για την μεταμόσχευση μυελού των οστών. Στο 30-50% των περιπτώσεων δεν βρίσκεται κατάλληλος δότης και, ακόμη και όταν βρεθεί, οι πιθανότητες είναι μεγάλες για απόρριψη του μοσχεύματος.

Σήμερα λοιπόν, με τη λήψη βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, έχει βρεθεί η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών. Η φύλαξη σήμερα των βλαστικών κυττάρων του παιδιού σας σάς παρέχει σημαντικά οφέλη:

* Η συμβατότητα των κυττάρων είναι 100% για το ίδιο το παιδί και στατιστικά υψηλή για τα άμεσα συγγενικά του πρόσωπα και έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες απόρριψης.

* Δεν υπάρχει απώλεια πολύτιμου χρόνου, γιατί η διαθεσιμότητα των κυττάρων είναι άμεση, αν και όταν ζητηθούν.

* Αποφυγή μεγάλων δαπανών, γιατί το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναζήτηση συμβατού δότη στο μέλλον.

***Τι επιφυλάσσει η έρευνα για τις πιθανές εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων στο μέλλον

Εκτός από τις παγκόσμια αναγνωρισμένες σημερινές εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων, όπως στις λευχαιμίες, στο πολλαπλούν μυέλωμα, στα λεμφώματα κ.ά., οι επιστημονικές έρευνες εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα. Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα για την επέκταση της χρήσης τους σε ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων, όπως είναι οι εξής:

* Καρδιαγγειακά νοσήματα.

* Σακχαρώδης διαβήτης.

* Νόσος Alzheimer's.

* Νόσος Parkison's.

* Κακοήθεις όγκοι.

* Εγκεφαλικά επεισόδια.

* Σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επίσης, η έρευνα εστιάζεται και στον πολλαπλασιασμό του αριθμού των ληφθέντων βλαστικών κυττάρων και στην επιθυμητή διαφοροποίησή τους στο εργαστήριο, έτσι ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω διεύρυνση των θεραπευτικών εφαρμογών.

Η φύλαξη των βλαστικών κυττάρων του παιδιού σας αποτελεί παρακαταθήκη για τη μελλοντική του υγεία.

**Διαδικασία λήψη αίματος

Πώς ακριβώς γίνεται η λήψη του δείγματος αίματος από τον ομφάλιο λώρο;

Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να ληφθούν τα βλαστικά κύτταρα του παιδιού σας αμέσως μετά τη γέννησή του. Για να γίνει η λήψη του δείγματος, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει εκ των προτέρων την ειδική συσκευασία συλλογής της Cryo-save (kit συλλογής), η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Θα πρέπει λοιπόν να το έχετε αποφασίσει έγκαιρα, πριν από τη γέννηση του παιδιού σας.

Αμέσως μετά τον τοκετό, μέσω μιας απολύτως ασφαλούς, απλής και ανώδυνης διαδικασίας για τη μητέρα και το νεογέννητο μωρό της, ο γιατρό σας παίρνει ένα δείγμα αίματος από τον ομφάλιο λώρο. Το δείγμα αυτό, το οποίο είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα, τοποθετείται μέσα σε μια ειδική συσκευασία συλλογής και αποστέλλεται στα εργαστήρια της Cryo-save στις Βρυξέλλες. Τα εργαστήρια της Cryo-save έχουν πολυετή εμπειρία και είναι ειδικά σχεδιασμένα για την επεξεργασία του δείγματος υπό τις αυστηρότερες και υψηλότερες προδιαγραφές παγκοσμίως. Το δείγμα του μωρού σας καταχωρίζεται μ' έναν μοναδικό αριθμό αναφοράς.

Ακολουθεί η διαδικασία απομόνωσης των βλαστικών κυττάρων και στη συνέχεια φυλάσσονται σε κατάσταση κρυοσυντήρησης για τα επόμενα 20 χρόνια.

Τα κρυοσυντηρημένα βλαστικά κύτταρα του παιδιού σας μπορούν να ζητηθούν από την Cryo-save μόνο από εσάς ή το ενήλικο παιδί σας.

***Πόσο στοιχίζει η διαδικασία αυτή

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 1.375 ευρώ και περιλαμβάνει:

* Την ειδική συσκευασία της Cryo-save (kit συλλογής).

* Τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία του δείγματος του αίματος και

* Τη φύλαξη και κρυοσυντήρηση στα εργαστήρια της Cryo-save για τα επόμενα 20 χρόνια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/02/2008

2 σχόλια:

medousa είπε...

Σοβαρά? Να θυμηθώ να το κάνω όταν έρθει η ώρα...Αλλά είμαι πολύ μικρή ακόμη, έχω χρόνο lol!

Unknown είπε...

Η συμβατότητα των κυττάρων είναι 100% για το ίδιο το παιδί????????
υπάρχει δηλαδή γιατρός που θα αναλάβει να μεταφέρει τα κύτταρα του αυτόλογου δότη σε παιδί με λευχαιμία;