30.7.07

Πεθανε σημερα ο Ιγκμαρ Μπέργκμαν ο Μπετοβεν του Κινηματογράφου


Ο Μπέργκμαν γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1918 στην Ουψάλα και μεγάλωσε στηΣτοκχόλμη. Ενώ σπούδαζε άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία, πρώτα στο θέατροκαι μετά στον κινηματογράφο. Εργάστηκε στα σημαντικότερα θέατρα της Σουηδίαςανεβάζοντας έργα μεγάλων θεατρικών, όπως Στρίντμπεργκ, Σαίξπηρ, Πιραντέλο, Καμύ,Ουίλιαμς, Ανούιγ, Μπρεχτ, Τσέχοφ, αλλά και δικά του.

Ο Μπέργκμαν, που καταπιάστηκε με δύσκολα θέματα, όπως η τρέλλα
( Ουρανος-Αρης-Πλουτωνας), με εφευρετική τεχνικη(Ποσειδωνας 135 Βορειου δεσμου,εξηνταρα με Σεληνη και τριγωνο με Χειρωνα) και προσεγμένη γραφή(Συνοδος Κρονου και Ερμη), έγινε ένας από τους κορυφαίουςπαγκοσμίως δημιουργούς.

Οι ταινίες της δεκαετίας του 1960 δείχνουν ότι ο Μπέργκμαν εγκαταλείπεισυμβολισμούς και αλληγορίες( συνοδος Πλουτωνα και Δια σε Τριγωνο με Ουρανο) και περνά σε πιο ψυχαναλυτικές ταινίες, διερευνώνταςτη γυναικεία ψυχοσύνθεση(Αφροδιτη στον 8 οικο αντιθεση με τον Βορειο δεσμο), αλλα και την προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει τουεαυτό του( Ουρανος στον 4 οικο).

Είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος κινηματογραφιστής από την ανακάλυψη του κινηματογράφου, είχε πει ο Γούντι Αλεν το 1988, όταν ο Μπέργκμαν συμπλήρωνε τα 70 του χρόνια.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η σύνοδος Ποσειδώνα-Ερμή στην ακμή 10ου στο Λέοντα φανερώνει την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο? Επικοινωνία - τέχνη - μεγαλείο?
Κι αυτή η αξέχαστη σκηνή του σκακιού? Τετράγωνο Πλούτωνα-Σελήνης?
(Παρακαλώ επιείκια αν κάνω λάθος, δεν είμαι καν ερασιτέχνης αστρολόγος.)
Γ.

Ανώνυμος είπε...

Στέκομαι στον Ποσειδώνα στο 10ο στο Λέοντα. Η μεγαλειώδης τέχνη. Εδώ είναι που που λέμε "αιωνία του η μνήμη" και το ενοούμε.

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Ανωνυμος εγραψε
Κι αυτή η αξέχαστη σκηνή του σκακιού? Τετράγωνο Πλούτωνα-Σελήνης?

Ακριβως γιατι ο Πλουτωνας μας δινει νεες δομες αρα και στην Σεληνη, που δειχνει νεους δρομους του συναισθηματος.Αυτη την οψη την ξερω καλα, υπαρχει στο ωροσκοπιο μου και σαν σκακιστης παντα προσπαθω να παιζω ανορθοδοξα, με σκοπο να σκιαγραφισω τον αλλον και να δωσει στο παιγχιδι το δικο του προσωπικο τροπο παιξιματος και οχι παπαγαλιες απο βιβλια

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Ανωνυμος εγραψε

Η σύνοδος Ποσειδώνα-Ερμή στην ακμή 10ου στο Λέοντα φανερώνει την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο?

Ο Ποσειδωνας ειναι ο κυβερνητης του κινηματογραφου.Ο Ποσειδωνας ειναι ο παραμυθας και ο κινηματογραφος η μεγαλη παραμυθα.

ευχαριστω για τα σχολια σου, μαλλον ξερεις αστρολογια και μας το παιζεις ασχετος/η.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω για τα σχολια σου, μαλλον ξερεις αστρολογια και μας το παιζεις ασχετος/η.


Όχι αγαπητέ μου συνάδερφε, δε γνωρίζω αστρολογία (και δεν το λέω με την έννοια και το ύφος που το λες εσύ). Λίγα πραγματάκια έχω συγκρατήσει από τις κλεφτές ματιές που έριχνα στα γραπτά τα δικά σου και δύο-τριών ακόμα φίλων σου τόοοοτε που χωρούσαμε όλοι στο ίδιο σκάφος. Νόμιζα πως με είχες καταλάβει απ το Γ.
Γ.

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Νόμιζα πως με είχες καταλάβει απ το Γ.
Οχι δεν εχω καταλαβει, αλλα δεν εχει σημασια,Να εισαι καλα και σε ευχαριστω για την επικοινωνια μας.

Στο μελλον μπορει τα καταψυγμενα κυτταρα του εγκεφαλου μου να παθουν μια εκλαψια και σε θυμιζω.Μεχρι τοτε να εισαι καλα.