2.12.07

Αστρομαγειρέματα-Στην κουζίνα με τον Κώστα Λεφάκη



Αστρομαγειρέματα
Στην κουζίνα με τον Κώστα Λεφάκη
(εκδόσεις Μύρτος)

Είναι πολλά χρόνια που ονειρευόμουνα να φτιάξω έναν πρωτοποριακό ζωδιακό τσελεμεντέ.
Η ενασχόληση μου με τα ζώδια και την αστρολογία ξεκίνησε με επαγγελματικές προδιαγραφές, ως αρχισυντάκτρια αστρολογικών περιοδικών.
Έτσι, γνώρισα και τον Κώστα Λεφάκη, η συμβολή του οποίου στάθηκε ανεκτίμητη για τη συγγραφή του βιβλίου, που περιέχει 122 συνταγές σε 36 ζωδιακά μενού, 3 για κάθε αστερισμό.

Τι κοινό μπορεί να έχει η μαγειρική και η αστρολογία;
Θα δανειστώ κάτι που διάβασα πριν από ένα χρόνο, με εκφράζει απόλυτα και με βοηθά να σας εξηγήσω.
«Η τέχνη της μαγειρικής διεγείρει σώματα και ευφραίνει καρδίας, δεν είναι λέσχη αισθητών, αλλά κυμάτισμα ψυχών και σωμάτων».
Η μαγείρισσα αφουγκράζεται τις ορέξεις, διαβάζει το μυαλό και ανιχνεύει τις διαθέσεις. Ρίχνει στο τσουκάλι τις γνώσεις και όσα η διαίσθηση της αποκάλυψε και στοχεύει στην ευτυχία, την ευδαιμονία, την ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει ένα καλό δείπνο, ένα θρεπτικό γεύμα.
Μελετώντας τα άστρα, τις πλανητικές επιρροές και τα ζώδια μαθαίνουμε περισσότερα για αγαπημένα μας πρόσωπα, κατανοούμε συμπεριφορές, συλλέγουμε πληροφορίες που μας δίνουν τη δυνατότητα να εξυψώσουμε αυτήν τη μορφή υλικής καθημερινότητας σε τελετουργικό ηδονισμό».

Η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού και η θητεία μου ως υπεύθυνη ενός εβδομαδιαίου αστρολογικού ενθέτου, αλλά και η εμπειρία μου ως διευθύντρια ενός μηνιαίου αστρολογικού περιοδικού μου έδωσαν την ευκαιρία να προσθέσω στις γαστρονομικές μου αποσκευές πληροφορίες και στοιχεία που με διευκόλυναν στη ψυχοσωματική και ερωτική διαδικασία της μαγειρικής, της μεγάλης μου αγάπης.
Θα μου πείτε και τι μας νοιάζει εμάς, που δεν είμαστε, όπως εσύ, κολλημένοι με τις κατσαρόλες! Πώς. Ο έρωτας περνά πρώτα από το στομάχι, το ξέρουμε όλοι. Και βέβαια συνηθίζεται στο πρώτο ραντεβού να διερευνάται το ζώδιο του ανθρώπου που μας ενδιαφέρει.
Εφόσον, λοιπόν, μπαίνουμε στον κόπο να μάθουμε την αστρολογική ταυτότητα του, δεν θα πρέπει μαζί με το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία να γνωρίζουμε πως κάθε αστερισμός έχει τις δικές του γευστικές ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις;
Ότι μπορεί να τρελαίνει τον ουρανίσκο ενός Λιονταριού, μπορεί να «κάψει» το στομάχι ενός Αιγόκερου και οι τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση του Ταύρου να κάνουν έναν Τοξότη να χάνει τον στόχο του.
Μην ξεχνάτε ότι ένα ρομαντικό δείπνο μπορεί να σημαίνει την απαρχή ενός παθιασμένου έρωτα και πώς οι οικογενειακές διαφορές απαλύνονται με μια μπουκιά σπιτικό φαγητό. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καλύτερες επαγγελματικές συμφωνίες κλείνονται γύρω από ένα τραπέζι και που μια φιλία γιγαντώνεται επειδή «έχουμε φάει μαζί ψωμί και αλάτι».
Η ζωή μας γίνεται πιο νόστιμη όταν της έχουμε δώσει εμείς τη γεύση και το άρωμα που επιθυμούμε.
Μην ξεχνάτε το μάγειρα φιλόσοφο παππού της «Πολίτικης κουζίνας» που δίδασκε τον εγγονό του, τον Φάνη πώς τα τρόφιμα όπως και η ζωή θέλουν τη σωστή αναλογία σε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, ή κύμινο.

Στο βιβλίο αυτό μιλάω για χαρακτηριστικά-συνήθειες των ζωδίων, γνωρίζοντας, όπως κατ’ επανάληψη μου έχει ξεκαθαρίσει ο Κώστας Λεφάκης, πώς κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ξεχωριστό αστρολογικό χάρτη και είναι περίπτωση μοναδική. Ευτυχώς στη ζωδιακή μαγειρική δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πολλές παράμετρους παρά μόνο να ξέρουμε ότι: η γαστρονομική ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου επηρεάζεται από τον συναισθηματικό παράγοντα (η Σελήνη) τον παράγοντα της επιβίωσης και της προστασίας της ζωής (Κρόνος), την προτίμηση και το γούστο (Αφροδίτη), αλλά και την όσφρηση και το προσωπικό ένστικτο που παρεμβαίνει (Άρης), ενώ στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες επιδρούν ακόμη η αγωγή, η εκπαίδευση, η κουλτούρα, η οικογένεια κτλ.

Ο Παράκελσος (Paracelsus ή Philipp Auroleus Theophrast Bombast von Hohenheim, 1493-1541), ιατρός, φυσιοδίφης, φιλόσοφος και αστρολόγος γεννημένος στο ζώδιο του Σκορπιού, 1493-1541, είχε πει: «ένας γιατρός θα έπρεπε να είναι και αστρολόγος, να γνωρίζει τον Ουρανό (τη διανοητική περιοχή) όπου ο άνθρωπος ζει, με τα αστέρια του (ιδέες) και τους αστερισμούς του. Δεν αρκεί να ξέρει ο γιατρός να κρίνει το σήμερα, θα πρέπει να ξέρει και εκείνο που θα συμβεί αύριο... Ο κόσμος είναι ο Μακρόκοσμος και ο άνθρωπος είναι ο Μικρόκοσμος και τα στοιχεία όλων όσων υπάρχουν στον πρώτο υπάρχουν στον δεύτερο».
Αγαπητές μαγείρισσες και νοικοκυρές, φίλοι σεφ, δεν έχουμε μοναδικό κοινό στοιχείο με τους γιατρούς τις λευκές ποδιές και στολές.
Γνωρίζοντας τα ευαίσθητα σημεία κάθε ζωδίου μπορούμε να συνθέσουμε το ιδανικότερο μενού για κάθε περίσταση.
Να ικανοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύντροφο ή την οικογενείας μας. Μπορούμε ακόμη να προλάβουμε ασθένειες, να εξισορροπήσουμε τυχόν ανισορροπίες του οργανισμού των αγαπημένων μας ανθρώπων, να βοηθηθούμε στον έλεγχο του βάρους.
Γι’ αυτό το σκοπό παραθέτω συνοπτικά σε κάθε ζώδιο κάποιες συμπληρωματικές χρήσιμες πληροφορίες.
Κατιάνα Ματζαρίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια: