30.10.13

Lou Reed αντιθεση Πλουτωνα-Αφροδιτης

<<Ενα ακορντο ειναι μια χαρα, με δυο ακορντα αρχιζει το ζορι, με τα τρια εχεις περασει πια στην τζαζ>> Lou Reed...... καλο ταξιδι.....


Δημητριος Κορωνακης -Αστρολογια και Σεισμοι-μια στατιστικη προσεγγιση

Εισηγηση στο Πρωτο Αστρολογικο Συνεδριο που εγινε 12-13 Νοεμβριου 2011. Εισηγητης ο Δημητριος Κορωνακης Βιολογος-Υγιεινολογος, ερευνητης Αστρολογος.Το συνεδριο εγινε υπο την αιγιδα του Αστρολογικου Συλλογου ΠΑΜΕ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ.
Περισσοτερες πληροφοριες για το συλλογο http://www.pameastrologia.gr

Ολες οι εισηγησεις του Πρωτου Αστρολογικου  συνεδριου στον ακολουθο συνδεσμο εδω


29.10.13

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ….ΜΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ



Ίσως καμιά περίοδος κατά την διάρκεια της ζωής μας δεν μας αναστατώνει περισσότερο συναισθηματικά από την περίοδο κατά την οποία σταδιακά αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε πλέον ενεργά μέλη της ονομαζόμενης «σημερινής γενιάς».

Έρχεται λοιπόν η ώρα που συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να γίνουμε δραστήρια μέλη μιας ομάδας κάποιας ηλικίας, προς την οποία μπορεί να απευθύνεται κάποιος σεβασμός ή ακόμη και θαυμασμός. Αυτή η περίοδος της ζωής μας, όπου παρατηρούμε μια αλλαγή συμπεριφοράς απέναντί μας από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και η αντίληψή μας, μας πληροφορεί ότι «ξαφνικά είσαι μεγαλύτερος», απαιτεί ένα μεγάλο μέρος διανοητικής δύναμης για την αποδοχή αυτού του «σκληρού ξυπνήματος» στο γεγονός ότι όλες οι χάρες, τα προνόμια και οι ελαφρότητες της νιότης μπορεί να μην έχουν φύγει ή χαθεί εντελώς, αλλά έχουν γίνει κατά κάποιον τρόπο αξιομνημόνευτα στοιχεία ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Οι άφθονες ιδιότητες της νιότης, πάνω στις οποίες μπορεί να είχαμε βασιστεί ίσως πάρα πολύ, πρέπει να πάνε στην άκρη με χάρη και προθυμία. Μαθαίνουμε να τις αντικαθιστούμε με νέες ιδιότητες πιο πρακτικής φύσης, έχοντας σκοπό να καθιερώσουμε σταθερά τον εαυτό μας μέσα σε μια κοινωνία της μέσης ηλικίας, που δεν την ενδιαφέρουν προσωπικά τα προβλήματα της εφηβείας, ούτε οι συναισθηματικές διακυμάνσεις που συνοδεύουν την άφιξη της επονομαζόμενης ενηλικίωσης, ούτε η παραίτηση που πρέπει να γίνει αποδεκτή όταν γίνουμε μέλη της τελευταίας γενιάς πολιτών.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την κρίση της μέσης ηλικίας με βάση τα αστρολογικά στοιχεία. Μεταξύ των 38-42 ετών γίνονται κάποιες όψεις των εξωτερικών πλανητών, από Δία μέχρι Πλούτωνα. Αυτές οι όψεις επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους. Άλλοι βιώνουν τις επιδράσεις αυτές λιγότερο και άλλοι περισσότερο, ανάλογα βέβαια και με τον γενέθλιο χάρτη του κάθε ατόμου. Παρακάτω θα εξετάσουμε την επίδραση αυτών των πλανητών σε γενικά χαρακτηριστικά.

Ο Διερχόμενος Ουρανός σε αντίθεση με τον Γενέθλιο Ουρανό.

Η διέλευση αυτή συμβαίνει από τα 39 έως τα 41. Όπως όλες οι αντιθέσεις προκαλεί εσωτερικές συγκρούσεις. Οι διελεύσεις του Ουρανού είναι παράξενες γιατί φέρνουν αναστατώσεις και ξαφνικές αλλαγές. Απροσδόκητα γεγονότα, άνθρωποι και εμπειρίες μπαίνουν στην ζωή μας. Μερικές φορές νέες ανησυχίες, «επιφωτίσεις» έρχονται στην επιφάνεια. Η βιασύνη, η ανυπομονησία και το άγχος είναι χαρακτηριστικά της επίδρασης της διέλευσης του Ουρανού. Ως αποτέλεσμα αυτών, κάθε είδους ατυχείς καταστάσεις μπορεί να συμβούν στην διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μερικές φορές γινόμαστε τραχείς, πνεύματα αντιλογίας και ευερέθιστοι κάτω από αυτή την διέλευση. Συχνά η ωμή ειλικρίνεια και ο απότομος τρόπος στην συμπεριφορά ή τα λόγια μας έχουν σκόπο μόνο και μόνο τον ανταγωνισμό. Η αντίθεση αυτή συχνά μας φέρνει σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τους άλλους, καθώς προσπαθούμε να χωνέψουμε τις αλλαγές που αισθανόμαστε να επιβάλλονται στην ζωή μας. Αισθανόμαστε παγιδευμένοι, περιορισμένοι από την ίδια μας την ζωή. Οι σχέσεις γίνονται πληκτικές και η δουλειά μάς πνίγει.Τα παιδιά μας γίνονται κουραστικά και οι γονείς μας είναι «βάρος».

Η διέλευση αυτή μας κάνει να αφηνιάζουμε σαν τα άλογα και να θυμόμαστε την νιότη μας που έφυγε. Διαλύουμε μακροχρόνιους δεσμούς, αφήνουμε την δουλειά μας για κάτι καλύτερο, απομακρυνόμαστε από φίλους και οικογένεια και κάνουμε αυτά που θέλουμε, μια προσπάθεια να ξανακερδίσουμε την χαμένη νιότη. Η διέλευση αυτή δεν μας καταστρέφει την ζωή, απλώς μας ταρακουνά, μας βγάζει από το βόλεμά μας. Επειδή ο Ουρανός είναι συνδεδεμένος με τη δημοκρατία και την ισότητα, μας κάνει να ενδιαφερόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη, την οικολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, νεανικές ανησυχίες, που τώρα έρχονται να πάρουν σάρκα και οστά από τις φαντασιώσειςς της πρώτης νιότης. Είναι η πρώτη σπίθα ότι είσαι Πολιτικό Ζώον και η τύχη του πλανήτη σού ανήκει. Τυπικά παραδείγματα ανθρώπων που άλλαξαν με τον δικό τους τρόπο τα πολιτικά πράγματα στις χώρες τους είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Πολωνός ηγέτης Λεχ Βαλέσα, που στην αντίθεση του Ουρανού τους ξεκίνησαν τον πολιτικό τους αγώνα.

Ο Διερχόμενος Ποσειδώνας σε Τετράγωνο με τον Γενέθλιο Ποσειδώνα

Η διέλευση αυτή συμβαίνει ανάμεσα στα 40 και στα 42. Όπως όλες οι όψεις τετραγώνου, αυτή η διέλευση εγκαινιάζει μια περίοδο εσωτερικής αναστάτωσης και άγχους που προκαλεί κάποιες μορφές προσαρμογής. Ο Ποσειδώνας συνδέεται με τον ιδεαλισμό, την τελειότητα και την παραίσθηση. Επίσης είναι ο σημειοδότης της εγωπάθειας, του μυστικισμού και της πνευματικότητας. Οι διελεύσεις του Ποσειδώνα συμπίπτουν με περιόδους μη ρεαλιστικών προδοκιών, μιας μορφής «αυταπατής» και ροπής προς το αλκοόλ, σαν μηχανισμούς διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα. Αυτή η διέλευση συμπίπτει ή έρχεται αμέσως μετά από την αντίθεση του διερχόμενου Ουρανού στην γενέθλια θέση του.

Ο Ουρανός μάς κάνει να συνειδητοποιούμε τις ανεπάρκειες της ζωής, ο Ποσειδώνας μάς ωθεί να κυνηγήσουμε τα ξεχασμένα ιδανικά μας. Κοιτάζουμε μέσα μας για να δούμε πού ικανοποιήσαμε τα όνειρα και τις προσδοκίες και πού αποτύχαμε. Στις περισσότερες φορές οι κατακτήσεις μας είναι λιγότερες και φτωχότερες από αυτές που είχαμε ονειρευτεί στα νιάτα μας. Η διέλευση αυτή μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος φεύγει μέσα από τα χέρια μας και πρέπει για μια άλλη φορά να κυνηγούμε τους ευγενείς στόχους της νιότης. Ο κίνδυνος που μας περιμένει στην γωνία είναι ότι, εξαιτίας του ρομαντισμού που έχουμε δημιουργήσει μέσα μας, αγνοούμε την πρακτική πλευρά της ζωής.

Η Διέλευση του Δία σε αντίθεση με τον Γενέθλιο Δία

Η διέλευση αυτή συμβαίνει συνήθως στην ηλικία των 41-42. Όπως όλες οι αντιθέσεις μάς προξενούν κατά μέτωπο αντιπαραθέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Ο Δίας είναι ο μεγάλος «ευεργέτης» και τις περισσότερες φορές νιώθουμε σιγουριά, ενθουσιασμό, αγάπη για όλον τον κόσμο. Συχνά προσπαθούμε να καταπιαστούμε με πολλά πράγματα στην διάρκεια των περιόδων αυτών και εξαντλούμε τον εαυτό μας βιολογικά και οικονομικά. Θεωρούμε τους εαυτούς μας ικανούς για όλα και ξεχνάμε να λέμε και κανένα όχι.

Η αντίθεση Ουρανού-Ουρανού διεγείρει την επιθυμία για συγκινήσεις και νέες εμπειρίες, σε συνδυασμό με το τετράγωνο Ποσειδώνα -Ποσειδώνα μας κάνει να αφυπνίζονται ο ιδεαλισμός και οι προσδοκίες μας. Οι δυο αυτές διελεύσεις κάνουν οδυνηρό για μας το θέμα του χρόνου που φεύγει, έτσι λοιπόν νιώθουμε να κάνουμε εδώ και τώρα αυτό που πραγματικά θέλουμε. Στους 6 μήνες που διαρκεί η αντίθεση Δία-Δία θέλουμε να πετύχουμε όλους τους στόχους μας. Η αλαζονεία και η υπερφίαλη φιλοδοξία μας σημαδεύουν την διέλευση του Δία.

Οι μεσήλικες είναι επιρρεπείς να πέσουν στην παγίδα αυτή. Οι παρενέργειες αυτής της διέλευσης είναι ότι γινόμαστε αυταρχικοί και υπεροπτικοί προς τους άλλους, αναδίνοντας αρνητική αύρα. Οι οικονομικές υπερβολές είναι χαρακτηριστικό της διέλευσης. Ο υπερκαταναλωτισμός και το shopping therapy είναι κυρίαρχα κομμάτια της ζωής μας και προσπαθούμε να ζήσουμε μέσα από την ψευδή εικόνα της καταναλωτικής κοινωνίας. Ο επεκτατισμός που φέρνει η όψη αυτή μας κάνει να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από την δουλειά μας και φυσικά καλύτερες αμοιβές, στοιχείο που σημειοδοτεί την αλλαγή δουλειάς την περίοδο αυτή.

Αλλά η υπερβολική πίστη στον εαυτό μας, όσο καλή και αν φαίνεται, μπορεί να μας οδηγήσει στο σημείο να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε και τότε έρχεται ο αλκοολισμός, η στροφή σε γκουρού και μάγισσες... άλλωστε τα άτομα της μέσης ηλικίας είναι οι καλύτεροι πελάτες όλων των πνευματιστών, μηδέ των αστρολόγων εξαιρουμένων.

Η Διέλευση του Κρόνου σε Αντίθεση με τον Γενέθλιο Κρόνο

Ο διερχόμενος Κρόνος έρχεται σε αντίθεση με την γενέθλια θέση όταν είμαστε περίπου 42 χρόνων. Ο Κρόνος έχει μάλλον κακή φήμη, κυρίως γιατί μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και μας φέρνει ακριβώς αυτό που μας αξίζει και δεν είναι πάντα αυτό που θέλουμε. Μετά από κάποια χρόνια αλλαγών, επέκτασης, ιδεαλισμού και ευσεβών πόθων, χρειαζόμαστε τον περιορισμό και την προσγείωση του Κρόνου για να επανέλθουμε στους σωστούς δρόμους.

Οι ανήσυχοι μεσήλικες δυσκολεύονται συχνά να αντιμετωπίσουν την πιεστική διέλευση του Κρόνου. Στα νιάτα μας πολλοί από εμάς απολαύσαμε πολύ μεγαλύτερη ελεθευρία από εκείνη των γονιών μας και δεν είμαστε πρόθυμοι να περιοριστούμε. Μεγαλώσαμε επαναστατώντας στις αρχές και δεν νιώθουμε και τόσο άνετα να παίξουμε οι ίδιοι εξουσιαστικούς ρολους. Ο τρόπος που δοκιμάζει ο καθένας την εμπειρία της αντίθεσης Κρόνου-Κρόνου εξαρτάται από τον τρόπο που έζησε την ζωή του τα τελευταία 14 χρόνια, από την επιστροφή του Κρόνου (που γίνεται μεταξύ 28-30).

Αν σταθερά και υπεύθυνα οικοδομήσαμε τους στόχους μας, εάν ήμασταν ρεαλιστές ως προς τις ικανότητές μας και διαλέξαμε τους ανάλογους για μας δρόμους, η διέλευση αυτή μας φέρνει την ανταμοιβή μας. Ωστόσο, αν τρέχαμε πίσω από λάθος στόχους, αν αποφύγαμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, ο Κρόνος με οδυνηρό τρόπο θα δείξει τα λάθη μας.

Με την διέλευση αυτήν πολλοί μεσήλικες μπορεί να παραδεχτούν πως πράγματι κάπου πήρανε λάθος δρόμο, στρίψανε σε λάθος μονοπάτι και δεν έκαναν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Ξοδέψανε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να «πετύχουν» και αφήσανε πίσω τα ιδανικά τους. Κατά την διάρκεια της διέλευσης του Κρόνου θα καταφέρουμε να δούμε τους εαυτούς μας και τους στόχους μας πιο καθαρά. Θα έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε την πορεία μας, αν είναι αναγκαίο. Οι μεσήλικες που δουλέψαν σκληρά εδώ και χρόνια για να κερδίσουν ισχύ, τώρα θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ισχύ δημιουργικά.

Διέλευση Πλούτωνα σε Τετράγωνο με τον Γενέθλιο Πλούτωνα

Ο Πλούτωνας συνδέεται με την μετατροπή. Όχι απλώς με το ταρακούνημα που παρατηρείται στις διελεύσεις του Ουρανού, αλλά με μια απόλυτη και ολοκληρωμένη αλλαγή, μετά από την οποία τίποτε δεν μένει πια το ίδιο. Η σύγκρουση είναι οριστική και τα κομμάτια ποτέ δεν ξαναμπαίνουν στην θέση τους. Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης του θανάτου, θεωρητικά και κυριολεκτικά.

Σε όσους είναι μεταξύ 39-44, είναι το τέλος της ζωής έτσι όπως την αντιλαμβάνονταν και το ξεκίνημα μιας νέας πορείας ζωής. Στην διάρκεια αυτών των διελεύσεων του Πλούτωνα κάτι από μας πρέπει να πεθάνει και να αντικασταθεί με κάτι νέο. Ο «καταστροφέας», όπως λέγεται ο Πλούτωνας, κάποιες φορές, σβήνει τα περασμένα, έτσι που να μπορούν να περάσουν περισσότερες και διαφορετικές πληροφορίες μέσα μας. Μοιάζει με αυτούς που κατεδαφίζουν ένα κτήριο για να δημιουργήσουν έναν καινούργιο χώρο.

Ο Πλούτωνας συχνά συμβολίζεται με τον μυθικό Φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του. Έτσι όσο καταστροφικές και αν είναι οι διελεύσεις του Πλούτωνα μας δίνουν την ευκαιρία να αναγεννηθούμε από τα ίδια μας τα συντρίμμια. Στην διάρκεια της περιόδου αυτής μοιάζουμε σαν τα ερπετά που αλλάζουν το δέρμα τους (ένας άλλος συμβολισμός του Πλούτωνα). Συνήθως η διαδικασία απόρριψης των παλαιών δομών είναι οδυνηρή.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν με δυσκολία. Για πολλούς από εμάς είναι η στιγμή να απαλλαγούμε από όλους εκείνους τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις που μας καταπιέζουν, τους πραγματικούς και τους φανταστικούς δικτάτορες της ζωής μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απαλλαγή από μια καταπιεστική και εξευτελιστική κατάσταση και το ξεκίνημα μιας νέας καριέρας. Μπορεί επίσης να είναι το τέλος μιας αποτυχημένης σχέσης.

Μερικοί θα απαλλαγούν από καταστροφικές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Άλλοι πάλι ξεκινούν μια θεραπεία αντιμετώπισης των εσωτερικών τους φόβων, που πιθανόν να τους κρατούν δέσμιους από την παιδική ηλικία. Όποιες αλλαγές και αν διαλέξουμε να κάνουμε την περίοδο αυτή (όπως και εκείνες που μοιάζουν μοιραίες και όχι αποτέλεσμα επιλογής) θα μας διαφοροποιήσουν βαθιά και μόνιμα σε σημείο που δεν θα είμαστε πλέον οι ίδιοι. Συχνά η διέλευση αυτή φέρνει έντονη αφύπνιση πορείας προς τον θάνατο. Η αφύπνιση αυτή ίσως μας εμπνεύσει στην προσπάθεια να συνδεθούμε με τις ανώτερες δυνάμεις του σύμπαντος, όπως επίσης και με την θεϊκή σπίθα που υπάρχει μέσα μας.

Οι διελεύσεις του Πλούτωνα συνήθως πυροδοτούν περιόδους ψυχικής έρευνας, πνευματικής αναζήτησης, ενδιαφέρον για την παραψυχολογία, καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων.

Οι μεσήλικες βρίσκονται σε θέσεις ισχύος. Η δύναμη αυτή συνεπάγεται ευθύνη και ευκαιρίες διαφορετικές από αυτές που έφερναν σε σύγκρουση τους προκατόχους μας. Η συσσωρευτική αυτή επίδραση στην μέση ηλικία δεν ήταν ποτέ τόσο διαβρωτική, έντονη και ανέλκητη, όπως είναι για τους σημερινούς μεσήλικες. Πολλά μας έχουν δοθεί αλλά και πολλά μας ζητείται να δώσουμε. Οι συνδυασμένες επιδράσεις των διελεύσεων των εξωτερικών αυτών πλανητών μάς παρακινούν να δεχτούμε την πρόκληση της μέσης ηλικίας, να συνενώσουμε τα δυο κομμάτια της ζωής μας και να κάνουμε τα οράματα της νιότης μας πραγματικότητα στον σημερινό κόσμο.

Από τα ανωτέρω βλέπουμε ότι η αστρολογία έχει κάποια εργαλεία για την ερμηνεία της μέσης ηλικίας. Αυτοί που δεν έχουν ακόμα φτάσει σε αυτή την περίοδο της ζωής τους μπορεί να ανακαλύψουν ότι σκέψεις που βγαίνουν από τις ανωτέρω ερμηνείες μπορεί να λειτουργήσουν σαν προετοιμασία, για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες αναπόφευκτες διαδιακασίες της συγκεκριμένης ηλικίας. Κάνοντας ανασκόπηση αυτοί που ήδη έχουν περάσει από αυτήν την περίοδο της ζωής τους μπορεί να βρουν ενδιαφέρον το να ελέγξουν την αυθεντικότητα των ερμηνειών και να καθοδηγήσουν τον μελλοντικό ταξιδευτή αυτής της περιόδου της ζωής μας.

23.10.13

Λακάν-Πραγματικό-Συμβολικό-Φανταστικό

Οι θεωρίες του Λακάν είναι μια μεταμοντέρνα προέκταση στη σκέψη του Φρόιντ ο οποίος υποστηρίζει τη σταθερή ικανότητα του εαυτού να προσεγγίζει την αλήθεια. Στην επιθυμία του να βρει τις νευρολογικές αιτίες της σεξουαλικής εξέλιξης δίνει έμφαση σε φυσικές αιτίες συμπεριφοράς όπως το σύμπτωμα, η λίμπιντο κ.τ.λ.

Ο Λακάν έρχεται να συμπληρώσει αυτά που υποστηρίζει ο Φρόιντ προσφέροντας ένα πιο γλωσσολογικό μοντέλο για την κατανόηση της εισόδου του ανθρώπου στην κοινωνική τάξη. Δίνει
λοιπόν περισσότερη έμφαση στη γλώσσα η χρήση της οποίας κάνει το ανθρώπινο Υποκείμενο να καταλάβει τη σχέση του με τους άλλους. Στην πορεία της εξέλιξης του, ο άνθρωπος, μαθαίνει για τον
εαυτό του ταυτίζοντας τον με κάποιες εικόνες και αργότερα μπαίνοντας στο πολύπλοκο σύστημα της γλώσσας.

Ο Λακάν δεν αρνείται την ύπαρξη του εαυτού εφόσον μιλά για το Υποκείμενο και τις βαθμίδες του ψυχισμού του. Αντιπαρατίθεται στην παραδοσιακή έννοια του πλήρως συνειδητά εκφραζόμενου
εαυτού, του εαυτού που ξέρει πάντα τι κάνει.

Ο μεταμοντερνισμός είναι κυρίως μια αντίδραση στην υποτιθέμενη βεβαιότητα των επιστημονικών ή αντικειμενικών προσπαθειών να εξηγηθεί η πραγματικότητα. Οι μεταμοντέρνοι θεωρητικοί υποστηρίζουν ότι οι έννοιες του εαυτού και της αναγνώρισης δεν υφίστανται αλλά αντιθέτως είναι δημιουργήματα της φαντασίας. Η ατομικότητα είναι μια ψευδαίσθηση που έχει σκοπό να καλύψει το γεγονός ότι η επιθυμία είναι αδηφάγα.

Όμως ο Λακάν πάει ακόμη πιο πέρα λέγοντας πως ακόμη και το Ασυνείδητο -αυτός ο σκοτεινός και καλά κρυμμένος χώρος στο βάθος της ύπαρξης μας σύμφωνα με τον Φρόιντ-είναι δομημένο
όπως η γλώσσα. Δίνει επομένως στο Ασυνείδητο μια διάσταση προσπελάσιμη σε μας και αφαιρεί το φαντασιακό προσωπείο που του είχε αποδώσει ο Φρόιντ.

Συνεχίζοντας κρίνουμε ότι πρέπει να αναφερθούμε στις τρεις βασικές έννοιες του Λακάν, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του Υποκειμένου. Το Πραγματικό, Η Φαντασιακή Τάξη και
Η Συμβολική Τάξη ή ο «Μεγάλος Άλλος».

Το Πραγματικό του Λακάν είναι μια φάση που έχει να κάνει με την ύπαρξη αναγκών. Είναι η κατάσταση στην οποία υπήρξαμε ως νεογέννητα και από την οποία χωριστήκαμε για πάντα με την είσοδο μας στη γλώσσα. Είναι μια εποχή πληρότητας και αρμονίας με τον εξωτερικό κόσμο όπου το Υποκείμενο αισθάνεται ένα και το αυτό με τη μητέρα του. Όμως το «Πραγματικό» για τους ανθρώπους είναι αδύνατο αφού η είσοδος μας στη γλώσσα ορίζει το διαχωρισμό μας
από αυτό, συνεχίζει όμως να εμφανίζεται σαν μια τραυματική εμπειρία αφού κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να αποδεχτούμε την υλικότητα της ύπαρξης μας.

Η Φαντασιακή Τάξη έχει να κάνει με το αίτημα του Υποκειμένου, ένα αίτημα για αγάπη και αναγνώριση από τους άλλους. Το μικρό παιδί περνά από μια φάση αυτοαγάπης της εικόνας του στο στάδιο του καθρέφτη. Χωρίς τη φαντασιακή εικόνα του εαυτού μας δεν μπορούμε στη συνέχεια να κατανοήσουμε τους άλλους και να υιοθετήσουμε τον τρόπο που επιθυμούν. Το αίτημα λοιπόν για αγάπη έρχεται να καλύψει μια βασική έλλειψη που βιώνει το Υποκείμενο όταν συνειδητοποιεί ότι το σώμα του είναι ξεχωριστό από τον κόσμο και τη μητέρα του.

Τέλος η Συμβολική Τάξη έχει σχέση με τη γλώσσα και τις επιθυμίες. Από τη στιγμή που το παιδί μαθαίνει τη γλώσσα και αποδέχεται τους κανόνες της κοινωνίας είναι σε θέση να φροντίσει
τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει τους άλλους δηλαδή να εκφράσει τις επιθυμίες του. Σύμφωνα με τον Λακάν η αποδοχή των κανόνων της γλώσσας έχει να κάνει με το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα όπου ο
πατέρας αντιπροσωπεύει για μας όλους τους κανόνες και περιορισμούς.

Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ της επιθυμίας και του αιτήματος. Η πρώτη για να εκφραστεί έχει ανάγκη την αναγνώριση της γλώσσας και των κανόνων της κοινωνίας. Από την άλλη το
αίτημα αφορά τον εαυτό και το αντικείμενο που θέλει ο καθένας να κάνει μέρος του εαυτού του. Δημιουργείται δηλαδή μια δυαδική σχέση όπου δεν χρειάζεται η διαμεσολάβηση της γλώσσας ή των
κοινωνικών θεσμών.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε τη διαφορά της ‘φαντασίωσης’ από το ‘Φαντασιακό’. Η πρώτη αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Υποκείμενο αντιλαμβάνεται τον κόσμο και λειτουργεί μέσα σε αυτόν ενώ το
‘Φαντασιακό’ όπως προαναφέραμε αποτελεί μια από τις τρεις βαθμίδες του ψυχισμού. Η φαντασίωση περιλαμβάνει και στοιχεία της αντικειμενικής πραγματικότητας και δεν έχει καμία σχέση με τα
ψέματα. Αντίθετα το ‘Φαντασιακό’ δημιουργεί σαγηνευτικές εικόνες, πιθανόν και ψεύτικες, έτσι ώστε να κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη.

Ερωτας και Επανασταση Μια Αστρο-θηλυκη προσεγγιση



Ο ερωτας ειναι καθαρη σωματικοτητα.Οι τεχνοκρατικες κοινωνιες τον φοβουνται.Ενα σωμα μπρος στ0 τανκ στην πυλη του Πολυτεχνειου και χιλιαδες σωματα στα τανκ της Ανοιξης της Πραγας,αυτος ειναι σωματικος ερωτας.Αυτο ειναι ενα ιχνος που δεν μπορεις να το εξαφανισεις.Πως να εξουδετερωσεις δυο,τρια,χιλιαδες ερωτευμενα παιδια.Αυτο που φοβουνται οι κοινωνιες ειναι η σωματικη εξεγερση.

Εσυ η ιδια κρυβεις μεσα σου τον τρομο του σωματος σου.Εσυ η ιδια εχεις εσωτερικοποιησει τον τρομο του περιβαλλοντος,πενθος του ερωτα,που οταν το κορμι ζητα την εμπειρια του κοσμου,παντερμα της ορμης ζωης,κανεις πισω γιατι τρομαζεις απο την ορμη θανατου των Μ.Μ.Ε.

Τελικα ολη η νεωτερικοτητα ξεσπασε πανω στο σωμα,γιατι το τρεμουν,και οπως λεει και ο Φουκω,τοτε δημιουργηθηκαν οι φυλακες και τα ασυλα,που το συγχρονο καπηταλιστικο κρατος του εβαλε και αλλες θεσμοθετησεις,της παιδειας,του πανεπιστημιου,της διαρκους επιμορφωσης του μυαλου και οχι του σωματος.Μια κοινωνια ελεγχου,σαν την σημερινη,δεν φοβαται το πνευμα,που μπορει να το χειραναγωγησει,αλλα το σωμα.

Στους τρεις τελευταιους αιωνες,οι κοινωνιες διωχνουν ριζικα το σωμα απο την ταυτοτητα τους,ετσι το καθιστουν ανενεργο,εξαντικειμενισμενο,πραγμα μεταξυ αλλων πραγματων που τελικα χανει την σημασια του.Τι σημαινει να σε κανω να επιβιωσεις,απλα ειναι ενα νομοδιαγραμμα περιορισμου,που τελικο σκοπο εχει να δεχτεις τις αρχες του περιβαλλοντος που ζεις και οχι με  ορους και  συνθηκες που απαιτει  το κορμι σου.

Το σωμα,οταν αισθανεται οτι ο ζωτικος του χωρος της επιθυμιας του μειωνεται,τοτε γινεται η εκρηξη της οργης,εναντια σε εκεινα τα πραγματα του περιβαλλοντος,που ειναι εναντια στην ορμη της ζωης,αναμνηση των τρις οργασμων των προγονων,απο την εποχη που ο ανθρωπος εμαθε οτι ερωτας ειναι η σωματοποιηση της Θεας Γαιας,μεσα απο τα αιδεια της Φυσης,ποταμια,λιμνες,ρυακια,γιαυτο και ολες οι νυμφες ειναι γενους Θηλυκου.Ο Φαλλος εγινε τροχοπεδη της ζωης,οταν το εμεις εγινε εγω,σε μια κοινωνια που ο αρσενικο ειναι πανω και το θηλυκο κατω.

Η εξεγερση που ερχεται,απο τον περιορισμο της απολαυσης λογω των πολιτικοοινομικων καταστασεων,θα ειναι σωματικη και θηλυκη.Ολες οι επαναστασεις,ακομη και του 1821,γινονται πρωτα με το σωμα και μετα ερχεται η θεωρητικοποιηση του γεγονοτος,οταν ειναι αργα για τους δικτατορες του σωματος.Η Υπατια και η Ροζα,φαροι για ολες τις γυναικες,αλλαγη πολικοτητας του διχοτομημενου φαλου της εξουσιας πανω στην ερωτικη φυση του αρχετυπου της Γαιας,φως στα Ελευσινια μυστηρια του οργασμου της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ,θεα του ΕΡΩΤΑ,αρχαγγελος του ΕΡΜΗ,γαστηρ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ-ΑΡΗ σε μονοποτια που οδηγουν στην φωτιση του κορμιου,Απελευθερωση της Λιμπιντο,φωτοδοτης της μελλοντικης πορειας της θεας  ΑΘΗΝΑΣ των ονειρων και των επιθυμιων στην οθονη του κορμιου μας,αοριστο ολοκληρωμα της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ,συντηρηση της ενοτητας μεσα απο το Χαος της Λιμπιντο.

H Μορφινα του Λαπαθιωτη, μια Αστρολακανικη ερμηνεια



Το τραγουδι της Μορφινας Περιοδικο Δαφνη 20-8-1909

Βαρια,σα μολυβενια,τα βλεφαρα μου πεφτουνε στα θαμπη των αρρωστων ματιων μου,και τα μισανοιχτα,ζεστα μου χειλη,με ποθο ανασαινουνε τον κρυον αλαφρον αερα της νυχτας,που μου φερνρι το ανοιχτο παραθυρο...

Το κορμι μου χανεται σενα μαλακο σβησιμο,σαν να ητανε ποτισμενο απο γλυκο κρασι και απο μελι...

Ασπρες πεταλουδες πετανε γυρω μου,ασπρες ολοασπρες πεταλουδες,απανω σε τρεμουλιαστα λευκα τριανταφυλλα...
Η αναπνοη μου κομμενη απο βαθυ λαχανιασμα,μου ανοιγει μιαν αφραστη διψα θλιμμενων ερωτων και λαχταραω σιωπηρα αγκαλιασματα και αποκαμωματα απειρα,κατω απο βαθυσκιες φοινικιες που ναναουριζουνε τα πλατια τους φυλλα...


Αγρια παρκα ονειρευομαι,ολο δεντρολιβανα,πικροδαφνες και αλοη,αναμεσα σε φραουλες και σε ορτενσιες,μουσκεμενα απο δροσιες,πνοες και δροσιες του μεσονυχτιου....

Και το κορμι μου κυμαινεται γαληνιο σε μια απαλοτατη εκλυση ωραιας ευδαιμονιας,καθως ερημο ανθοφυλλο,απανω στις κυματωσιες των ησυχων νερων....

Βαρια,σα μολυβενια,τα βλεφαρα μου πεφτουνε στα θαμπη των αρρωστων ματιων μου,και τα μισανοιχτα,ζεστα μου χειλη πινουνε με απελπισια τον κρυον αλαφρον αγερα της νυχτας,που μου φερνει το ανοιχτο παραθυρο......

Ω!Εσυ,ουρανια πικρη Μορφινα

Ο Λαπαθιωτης γεννηθηκε 12/11/1888,με το νεο ημερολογιο,στις 5 το πρωι,οπως αναφερει στην αυτοβιογραφια του,στην Αθηνα.Ενας  Σκορπιος με ωροσκοπο Ζυγο.Ο 8ος οικος,σεξουαλικες προτιμησεις ,εκφραζεται απο την τριπλη συνοδο του Πλουτωνα-Λιλιθ-Ποσειδωνα,που μας δειχνει το απομακρο χαρακτηρα του με τους αλλους,ο ανθρωπος που κυκλοφορουσε μονο την νυχτα,για του εδινε εκεινα τα απομακρα στοιχεια για την επιβιωση του.Η τριπλη συνοδος τον εκανε να βρισκει το χαμενο ονειρο στα ναρκωτικα,αλλα και ενας τροπος να πολεμα την ομοφυλοφιλια του.Η ομοφυλοφιλια του ειναι τα τετραγωνα της Σεληνης,στον 5ο οικο,με τους Δια και Πλουτωνα,που ειναι και οι καρμικοι του πλανητες,αναμνησεις του παρελθοντος.Η επιθυμια του,Αφροδιτη στον Τοξοτη,τον εκανε να προσπαθει να την βρισκει με τον γραπτο λογο αλλα παντα κατι λειπει απο αυτη,οπως μας λεει και Λακαν, και προσπαθουσε να την απολαυσει  μεσω του Αρη του,που βρικεται στο ζωδιου του Αιγοκερου.Η απολαυση αυτη ειχε χαρισματικες ιδιοτητες,μιας και ειχε οψη 72 μοιρων με τον πλανητη Ερμη αλλα και μια δυναμικη εκφραση στην κοινωνικη ζωη,οπαδος της αριστερης ιδεολογιας,μεσω των δυσκολων οψεων του με τους πλανητες Κρονο 144 μοιρων ,τετραγωνο με  Ουρανο  και 135 με τον Ποσειδωνα και αντιθεση με τον Χειρωνα.

Το συμβολικο,(διαβαζε Κρονος)οπως αυτο εκφραζεται απο το ονομα του πατερα,οπως μας διδασκει και ο Λακαν,εχει ενα τετραγωνο με τον Ηλιο του,το πρωτο ριγμα για την αναπτυξη της ομαλης σεξουαλικοτητας,που ενισχυεται απο το τριγωνο με την Αφροδιτη(διαβαζε σημαινον των πραξεων) και η οψη μοιρων 144  μοιρων με τον Αρη,μια αλλη μορφης απολαυσης απο εκεινη του πατερα Κρονου,που βρισκεται στο ζωδιο του Λεοντα και μαλιστα στον 10ο οικο.

Ο Λακαν,η ευτυχια και τα αιτηματα της Αριστερας



Η ευτυχια ,με την αυστηρη λακανικη σημασια του ορου,στηριζεται στην ανικανοτητα η ανετοιμοτητα του υποκειμενου να αντιμετωπισει πληρως τις συνεπειες της επιθυμιας του:το τιμημα της ευτυχιας ειναι οτι το υποκειμενο εγκλωβιζεται στην αντιφατικοτητα της επιθυμιας του.Στην καθημερινη μας ζωη(προσποιουμαστε οτι )επιθυμουμε πραγματα που δεν επιθυμουμε πραγματικα,ετσι ωστε,τελικα,το χειροτερο πραγμα που μπορει να μας συμβει ειναι να παρουμε αυτο που ((επισημα)) επιθυμουμε.Η ευτυχια ειναι λοιπον εγγενως υποκριτικη:ειναι η ευτυχια να ονειρευομαστε πραγματα που δεν θελουμε πραγματικα.Οταν η σημερινη Αριστερα βομβαρδιζει το καπιταλιστικο συστημα με αιτηματα που προφανως αυτο δεν μπορει να ικανοποιησει,στην ουσια παιζει το παιχνιδι της υστερικης προκλησης,απευθυνοντας στον Κυριο ενα αιτημα που ειναι αδυνατον γιαυτον να το ικανοποιησει,και το οποιο αποκαλυπτει ετσι την ανικανοτητα του.Το προβλημα αυτης της στρατηγικης,ωστοσο,δεν ειναι μονο οτι το συστημα δεν μπορει να ικανοποιησει αυτα τα αιτηματα,αλλα οτι και οι ιδιοι οι αιτουντες δεν θελουν πραγματικα να τα ικανοποιησει.

Το συνθημα του Μαη του 1968,να ειμαστε ρεαλιστες να απαιτουμε το αδυνατο,αποκτα ενα νεο κυνικο-απαισιο νοημα που,ισως ,αποκαλυπτει,την αληθεια:<<Ας ειμαστε ρεαλιστες,εμεις η ακαδημαικη Αριστερα,θελουμε να ειμαστε επικριτικοι,ενω απολαμβανουμε τα προνομια που μας προσφερει το συστημα.Ας βομβαρδιζουμε λοιπον το συστημα με μη πραγματοποιησιμα αιτηματα:γνωριζουμε ολοι οτι αυτα τα αιτηματα δεν θα ικανοποιηθουν,ετσι μπορουμε να ειμαστε βεβαιοι οτι τιποτε δεν θα αλλαξει πραγματικα,και οτι θα διατηρησουμε την προνομιακη μας θεση-σχεση>>.

22.10.13

Θεωρίες για την Τρομοκρατία


      Κατά κανόνα επικεντρώνω την έννοια της πολιτικής (με τη στενή έννοια) στο
      θέμα της πολιτικής εξουσίας, με βάση τον αξεπέραστο μέχρι σήμερα ορισμό
      του Βέμπερ. Κάνω πολιτική σημαίνει ότι αγωνίζομαι για να κατακτήσω ή να
      επηρεάσω την πολιτική εξουσία στο κράτος. Όπως συνηθίζω να λέω, το «έπαθλο
      της πολιτικής είναι η πολιτική εξουσία». Γιατί αυτό; Γιατί η πολιτική
      εξουσία, ως σχέση που εμπεριέχει το στοιχείο της εντολής και της υπακοής,
      είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος για να καταστήσω τις επιδιώξεις και το
      πρόγραμμά μου δεσμευτικό για όλη την κοινωνία. «Δεσμευτικό» σημαίνει
      αποφάσεις- εντολές (δηλαδή νόμους κλπ.) που είναι εξοπλισμένες με δύναμη
      καταναγκασμού και στις οποίες όσοι υπάγονται στη δεδομένη πολιτική εξουσία
      οφείλουν να υπακούσουν. Δεσμευτικότητα- καταναγκασμός, όπως
      αντιλαμβανόμαστε σημαίνουν βία. Άρα ένα από τα στοιχεία που είναι εμμενή
      στην πολιτική είναι και η βία. Μόνο που πρόκειται για τη νόμιμη βία που
      είναι και νομιμοποιημένη (σύμφωνα με τον τύπο της ορθολογικής- νομιμότητας
      του Βέμπερ). Το δικαίωμα στη χρήση αυτής της νόμιμης βίας το έχει μόνο το
      κράτος. Μόνο αυτό μπορεί να στείλει τα ΜΑΤ, μπορεί να φυλακίσει, να
      τιμωρήσει κ.τ.λ.
      Ως γνωστόν ο Βέμπερ ορίζει το σύγχρονο κράτος από τη σκοπιά του ότι έχει
      «το μονοπώλιο της νόμιμης χρήσης βίας». Αυτό, όμως, δεν ίσχυε πάντα, καθώς
      σε παραδοσιακές κοινωνίες δεν υπάρχει αυτό το μονοπώλιο. Άρα, κατ’αρχήν, η
      τρομοκρατία, ως νεωτερικό φαινόμενο μπορεί να οριστεί από αυτή τη σκοπιά.
      Οι τρομοκράτες αμφισβητούν το μονοπώλιο της νόμιμης χρήσης βίας του
      κράτους. Κάνουν πολιτική με την ευρεία έννοια του όρου (δηλαδή επιδιώκουν
      να καταστήσουν δεσμευτικές τις επιδιώξεις τους για ολόκληρη την κοινωνία),
      αλλά όχι χρησιμοποιώντας τα μέσα καταναγκασμού που έχει το κράτος και η
      υφιστάμενη πολιτική εξουσία. Άρα συγκροτούν μια δική τους «οιονεί πολιτική
      εξουσία», ένα είδος «πολιτικής εξουσίας», που ωστόσο συγκρινόμενη με την
      αυθεντική πολιτική εξουσία του κράτους έχει μόνο το στοιχείο του
      καταναγκασμού και της βίας, αλλά δεν έχει ούτε το στοιχείο της
      εδαφικότητας, ούτε το στοιχείο της νομιμοποίησης.
      Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ
      Η βία στην πολιτική μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Επομένως, ένα δεύτερο
      χαρακτηριστικό των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων είναι ότι
      χρησιμοποιούν ως κύριο ή αποκλειστικό μέσο για την επιδίωξη των πολιτικών
      τους στόχων ορισμένες ιδιαίτερες μορφές βίας, ήτοι τρομοκρατικές πράξεις
      (ατομικές δολοφονίες, βόμβες, απαγωγές κλπ.). Από αυτή την άποψη, μπορούμε
      να ξεχωρίσουμε την τρομοκρατία ως ιδιαίτερη μορφή βίας για την επίτευξη
      πολιτικών στόχων από άλλες μορφές «βίαιης πολιτικής», ήτοι α)τον πόλεμο
      μεταξύ κρατών, β) τον εμφύλιο πόλεμο και γ)την ένοπλη βία από τη μεριά
      μαζικών επαναστατικών κινημάτων.
      Και στις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις (Α, Β, Γ) συναντά κανείς στοιχεία
      ατομικής τρομοκρατίας, βία και εκφοβισμό σε βάρος αμάχων, μαζικά εγκλήματα
      κλπ. Όμως πρόκειται για φαινόμενα που δεν ορίζονται συνολικά ως
      τρομοκρατία, διότι τα ανωτέρω στοιχεία επισκιάζονται από την ύπαρξη
      πολέμου και στρατιωτικής σύγκρουσης, την ύπαρξη εδαφικότητας και
      νομιμοποίησης σε έναν μικρό ή μεγάλο πληθυσμό.
      Συγκρινόμενο με αυτές τις περιπτώσεις το φαινόμενο της σύγχρονης
      τρομοκρατίας είναι διαφορετικό. Αφορά τις εξής δύο περιπτώσεις: 1. Ομάδες
      που δρουν συνωμοτικά και παράνομα σε καταστάσεις όπου είτε δεν υπάρχει
      πόλεμος και στρατιωτική σύγκρουση είτε ο αντίπαλος έχει πλήρως επικρατήσει
      στρατιωτικά , και οι οποίες δεν επιδιώκουν τη μαζική πολιτική συγκρότηση
      τους αλλά έχουν ως αποκλειστικό μέσο προώθησης των πολιτικών τους στόχων
      τις τρομοκρατικές πράξεις (ατομικές δολοφονίες, βόμβες, απαγωγές κλπ.).
      Εδώ απουσιάζει το στοιχείο της εδαφικότητας και της νομιμοποίησης. Οι
      ομάδες αυτές χαρακτηρίζονται αποκλειστικά από τη χρήση τρομοκρατικών
      μέσων, δια των οποίων επιδιώκουν να εκφράσουν διαμαρτυρία, τιμωρία,
      εκφοβισμό των αντιπάλων, να απονομιμοποιήσουν την εξουσία των αντιπάλων
      τους, και στις οποίες πράξεις αποδίδουν επίσης συμβολικό χαρακτήρα,
      επιδιώκοντας να δείξουν ότι ο αντίπαλος –το κράτος ή ο εχθρός- δεν είναι
      τόσο ισχυρός, αλλά και όπως συχνά συμβαίνει με την ισλαμική τρομοκρατία να
      αναδείξουν, επίσης, συμβολικά την αξία της θυσίας ή του μάρτυρα.
      Αυθεντικές τρομοκρατικές οργανώσεις είναι λ.χ. ο IRA, ETA, 17 Νοέμβρη,
      Ερυθρές Ταξιαρχίες, Action Directe, Μπάαντερ Μάϊνχοφ και βεβαίως η Αλ
      Κάϊντα. 2. Ομάδες παρακρατικές, παραστρατιωτικές ή και στρατιωτικοί ή
      κρατικοί υπάλληλοι που δρουν «ανεπίσημα» ασκώντας τρομοκρατία και μαζικό
      εκφοβισμό πολιτικό- ιδεολογικών αντιπάλων. Τέτοιες ομάδες υπήρχαν και
      υπάρχουν σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ή και αλλού. Τέτοιες
      περιπτώσεις υπήρξαν στην περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας, στον
      σταλινισμό, στην περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας στη Ρωσία μετά την
      επανάσταση του ’17, στην Ελλάδα, μετά την Κατοχή και πριν τον Εμφύλιο κ.ά.
      Εννοείται ότι το σημερινό φαινόμενο της τρομοκρατίας συνδέεται κυρίως με
      τις ομάδες της πρώτης περίπτωσης...
      Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΜΗ ΝΟΜΙΜΙΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΙΑ
      Ένα άλλο χαρακτηριστικό των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων είναι η
      έλλειψη νομιμοποίησης των μέσων βίας που χρησιμοποιούν. Οι τρομοκρατικές
      πράξεις (δολοφονίες, βόμβες που πλήττουν αμάχους κλπ) καθ’ αυτές δεν
      γίνονται αποδεκτές στη συνείδηση των πολιτών και στην κρατούσα ηθική. Για
      το λόγο αυτό, όταν χρησιμοποιούνται από κράτη, μυστικές υπηρεσίες ή σε
      περιπτώσεις εμφυλίου πολέμου, γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν κρυφές ή
      να αποδοθούν σε αγνώστους ή στον αντίπαλο. Αντιθέτως, οι τρομοκρατικές
      ομάδες όχι μόνο δεν προσπαθούν να τις κρύψουν αλλά αντιθέτως τις
      χρησιμοποιούν ως μέσον προβολής των στόχων τους. Αυτό δημιουργεί ένα
      μόνιμο πρόβλημα νομιμοποίησης. Παρόλο που συχνά πράξεις τρομοκρατικών
      οργανώσεων βρίσκουν απήχηση σε τμήματα της κοινής γνώμης ή του πληθυσμού,
      αργά ή γρήγορα κάποιες από τις τρομοκρατικές πράξεις έχουν ως αποτέλεσμα
      την απονομιμοποίηση της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων.
      Συνοψίζοντας τα παραπάνω από τη σκοπιά μιας «αξιολογικά ουδέτερης»
      κοινωνικό-επιστημονικής προσέγγισης μπορούμε να πούμε τα εξής: Η βία με
      την ευρεία έννοια υπάρχει εγγενώς στην πολιτική ακόμη και εκεί που ο μέσος
      άνθρωπος δεν το αντιλαμβάνεται, απλούστατα γιατί είναι στοιχείο της
      πολιτικής εξουσίας του κράτους που ασκεί μονοπωλιακά το νόμιμο
      καταναγκασμό. Με τη στενή έννοια οι βίαιες μορφές πολιτικής είναι πολλές
      (λ.χ. καταλήψεις, κλείσιμο δρόμων, συγκρούσεις με αστυνομία κλπ.). Μια
      ιδιαίτερη μορφή βίαιης πολιτικής είναι η τρομοκρατία. Θα πρέπει, ωστόσο,
      να ξεχωρίσουμε: 1)την τρομοκρατία ως πράξη (ατομικές δολοφονίες,
      ξυλοδαρμούς, βόμβες κλπ.) που όπως προανάφερα χρησιμοποιείται σε πολλές
      περιπτώσεις από Κράτη, μυστικές υπηρεσίες, σε πολέμους κλπ. Με αυτή την
      έννοια, οποιοσδήποτε φορέας (στρατός, κράτη, εθνικοαπελευθερωτικά
      κινήματα, κινηματικές οργανώσεις κλπ.) μπορεί να περιλαμβάνει στο
      «ρεπερτόριο δράσης» του ενίοτε και τρομοκρατικές πράξεις. Αυτό, όμως, δεν
      σημαίνει ότι μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση γιατί τότε, για
      να το πούμε απλά, όλοι αυτοί θα έπρεπε να χαρακτηριστούν τρομοκράτες και
      συνεπώς η έννοια χάνει κάθε αναλυτική σημασία. 2) Την τρομοκρατία ως
      πολιτική οργάνωση που χαρακτηρίζεται από την αποκλειστική χρησιμοποίηση
      του μέσου της τρομοκρατίας για την προώθηση των πολιτικών της στόχων.
      Μέσου δια του οποίου επιδιώκει να κάνει γνωστούς τους σκοπούς της και στο
      οποίο προσδίδει και συμβολική σημασία. Για να το πούμε απλά, οι
      τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν να περάσουν το μήνυμά τους μέσω των
      τρομοκρατικών πράξεων. Αυτό το τελευταίο μπορούμε να το θεωρήσουμε ως ένα
      άλλο κριτήριο (η τρομοκρατία ως συμβολικό μήνυμα), που μαζί με τα άλλα που
      ανάφερα παραπάνω μας επιτρέπουν να ορίσουμε ποιες είναι πραγματικά οι
      τρομοκρατικές οργανώσεις. Εφαρμόζοντας αυτά τα κριτήρια πρέπει να είμαστε
      προσεκτικοί στο ποιες οργανώσεις είναι πράγματι τρομοκρατικές, από τη
      σκοπιά τουλάχιστον μιας αξιολογικά ουδέτερης κοινωνικής επιστήμης... Εδώ
      φυσικά εμπλέκεται το θέμα της ιδεολογικής ερμηνείας του φαινομένου και το
      γεγονός -όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει από αυτή την στήλη- ότι οι
      θεωρίες για την τρομοκρατία και τα κοινωνικά κινήματα εμπλέκονται στενά
      μεταξύ τους.
   

Αριστερά και Ψυχανάλυση

Επειδή ο καθένας μας βγάζει μια ταυτότητα  που δομείται στην βάση πολύ συγκεκριμένων αναγκών( τις περισσότερες φορές απέχουν ριζικά απο τους πραγματικούς όρους ζωής) θέλω να τονίσω οτι η σχέση μου με την ταυτότητα του λακανικού αριστερού, μοιάζει να γίνεται καθαρά φαντασιακή, όπως ορίζει και η ψυχαναλυτική θεωρία του υποκειμένου και όπως επιδρούν πάνω μου τα διαβάσματα απο Ζίζεκ ,Μπάουμαν κ.α

Ας ξεκινήσω πρώτα με τα αυτονόητα ερωτήματα: ήταν ο Λακάν αριστερός; Ελλείψει ενός αξιόπιστου μετρητή αριστεροφροσύνης, η απάντηση είναι δυσχερής. Οσοι όμως βούτηξαν στα βαθειά νερά της λακανικής θεωρίας, και όσοι μελετούν την σχέση της με την Πολιτική(σημ: έξοχο το βιβλίου του Γ.Σταυρακάκη, ο Λακάν και το Πολιτικο, εκδ. Ψυχογιός), γνωρίζουν οτι επικρίνεται ευθέως η κοινωνία της αφθονίας, ο αμερικανικός καπιταλισμός και εισάγετε ή έννοια του πλεονάσματος απόλαυσης, βασισμένη στην διάσταση της ανάλυσης περί υπεραξίας του Μαρξ. Να γίνω πιο σαφής: είχα τονίσει προ ημερών μια αποστροφή του ψυχαναλυτικού λόγου του Λακάν:

''Αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι τόσο πολύ η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της απόλαυσης, όσο για την ακρίβεια, η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (η διοίκηση) της απόλαυσης, η οποία με τη στενή έννοια είναι μια μετα-πολιτική πράξη...
Το “άγχος” είναι το όνομα, που δίνουμε σ’ αυτήν την πληθωριστική διάσταση της ζωής, για αυτό το “τόσο πολύ,” που θέλουμε να το έχουμε πλήρως κάτω από τον έλεγχό μας''

Θα αναρωτηθεί κανείς πώς συνδέεται η Ψυχανάλυση με την Πολιτική ιδεολογία, το corpus της σεξουαλικότητας και του ψυχισμού με την κοινωνική κινητικότητα και τις κινηματικές δράσεις. Και όμως , φαίνεται οτι πρίν απο την ιδεολογική προσαρμογή της Αριστεράς στην πραγματικότητα των αγορών, χρειάζεται μια προσαρμογή στην πραγματικότητα των νευρώσεων και των παθογενών μηχανισμών που γεννούν οι αγορές και η δίνη του κέρδους.
Το επαναστατικό πρόταγμα του Μαρξ, δεν μοιάζει τόσο πρακτικό όσο η φρουδολακανική προσέγγιση της Πολιτικής. Απευθυνόμενος σε φοιτητές, στο Βενσέν ,το 1971 ο Λακάν είπε κάποτε:

΄΄Η επιθυμία σας για επανάσταση ,κρύβει τον λόγο του Κυρίου, τον λόγο του Αφέντη. Αυτό ζητάτε ως επαναστάτες; ''

Λακλάου, Μπαντιού , Μουφ, Ζίζεκ κ.α σύγχρονοι μαρξιστές θεωρητικοί της μή επαναστατικής αριστεράς, θεωρούν οτι ο συνδυασμός τη λακανικής ψυχανάλυσης με τον αδογμάτιστο μαρξισμό, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορέι να ισορροπήσει τις αρνητικές συνέπειες στο κύκλωμα ροών του κεφαλαίου. Πιο απλά: οι λενινιστικές θεωρήσεις και οι μαρξιστικές προτροπές αγώνων, μπορούν να πάρουν άλλη μορφή αν κατανοηθεί οτι η δημοκρατία σήμερα ,σχεδόν πάντου πάνω στην γή, μοιάζει σαν ένα σημαίνον που έχει χάσει την αξία του. Αυτό δεν σημαίνει οτι η κοινωνία ασθενεί, σίγουρα όμως δεν μένει άθικτη απο τις συμβολικές επιρροές των ατομικών νευρώσεων.
Θα γίνω πιο πρακτικός: αναρωτηθήκαμε ποτέ ,πόσες επιχειρήσεις διελυθηκαν και πόσοι έμειναν άνεργοι, επειδή μόνο η προσδοκία και επιθυμία του κέρδους ώθησαν τους εν δυνάμει μικροκαπιταλιστές του ονείρου, να μην σχεδιάσουν ορθολογικά; Αναρωτηθήκαμε αν το περίφημο αμερικανικό όνειρο έχει εξαπλωθεί ταχύτατα και στις ανεπτυγμένες ευρωπαικές κοινωνίες, που όμως δεν αντέχουν αυτές τις νέες τάξεις του φανταστικού πλούτου;
Θέλω να επισημάνω, μιας και ο νεαρός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να επιθυμεί άλλο λόγο,άλλο κώδικά επικοινωνίας, οτι η Αριστερά σήμερα δεν μπορεί να βρεί έκφραση και δυναμική αν δεν περάσει απο το ντιβάνι της Ψυχανάλυσης. Υπάρχει ένα κεντρί, που μας αφυπνίζει να πάρουμε στα χέρια μας τους όρους της ζωής μας. Αναγκαία συνθήκη για αυτό είναι να βεβαιωθεί ο καθέ άνθρωπος στην ελευθερία του (Haidegger) , να αδράξει τον χρόνο και να τον κάνει δικό του.
Αν κάτι επαναστατικό χρειάζεται ώς συνθημα ατομικής και συλλογικής αφύπνισης, είναι να νιώσουμε την διαρκή άσκηση των στιγμών, να μπούμε στο συνειδησιακό τώρα.(Hegel)
H διαφυγή απο την τεχνοκρατική και χρησιμοθηρική κοινωνία, σημαίνει να μην απορρίψουμε την κατανάλωση, που συντηρεί όλο το οικοδόμημα (πολιτικό -κοινωνικό) του ύστερου καπιταλισμού, αλλά να μην ξεχνάμε μια αλήθεια ,που βολικά απωθείται: η επιθυμία του ανθρώπου, είναι η επιθυμία του Άλλου( Lacan). H συνεχής διαλεκτική ατομικού -κοινωνικού, όπως είναι πχ. η blogosfaira, είναι η βάση να καταλάβουμε οτι κάτι άλλο είναι πάντα δυνατό, αλλά δεν είναι όλα δυνατά ....

Όσοι προσπαθούν να αυτοτοποθετήθούν στα όρια πολιτικής ιδεολογίας, σε πλαίσιο Αριστεράς-Δεξιάς, ας καταλάβουν οτι πράττουν έργο δύσκολο... Ο Ν.Μπόμπιο, μέγας θεωρητικός πολιτικής ιδεολογίας, έγραψε κάποτε:
΄΄Γίνεσαι, δεν γεννιέσαι Αριστερός...΄΄.Μάλλον συμφωνώ, αν και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον μηχανισμό κοινωνικής νεύρωσης και ατομικών εμμονών, που γεννάει ο όψιμος σημειοκαπιταλισμός: χρήμα, ηδονή του κέρδους και του status,εικόνες και θεάματα, σκεπάζουν διανοητικές οδούς που ένα υγιές μυαλό μπορεί να ακολουθήσει.
Στην πορεία της ζωής, στην ροή της καθημερινότητας, σταματάς να σκέφτεσαι με όρους ουμανιστικής και σοσιαλιστικής ηθικής,αλλά υιοθετείς την τηλεοπτική και αυτοκινιτιστική ταχύτητα: στους δρόμους, στα γραφεία, στα κινητά και στους καναπέδες μας, νεκρώνουν οι νευρώνες μεταβίβασης της Λογικής και ενεργοποιούνται αυτοί του άγχους και της αλλοτρίωσης.
Η Πολιτική, εξαντλείται για τον καθένα μας, μπροστά στους λογαρισμούς και στην ακρίβεια, μπροστά στο χάσμα του θέλω με το μπορώ...
Θα επιμείνω : η διαχείριση των επιθυμιών, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο ,αποτελεί κομβικό σημείο ευημερίας και ευτυχίας. Δεν υπάρχει ο μέσος άνθρωπος, η κοινή γνώμη, ο απλός πολίτης. Αυτοί οι όροι είναι μυθεύματα και δημιουργήματα του συστήματος μικροφυσικής της εξουσίας και του κεφαλαίου( Φουκώ).
Ο καθένας μας προσπαθεί να μιλήσει, να γράψει, να παράγει...Όλοι όμως καταναλώνουμε: αγαθά,υπηρεσίες, πολιτική, χρόνο,έρωτα( ναι, ακόμα και ο έρωτας έγινε αναλώσιμο υλικό νοητικής ηδονής)
Προτείνω λοιπόν στους Αριστερούς( και δεν υπονοώ τίποτα ειρωνικό) αν θέλουν να νιώσουν που συναντάται η μαρξιστική διάνοια με την ανθρώπινη υπόσταση της κοινωνικότητας, να διαβάσουν κάτι πιο... βατό απο το Κεφάλαιο: το έργο του Freud ΄΄Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας΄΄. Εκεί θα ανακαλύψουν το πώς ένας μεγαλοαστός της Βιέννης, στηναρχή του αιώνα, ανέλυσε την νεύρωση που γεννά η καλυμμένη πάλη των τάξεων, η κρυμμένη κοινωνική ανισότητα,αυτή που υπάρχει στο ατομικό μας υποσυνείδητο...

21.10.13

Γιώργος Σουρής του κώλου τα εννιαμερα-συνοδος Σεληνης-Κρονου-Ουρανου-Πλουτωνα στον Ταυρο

Γιώργος Σουρής  "Περί κώλων"

«Κώλοι πολλοί υπάρχουνε εις το ωραίον φύλον,
με σχήματα διάφορα σε μέγεθος ποικίλον.
Κώλοι χοντροί, κώλοι λεπτοί, κώλοι απαλοί κι αφράτοι,
κώλοι σα ζύμη μαλακοί και κώλαροι τριζάτοι,
κώλοι σκληροί σαν πέτρινοι και άλλοι λαστιχένιοι,
κώλοι δροσάτοι, τροφαντοί και κώλοι μαραμένοι,
κώλοι μεγάλοι σαν βουνά και κώλοι μια χουφτίτσα,
κώλοι που 'χουν κουνήματα και κάνουνε καπρίτσια
κώλοι σαν τάβλα επίπεδοι, κι άλλοι ψηλά βαλμένοι,
κώλοι σαν φράπες τουρλωτοί και κώλοι κρεμασμένοι,
κώλοι κομψοί, συμμετρικοί και περιποιημένοι
και κώλοι ασουλούπωτοι, "μπόγοι κακοδεμένοι".
Κώλοι σαν τριαντάφυλλο και κώλοι σαν αχλάδι,
κώλοι που προκαλούν κλοτσιά κι άλλοι που θέλουν χάδι
Κώλοι σαν αλαβάστρινοι, που μοιάζουν με καθρέφτη
κώλοι που θέλουν φίλημα κι άλλοι που θέλουν νέφτι
κώλοι σπανοί, δασύτριχοι, κώλοι σαν κολλιτσίδες
και κώλοι που στενάζουνε από αιμορροΐδες.
Κώλοι ακριβοί, κώλοι φτηνοί, μονάχα δυο παράδες
και κώλοι που προσφέρονται εις τους ....(*λογοκρισία)
κώλοι "τοιούτων", ευτραφείς, μοσχοπουδραρισμένοι,
και κώλοι απλησίαστοι γιατ' είναι λερωμένοι.
Κώλοι αριστουργήματα, όλο καλλιγραφία
και κώλοι σαν της μυλωνούς την ανορθογραφία.
Κώλοι που σε ζαλίζουνε σαν τους κρυφοκοιτάς
και που σε κάνουνε να λες.. "ή ταν ή επί τας"!
Κώλοι οπού το βλέμμα σου δεν ξεκολλά ευκόλως
που τους θωρείς όταν περνούν κι αναφωνείς: "Τι κώλος!"» s

20.10.13

Τσάπλιν και Μπρεχτ

 skalΣτη μνήμη του Κωστή Σκαλιόρα, που μας αποχαιρέτισε για πάντα το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, δημοσιεύουμε σήμερα μια από τις επιφυλλίδες του. Είχε δημοσιευτεί στο Βήμα, στις 26 Νοεμβρίου 1972. Και από το μικρό αυτό κείμενο, ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει, πιστεύουμε, την καλλιέργεια, το λαμπερό ύφος και το πνεύμα του Σκαλιόρα. Μιας σπουδαίας μορφής των γραμμάτων μας, μορφής σοβαρής, ευγενικής και μειλίχιας συνάμα, που αποτελούσε, όπως έγραψε ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, «σημάδι ενός κόσμου που φεύγει: γαλήνια, αθόρυβα, μια και υπάρχουν και θάνατοι αθόρυβοι που ταιριάζουν σε ζωές που κύλισαν χωρίς κρότο, αλλά γεμάτες ουσιαστικό έργο».
Στρ. Μπ.
8BΒγαίνοντας πριν από λίγες μέρες από μια προβολή του Δικτάτορα αναζητούσα με στενοχώρια τις πιθανές αιτίες της απογοήτευσής μου. Θυμόμουν, βέβαια, ότι και την πρώτη φορά που είχα δει την ταινία, πριν από πολλά χρόνια, δεν σκέφτηκα να την τοποθετήσω στο ίδιο επίπεδο με τον Χρυσοθήρα ή το Τσίρκο. Ο θαυμασμός μου, ωστόσο, για τον Τσάπλιν υποδαύλιζε την ελπίδα μιας μεταστροφής — που δεν πραγματοποιήθηκε. Γιατί η νέα επαφή με το έργο επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση, ενισχύοντας μάλιστα την αίσθηση της πολιτικής του καχεξίας.
Σ’ αυτήν την τελευταία διαπίστωση υπήρχε ίσως μια προτροπή για ορισμένες συσχετίσεις. Έτσι έφτασα ν’ αναρωτηθώ, εντελώς φυσιολογικά, για τον ρόλο που μπορεί να είχε παίξει στην διαμόρφωση μιας τέτοιας αντίδρασης, η παρεμβολή ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη –για μένα– προβολή του Δικτάτορα, μιας άλλης, πολιτικά δραστικότερης γελοιογράφησης του Χίτλερ. Εννοώ, φυσικά, την Αντιστάσιμη άνοδο του Αρτούρο Ούι.
Γραμμένο την ίδια περίπου εποχή που γυρίστηκε και η ταινία, το έργο του Μπρεχτ προοριζόταν κι αυτό για ένα κοινό που δεν γνώριζε από πρώτο χέρι την τυραννία του ναζισμού. Ο εξόριστος συγγραφέας ήθελε «να εξηγήσει στον καπιταλιστικό κόσμο την άνοδο του Χίτλερ». Υπολογίζοντας στις προσλαμβάνουσες παραστάσεις του μακρινού του θεατή, χρησιμοποιούσε την θεατρική παραβολή, μετατόπιζε την δράση στην Αμερική και μετέβαλε τα ηγετικά στελέχη του εθνικοσοσιαλισμού σε γκανγκστερική συμμορία.
Τι λογάριαζε να πετύχει μ’ αυτόν τον τρόπο ο Μπρεχτ; Στις σημειώσεις του διαβάζουμε πως σκόπευε να καταστρέψει τον σεβασμό που εμπνέουν οι φονιάδες. Παρατηρούσε ότι «η αντίληψη της ιστορίας των αστών (και των προλεταρίων, όσο δεν έχουν άλλη) είναι σε μεγάλο βαθμό ρομαντική». Συνέβαινε λοιπόν να δημιουργούν οι δολοφόνοι την ψευδαίσθηση του μεγαλείου με μόνη την έκταση των εγχειρημάτων τους. Πώς μπορεί να πολεμήσει μια τέτοια κατάσταση ένας συγγραφέας; Συνθλίβοντας τους μεγάλους πολιτικούς εγκληματίες κάτω απ’ το βάρος του γελοίου. «Καθότι δεν είναι διόλου μεγάλοι πολιτικοί εγκληματίες, αλλά δράστες μεγάλων πολιτικών εγκλημάτων, πράγμα που διαφέρει».
Σχεδίαζε λοιπόν να γελοιοποιήσει τους δήμιους ο Μπρεχτ. Κι ως εδώ τραβούσε τον ίδιο δρόμο με τον Τσάπλιν — τον οποίο θαύμαζε. Σε ποιο σημείο αρχίζουν να μακραίνουν ο ένας από τον άλλον; Ο διαχωρισμός είναι φανερός στο στάδιο κιόλας των δηλωμένων προθέσεων. «Η φρίκη δεν πρέπει να πάψει ούτε στιγμή να είναι αισθητή», γράφει ο δραματουργός του Αρτούρο Ούι. Κι αυτό είναι κάτι που απουσιάζει από τον Δικτάτορα.
Στην «ιστορία της ζωής μου» του Τσάπλιν υπάρχουν μερικά διαφωτιστικά αποσπάσματα σχετικά με τη γένεση του έργου και την από μέρους του αντιμετώπιση του Χίτλερ ως αντικειμένου διακωμώδησης. Η αρχική παρακίνηση χρονολογείται από το 1937 και προήλθε από τον Αλεξάντερ Κόρντα, ο οποίος συνέστησε στον Τσάπλιν να κάνει μια ταινία που θα βασιζόταν σε μια σύγχυση προσώπων, «μια και ο Χίτλερ είχε το ίδιο μουστάκι με τον Σαρλώ». Στην σκέψη του Άγγλου παραγωγού ο Τσάπλιν θα μπορούσε να παίζει και τους δύο ρόλους, πράγμα που έθελξε τον ενδιαφερόμενο, γιατί του έδινε ανάμεσα σ’ άλλα την δυνατότητα να εξασφαλίσει ένα πέρασμα από τον βωβό στον ομιλούντα. «Στον ρόλο του Χίτλερ θα μπορούσα να απευθύνομαι στα πλήθη σε μια “γλώσσα” που θα επινοούσα ο ίδιος. Και στον ρόλο του Σαρλώ θα μπορούσα να μένω, λίγο-πολύ, σιωπηλός». Ένα σενάριο για τον Χίτλερ προσφερόταν για γελοιογράφηση και για παντομίμα.
Σ’ ένα άλλο σημείο των απομνημονευμάτων, οι καρικατούρες σχεδιάζονται πια με ακρίβεια. «Ο Βάντερμπιλτ (φίλος του δημοσιογράφος, που του είχε μιλήσει για τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλαν οι ναζιστές τους κρατουμένους των στρατοπέδων) μου έδειξε μια σειρά φωτογραφιών που παριστάνουν τον Χίτλερ να μιλάει. Το πρόσωπό του ήταν τρομερά κωμικό: μια κακή απομίμηση του Σαρλώ, με το γελοίο μουστάκι του, τ’ αχτένιστα μαλλιά του που κρέμονταν σ’ αηδιαστικά τσουλούφια, το μικρό του στόμα. Δεν κατάφερνα να τον πάρω στα σοβαρά. Κάθε φωτογραφία τον έδειχνε σε διαφορετική πόζα. Στην μια απευθυνόταν στα πλήθη με τα χέρια του σφιγμένα σαν τανάλιες, σε μιαν άλλη είχε το ένα χέρι ανεβασμένο και το άλλο κατεβασμένο σαν τον παίκτη του κρίκετ που ετοιμάζεται να χτυπήσει, σε μια τρίτη είχε τα χέρια ενωμένα μπροστά του, σαν να έκανε άρση φανταστικών βαρών. Ο χιτλερικός χαιρετισμός, με το χέρι ανεστραμμένο στον ώμο και την παλάμη να κοιτάει τον ουρανό, μου γεννούσε την επιθυμία ν’ ακουμπήσω επάνω ένα δίσκο με άπλυτα πιάτα. «Πρόκειται για τρελό», συλλογίστηκα. Αλλά όταν ο Αϊνστάιν και ο Τόμας Μαν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Γερμανία, το πρόσωπο του Χίτλερ δεν μου φάνηκε πια κωμικό, αλλά αποτρόπαιο».
Να που συναντιόμαστε ξανά με την φρίκη που ο Μπρεχτ θεωρούσε αναπόσπαστο μέρος της σάτιράς του. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι που ένιωσε ο Τσάπλιν σαν άνθρωπος, και που δεν διοχετεύτηκε στο έργο του. Ο Χίνκελ του Δικτάτορα είναι ένας Χίτλερ τον οποίο δεν καταφέρνουμε, ούτε εμείς, να πάρουμε στα σοβαρά. Η απαίσια όψη του καλύπτεται από την δεξιοτεχνία με την οποία σχεδιάζεται η κωμική φιγούρα. Αν εξαιρέσουμε άλλωστε την απολαυστική διαπόμπευση της χιτλερικής ρητορείας με την επινόηση ενός «ιδιώματος» που κατορθώνει να παραπέμπει στο πρότυπο, η εκφραστική κλίμακα του Χίνκελ μας παροτρύνει να τον δούμε σαν μεταμφιεσμένο Σαρλώ. Αυτή η συγγενικότητα δεν θα είχε προφανώς τις ίδιες συνέπειες αν η πολιτική σάτιρα ήταν ουσιαστικότερη. Στην προκειμένη όμως περίπτωση τείνει σ’ έναν παροπλισμό. Διαπιστώνουμε ότι μερικά βλήματα δεν είναι άσφαιρα, ακούμε τον Χίνκελ να διατάζει την ομαδική εκτέλεση απεργών, και η μνεία παραμένει πέρα για πέρα ατελέσφορη για να την περιτυλίγει αμέσως το επόμενο «χορογραφικό» εύρημα.
Αν ανατρέξουμε πάλι στ’ απομνημονεύματα θα δούμε ότι Τσάπλιν είχε την φρόνηση να χαράξει ο ίδιος τα όριά του. «Έπρεπε να γελάσουμε με τον Χίτλερ. Αν είχα γνωρίσει την πραγματική φρίκη των γερμανικών στρατοπέδων δεν θα μπορούσα να κάνω τον Δικτάτορα, δεν θα μπορούσα να περιπαίξω την φονική παραφροσύνη των ναζιστών». Ο Τσάπλιν εκείνης της εποχής, ειλικρινής πολέμιος του φασισμού και βαθύτατα αλληλέγγυος με τα θύματά του, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε –οι συνθήκες στην Αμερική δεν ήταν, πάντως, ευνοϊκές — να προχωρήσει σε μια ριζικότερη πολιτική καταγγελία. Στάθηκε απέναντι στον Χίτλερ όπως κι απέναντι στις φωτογραφίες του. Κι αφέθηκε στους ακαταμάχητα κωμικούς συνειρμούς του, επισυνάπτοντας στο τέλος και τον συναισθηματικά γενναιόδωρο φιλελευθερισμό του. Το γέλιο που χάρισε όμως στο κοινό του έμοιαζε πιο πολύ με ξόρκι, παρά με όπλο. Δεν είναι επομένως περίεργο που ο σημερινός θεατής βρίσκει το έργο λειψό. Ιδίως αν συμβαίνει να πιστεύει πως «είναι ακόμα γόνιμη η κοιλιά, απ’ όπου βγήκε το κακό» –όπως λέει ο Μπρέχτ στον επίλογο του Αρτούρο Ούι.
Η απουσία κριτικής οξύτητας ή μελανού χιούμορ, που διακρίνει τον Δικτάτορα, μπορεί να ξαφνιάσει όποιον ρίξει μια ματιά στη φιλμογραφία του Τσάπλιν και διαπιστώσει ότι το αμέσως επόμενο έργο του ήταν ο Κύριος Βερντού. Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στις δυό ταινίες  μεσολαβούν μερικά  χρόνια. Ο Δικτάτωρ τελειώνει τον Ιούλιο του 1940 κι ο Τσάπλιν δεν καταπιάνεται με τον  Βερντού παρά τον Δεκέμβριο του 1944 για να τον παραδώσει έτοιμο δύο χρόνια αργότερα.
Κοιτάζοντας τον Δικτάτορα από την κυνική αιχμή του Βερντού, βλέπουμε πως είχε πολλαπλώς μεταβατικό χαρακτήρα. Δεν αποτέλεσε μόνο πέρασμα από τον βωβό στον ομιλούντα, αλλά έδωσε στον Τσάπλιν την ευκαιρία ν’ αποδεσμευτεί, εν μέρει, από τον «ανθρωπάκο» του. Το νέο πρόσωπο με το οποίο παρουσιάζεται στην οθόνη δεν, είναι, κατ’ αρχήν, πρόσωπο θύματος. Ο Βερντού είναι ο Λαντρύ.  Στην ταινία του Τσάπλιν εμφανίζεται σαν άσημος τραπεζικός  υπάλληλος που έχασε την θέση του τον καιρό της κρίσης. Προκειμένου να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα και να συντηρήσει την νόμιμη –και ανάπηρη– γυναίκα του, παντρεύεται, στη σειρά, γριές γεροντοκόρες και τις δολοφονεί για να ιδιοποιηθεί την περιουσία τους. Παραφράζοντας τον Κλάουζεβιτς, ο Τσάπλιν παρατηρεί σχετικά ότι «το έγκλημα είναι η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με διαφορετικές μεθόδους».
Σ’ αυτήν την διαβρωτική σάτιρα, ένας από τους πιο έγκυρους  σχολιαστές του Μπρεχτ, ο Μπερνάρ Ντoρτ, βλέπει ένα έργο «υποδειγματικά μπρεχτικό». Κι εξηγεί: «Στον Κύριο Βερντού ο Τσάπλιν δεν καταδικάζει εκ των προτέρων, για λόγους ηθικούς ή συναισθηματικούς, την κοινωνία. Κάνει κάτι καλύτερο: την  ξεσκεπάζει. Η λογική της στάσης του Βερντού αποκαλύπτει, σε τελευταία ανάλυση, την ιστορική λογική αυτής της συγκεκριμένης κοινωνίας. Κι η καταδίκη του Βερντού από αυτήν την κοινωνία όχι μόνο δεν την αθωώνει, αλλά στρέφεται εναντίον της». Ο Ντορτ αισθάνεται ωστόσο την ανάγκη να επισημάνει, καταλήγοντας μια διαφορά. «Στον Κύριο Βερντού δεν υπάρχει κανένα από τα θετικά στοιχεία, που συνδέονται, κατά τον Μπρεχτ, με την ύπαρξη του λαού – του λαού που μπορεί να γελιέται, να γίνεται συνένοχος των καταπιεστών, αλλά που μέλλει να  είναι, τελικά, πηγή του θετικού.

Νόμπελ Οικονομίας 2013: Η κυριαρχία των χρηματοοικονομικών

6a melasΗ αρμόδια για το Νόμπελ Οικονομίας Σουηδική Επιτροπή επέλεξε να δώσει το φετινό βραβείο σε τρεις ακαδημαϊκούς για τις εμπειρικές τους εργασίες στην αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού, κυρίως όσων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στις χρηματιστηριακές αγορές: τον Eugenio Fama και τον Lars Peter Hansen του Πανεπιστημίου του Σικάγο και τον Robert Shiller του Χάρβαρντ. Η απόφαση προξενεί ενδιαφέρον, για τρεις τουλάχιστον λόγους.
Πρώτον, διότι η επιλογή αφορά εμπειρικές εργασίες του κλάδου των χρηματοοικονομικών, και όχι της καθαρής θεωρητικής οικονομικής. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να τιμηθεί η εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα, σε πλήρη αντιστοίχηση με την ανάπτυξη της τεχνοεπιστήμης, κυρίαρχου χαρακτηριστικού της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.
Δεύτερον, διότι ο συγκεκριμένος επιστημονικός κλάδος, παρότι βρίσκεται τα τελευταία έτη στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας λόγω της κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε επίλυση των προβλημάτων, για τα οποία τιμάται, διαμέσου της διεύρυνσης της θετικής ευρετικής –για να χρησιμοποιήσουμε έναν λακατιανό όρο ο οποίος επί της ουσίας υποδηλώνει την πρόοδο εντός του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος—αλλά, αντιθέτως, έχει πολλάκις διαψευσθεί (διαπιστώνεται αρνητική ευρετική) και ουσιαστικά έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κρίσεις στο οικονομικό σύστημα.
Ο τρίτος λόγος είναι αυτή καθαυτή η επιλογή των τριών τιμηθέντων επιστημόνων.
Ο Eugenio Fama είναι ο θεμελιωτής της «υπόθεσης των αποτελεσματικών αγορών».[1] Κύρια χαρακτηριστικά της υπόθεσης είναι: Πρώτον, ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατανέμουν αποτελεσματικά τους αποταμιευτικούς πόρους στα πλέον ελπιδοφόρα επενδυτικά σχέδια, μεγιστοποιώντας έτσι την κοινωνική ευημερία. Βασική προκείμενη της παραπάνω υπόθεσης είναι η «ορθολογικότητα» των χρηματοοικονομικών αγορών και των δρώντων υποκειμένων σε αυτές. Δεύτερον, ότι οι τιμές των στοιχείων του ενεργητικού αντανακλούν τα βασικά οικονομικά μεγέθη. Αυτό συνεπάγεται ότι το ίδιο το σύστημα δεν παράγει κρίσεις, «φούσκες» και καταρρεύσεις.
Πρόκειται για μια θεώρηση που προκρίνει την ευρεία χρήση των εφαρμοσμένων μαθηματικών, και συγκεκριμένα της θεωρίας των πιθανοτήτων, για τη λύση «πραγματικών προβλημάτων». Ουσιαστικά, πρόκειται για την εκμετάλλευση της δυνατότητας που παρέχουν οι σύγχρονοι υπολογιστές να επιλύονται πρακτικά μαθηματικά προβλήματα, αντικαθιστώντας τις μαθηματικές γνώσεις και τη μαθηματική μέθοδο με διάφορες τεχνικές, όπως για παράδειγμα η τεχνική της προσομοίωσης. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η λύση προβλημάτων χωρίς αυτός που «λύνει» το πρόβλημα να έχει συνολική θεωρητική άποψη για την προτεινόμενη λύση. Όλα ξεκινούν από τη χρήση της θεωρίας των πιθανοτήτων στην επίλυση προβλημάτων χρηματοπιστωτικού ενδιαφέροντος. Στην επιστήμη, οι πιθανότητες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και οι πληροφορίες. Τα «ποσοτικά» υποδείγματα, μέσω της δυνατότητας που τους δίνεται από την τρομακτική εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ένα ακόμα βήμα και να προχωρήσουν, υπό μια έννοια, στην ποσοτικοποίηση των προσδοκιών. Πρόκειται για έναν αδιέξοδο δρόμο τον οποίο έχουν επιλέξει οι οικονομικοί επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν την επιστήμη τους εφάμιλλη των λεγόμενων φυσικών επιστημών[2].
Αντιθέτως, ο Robert Shiller ανήκει σε ένα αντίπαλο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο δέχεται ως βασική προκείμενη την ατέλεια και την ανορθολογικότητα των αγορών, και επιχειρεί να εξηγήσει τη μεταβολή των τιμών των χρεογράφων με βάση την εξήγηση του ψυχολογικού κινήτρου.[3] Στη θέση της ορθολογικότητας των ατόμων τίθεται η πραγματική ανθρώπινη συμπεριφορά που κυριαρχείται από κανονικότητες αλλά και τα ζωικά ένστικτα και τις απρόβλεπτες καταστάσεις. Το σημαντικό και καθοριστικό σημείο, εδώ, αποτελούν οι ακραίες στιγμές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι «καυτές αποφάσεις», οι οποίες ανατρέπουν το υφιστάμενο πλαίσιο, καθορίζοντας ένα μέλλον που πολύ λίγη σχέση έχει, αν έχει, με το παρόν και το παρελθόν.
Τέλος, ο Lars Peter Hansen ανήκει στο χώρο της τεχνικής των εκτιμήσεων των στατιστικών δεδομένων. Είναι γνωστός, πάνω απ’ όλα, για τη συνεισφορά του στο πεδίο της οικονομετρίας. Είναι ο εμπνευστής της λεγόμενης γενικής μεθόδου των στιγμών,[4] η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στα χρηματοοικονομικά. Έχει επίσης μερίδιο στη δημιουργία της οικονομικής θεωρίας των χρηματοοικονομικών αγορών, τυποποιώντας τη θεωρία του στοχαστικού παράγοντα προεξόφλησης, ο οποίος χρησιμοποιείται στην αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού.
Ο Κώστας Μελάς διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

[1] E. F. Fama, «The behavior of stock market prices», Journal of Business 38 (1965).
[2] Bλ. Αναλυτικά, Κ. Μελάς, Η ατελέσφορη επιστήμη, Ευρασία, Αθήνα 2013.
[3] R.J.Shiller, Παράλογη ευφορία, Α. Α. Λιβάνης 2002
[4] L. P. Hansen,» Large Sample Properties of the Generalized Methods of Moments», Econometrica 50 (1982), σ. 1029-1054.

Ζώδια και τραγούδια


Αστρολογικό άσμα-Σκορπιοί -Ζυγοί ανταμώνουμε τα βράδυα


18.10.13

THE ARABIC-HINDU-CHINESE LUNAR MANSIONS


Contents:
1. The Arabic Lunar Mansions (manzils)
2. The Hindu Lunar Mansions (nakshatras)
3. The Chinese Lunar Mansions (sieu)

Allen's explanation of the Lunar Mansions here


Vivian E. Robson, 1923
CHAPTER III, p.68 - 91.
In considering the classification of stars into groups, and the influences attaching to these divisions, it is necessary to include the lunar mansions, which are probably much older than either the constellations or the ordinary solar zodiac now in use. These mansions form a lunar zodiac of 28, or sometimes 27 divisions, each one of which roughly marks the distance travelled by the Moon in one day, and, although they undoubtedly underlay all the ancient systems of astrology, and three separate series have come down to us from Arabia, India and China respectively, all of which appear to be variants of some single lost system, our knowledge of their several influences is exceedingly meagre. More details are available of the Arabian system perhaps than of the others, and in this the influence of each mansion will be found to correspond more or less closely with the Ptolemaic nature of the stars included in it.
The method of employing the lunar mansions in practical astrology is not at all properly understood, and it is even doubtful how they should be measured. As given here they are in their original form and refer to groups of stars. Thus they are exactly analogous to the zodiac of constellations and may be used in the {69} same way as that is. All the early series of mansions began with the star Alcyone, and presumably were fixed when that star marked the vernal equinox, but since then the starting point has been changed and in each case now lies in Aries, the 1st mansion being the 27th in the lists here given. Used in this way they form a subsidiary series of constellations, each of which probably exercises a specific influence upon the bodies falling within its boundaries.
It is quite conformable to modern astrological practice, however, to refer the mansions to the ecliptic circle, making them each of equal extent, namely, 12 51', and beginning the 27th mansion in the lists from 0 Aries. In this way they would correspond to the zodiac of signs and retain their constellation influence sympathetically, just as the signs correspond in effect, though not in space, to the constellations. The former method is the original one and is still in use among Hindu astrologers, while the latter is utilized in the theory of the pie-natal epoch in which it is found that the initial degree of each mansion of 12 51' influences the determination of sex. Furthermore it is known that many planets in these degrees bring fame or notoriety, the nature of which depends upon their sign and house position in the horoscope, and that the directional passage of the Moon from one mansion to another marks a change in the general current of events. Beyond this, however, we have no information, and the whole matter needs careful investigation. When referred to the ecliptic in this way, the initial degrees of the mansions are as follows: {70}
Aries Cancer Libra Capricornus - 0 0',   12 51',    25 43'.
Taurus Leo Scorpius Aquarius - 8 34',   21 26'.
Gemini Virgo Sagittarius Pisces - 4 17',   17 9'.
In the following lists will be found the three main systems, namely the Arabic manzils, the Hindu nakshatras, and the Chinese sieu (Houses), with the longitude of the determinant star for 1st January, 1920 (updated to 2007), and as much information as possible as to the nature of each so as to form a basis for future study and research.

THE ARABIC MANSIONS (manzils)

[p.70] 1. Al Thurayya. eta Taurus [Alcyone]. 0GEM05' in 2007. The Many Little Ones. Profitable to sailors, huntsmen and alchemists. With Moon here in the case of an election, plant and sow but do not marry or travel by water.
2. Al Dabaran. alpha Taurus [Aldebaran]. 9GEM52' in 2007. The Follower. Causes the destruction and hindrances of buildings, fountains, wells, gold mines, the flight of creeping things, and begets discord. With Moon here, pursue business, travel, marry and take medicine.
3. Al Hak'ah. lambda [Meissa] with phi Orion .  23GEM47' in 2007. A White Spot. Helps the return from a journey, the instruction of scholars, building, and gives health and goodwill. With Moon here, begin war but do not sow or undertake any good. {71}
4. [p.71] Al Han'ah. gamma Gemini [Alhena]. 9CAN11' in 2007. A Brand or Mark. Favorable for hunting, besieging towns, and the revenge of princes, destroys harvests and fruits, and hinders the operation of the physician. With Moon here, plough, sow, but do not travel.
5. Al Dhira. alpha with beta Gemini (Castor and Pollux). 20CAN19' in 2007. The Forearm. Favorable for gain and friendship and for lovers, and destroys magistracies. With Moon here, travel and take medicine.
6. Al Nathrah. 44 M Cancer (PRAESAEPE). 7LEO25' in 2007. The Gap or Crib. Causes love, friendship and society of fellow travelers, drives away mice, afflicts captives and causes their imprisonment. With Moon here, navigate.
7. Al Tarf. lambda Leo (Alterf). 17LEO57' in 2007. The Glance (of the Lion's Eye). Hinders harvest and travelers and causes discord. With Moon here, plant, build, marry, but do not travel.
8. Al Jabhah. alpha [Regulus] with gamma [Algieba], zeta [Adhafera], and eta [Al Jabhah] Leo. 29LEO55' in 2007. The Forehead. Strengthens buildings, promotes love, benevolence, and help against enemies. With Moon here, sow, plant, release prisoners but take no purgatives.
9. Al Zubrah. delta [Zosma] with theta Leo [Coxa]. 11VIR24' in 2007. The Mane. Good for voyages, gain by {72} merchandise, redemption of captives. With Moon here, plant, marry but do not navigate.
10. Al Sarfah. beta Leo [Denebola]. 21VIR42' in 2007. The Changer (of the weather). Gives prosperity to harvest and plantations, hinders seamen, good for the bettering of servants, captives and companions. With Moon here, travel, navigate, sow, plough, marry and send messengers. [p.72]
11. Al Awwa. beta [Zavijava] with eta [Zaniah], gamma [Porrima], delta [Auva], and epsilon [Vindemiatrix] Virgo. 27VIR14 in 2007. The Barker. Gives benevolence, gain, voyages, harvests and freedom of captives. With Moon here, sow, plant, take medicine but do not travel or marry.
12. Al Simak. alpha Virgo [Spica]. 23LIB55' in 2007. The Unarmed. Causes marital love, cures the sick, helps sailors but hinders journeys by land. With Moon here, dig but do not marry or travel.
13. Al Ghafr. iota [Syrma] with kappa Virgo. 3SCO53' in 2007. The Covering. Favorable for extracting treasures, digging pits, helps divorce, discord, the destruction of houses and enemies, and hinders travelers. With Moon here, unfortunate for anything.
14. Al Jubana. alpha [Zuben Elgenubi] with beta [Zubenelschemali] Libra. 15SCO10' in 2007. The Claws. Hinders journeys and marriage, harvest and merchandise, favorable for redemption of captives. With Moon here, buy cattle but do not navigate {73}
15. Iklil al Jabhah. beta [Acrab] with delta [Dschubba] and pi Scorpius. 3SAG12' in 2007. The Crown of the Forehead. Improves misfortune, makes love durable, strengthens buildings and helps seamen. With Moon here, build, sow, plant, navigate but do not marry.
16. Al Kalb. alpha Scorpius [Antares]. 9SAG51' in 2007. The Heart. Causes discord, sedition, conspiracy against princes and rulers, and revenge from enemies, but frees captives and helps building. With Moon here, plant, sow, travel and go to war.
17. Al Shaulah. lambda [Shaula] with upsilon Scorpius [Lesath]. 24SAG40' in 2007. The Sting. Helps in besieging cities, taking towns, driving men from their places, destruction of seamen and captives. With Moon here, buy cattle, hunt but do not marry.
18. Al Na'am. zeta [Ascella] with sigma [Nunki], tau, and phi Sagittarius. 13CAP43' in 2007. The Ostriches. Helps the taming of wild beasts, strengthening of prisons, destroys the wealth of societies and compels a man to come to a certain place. With Moon here, build, ask favors but do not marry.
19. Al Baldah. pi Sagittarius [Albadah]. 16CAP20' in 2007. The City or District. Favorable for harvest, gain, buildings, and travelers, but causes divorce. With Moon here take medicine, navigate and put on new clothes. {74}
20. Al Sa'd al Dhabih. alpha [Giedi Prima] with beta [Dahib] Capricornus. 4AQU08' in 2007. The Lucky One of the Slaughterers. Helps the escape of servants and captives and the curing of diseases. With Moon here, take medicine, travel, but do not lend money or marry.
21. Al Sa'd al Bula. mu with nu Aquarius. 13AQU05' in 2007 (Alan lists Epsilon (ε) Aquarius, Albali, as the brightest star in this mansion). The Good Fortune of the Swallower. Causes divorces, liberty of captives and heals the sick. With Moon here, marry, sow, take medicine and lead an army.
22. Al Sa'd al Su'ud. beta [Sadalsuud] with xi Aquarius. 23AQU29' in 2007. The Luckiest of the Lucky. Gives marital happiness, victory of soldiers but prevents the execution of government. With Moon here, build, marry, make friends and travel.
23. Al Sa'd al Ahbiyah. gamma [Sadalbachia] with alpha [Sadalmelik], zeta, eta and pi, Aquarius. 6PIS48' in 2007. The Lucky Star of Hidden Things or Hiding Places. Favorable for besieging and revenge, destroys enemies, causes divorce, helps prisons and buildings, hastens messengers, hinders childbirth and hinders the action of the body. With Moon here, unfortunate for everything except taking medicine.
24. Al Fargh al Mukdim. beta [Scheat] with alpha [Markab] Pegasus. 29PIS17' in 2007. {75} The Fore-spout (of the Water-bucket). Causes union, health of captives, and destroys buildings and prisons. With Moon here, plant, sow, bargain, marry but do not navigate.
25. Al Fargh al Thani. gamma [Algenib] with the former delta Pegasus which is now alpha Andromeda [Alpheratz]. 9ARI14' in 2007. The Second, or Lower, Spout (of the Water-bucket). Increases harvests, revenues, gain, heals infirmities, hinders building, upholds prisons, causes danger to seamen and destruction of enemies. With Moon here, marry, take medicine, pursue business but do not travel or lend money.
26. Al Batn al Hut. beta Andromeda [Mirach]. 0TAU29' in 2007. The Belly of the Fish. Increases harvest and merchandise, helps travelers through danger, strengthens prisons and causes marital happiness and loss of treasure. With Moon here, travel and take purgatives.
27. Al Sharatain. beta [Sheratan] with gamma [Mesarthim] Aries. 4TAU03' in 2007. The Two Signs. Causes discords and journeys. With Moon here, buy cattle, plant and take voyages. This mansion is now considered to begin the series.
28. Al Butain. delta [Botein] with epsilon Aries. 21TAU01' in 2007. The Belly. Helps the finding of treasures and retaining of captives. With Moon here, buy and sell but avoid the sea.

THE HINDU LUNAR MANSIONS (nakshatras)

1. Krittika. eta Taurus [ALCYONE]. 00GEM 05' in 2007. The General of the Celestial Armies. Symbol, a Flame or Razor. Regent, Agni, god of fire. Ruled by the Sun. A soft and sharp mansion or asterism belonging to the Brahmin caste and producing mixed effects. Those born on the lunar day will delight in white flowers, perform sacrifice, and will be magicians, metaphysicians, diggers, barbers, potters, priests or astronomers. With the Moon here at birth the native will be a glutton, adulterous, handsome and famous. Rules forests and the head. [p.76.]
2. Rohini. alpha Taurus [ALDEBARAN]. 9GEM52' in 2007. A Red Deer. Symbol, a Temple or Wagon Regent, Prajapati, the creator. Ruled by the Moon. A stable asterism belonging to the Shudra caste and favorable for coronations, expiatory ceremonies, planting of trees, sowing of seeds, building of towns, and matters of a permanent nature when containing the Moon. Those born on the lunar day will be devout, rich, merchants, rulers, drivers, possessed of wealth and cattle. With Moon here at birth native will be truthful, polite, steady, handsome, cleanly and uncovetous. Rules vinegar pots and the forehead. [p.76.]
3. Mrigasiras. lambda Orion [Meissa]. 23GEM47' in 2007. The Head of the Stag. Regent, Soma, the Moon. {77} Ruled by Mars. A soft asterism belonging to the serving caste and favorable for friendship, married love, purchase and making of clothes and ornaments, music, and auspicious deeds when containing the Moon. Those born on the lunar day will deal in perfumes, flowers, ornaments, and animals, will be lascivious and good writers or painters. With Moon here at birth native will be timid, capricious, skilful, talkative, rich, fond of pleasure. Rules cots and the brows.
4. Ardra. alpha Orion [Betelgeuse]. 28GEM51' in 2007. Moist, so called because of its stormy influence. Symbol, a Gem. Regent, Rudra, the storm god. Ruled by the Dragon's Head. A sharp asterism belonging to the butcher caste and favorable for punishment, torture, imprisonment, exorcism, mesmerism and separation or union when containing the Moon. Those born on the lunar day will deal in pod-grains, black magic, sorcery, exorcism, and will delight in murder, torture, lying, theft, cheating and adultery. With Moon here at birth native will be insincere, proud, ungrateful, cruel, sinful, deceitful and wicked. Rules temples and the eyes.
5. Punarvarsu. beta Gemini (Pollux). 23CAN18' in 2007. The Two Good Again. Regent, Aditi, the sky goddess. Ruled by Jupiter. An asterism belonging to the Vaisya caste and favorable for shaving Those born on the lunar day will be truthful, generous, cleanly, respectable, handsome, famous and wealthy, {78} fond of service, friendly with painters and sculptors, honorable merchants. With Moon here at birth native will be devout, quiet, happy, good-tempered, of wrong views, sickly, thirsty and pleased with trifles. Rules granaries and the nose.
6. Pushya. gamma Cancer (ASELLUS BOREALIS). 7LEO36' in 2007. A Flower. Symbol, a Crescent on the Head of an Arrow. Regent, Brihaspati, the teacher of the gods. Ruled by Saturn. A light asterism belonging to the Kshattriya caste and favorable for sales, art, sculpture, learning, marital love, wearing of ornaments, medicine and purchase of carriages when containing the moon. Those born on the lunar day will deal in barley, cereals, crops, will be ministers or rulers and will live by water. With Moon here at birth, native will be popular, self-controlled, learned, wealthy, and charitable. Rules houses and the face or upper lip.
7. Aslesha. epsilon Hydra. 12LEO26' in 2007. The Embracer. Symbol, a Wheel. Regents. Sarpas, the Serpents. Ruled by Mercury. A sharp asterism belonging to the lowest caste and favorable for punishment, torture, imprisonment, exorcism, mesmerism and separation or union when containing the Moon. Those born on the lunar day will deal in perfumes, roots, fruits, reptiles and poison, will be skilled in medicine and dishonest. With Moon here at birth native will be dishonest, ungrateful, a clever swindler and a promiscuous eater. Rules dust heaps and the ears or lower lip. {79}
8. Magha. alpha Leo [Regulus]. 29LEO55'. in 2007 The Mighty. Symbol, a House. Regents, the Pitris (the spirits of the dead ancestors), Fathers. Ruled by the Dragon's Tail. A severe asterism belonging to the Shudra caste and favorable for acts of disgrace, destruction, deceit, imprisonment, beating, burning and poison when containing the Moon. Those born on the lunar day will be wealthy, fond of hills, merchants, valiant, and women haters. With Moon here at birth native will be wealthy, religious, contented, well served, and fond of life. Rules grain boxes and the lips and upper mouth.
9. Purva Phalguni. delta Leo [Zosma]. 11VIR24' in 2007. The Former Bad One. Symbol, a Bed or Couch. Regents, the Adityas, Aryaman and Bagha. Ruled by Venus. A severe asterism belonging to the Brahmin caste and favorable for acts of disgrace, destruction, deceit, imprisonment, beating, burning and poison when containing the Moon. Those born on the lunar day will be fond of women, dancing, art and trade, will remain youthful and deal in natural produce. With Moon here at birth native will be generous, handsome, submissive, of wandering habits and good speech. Rules uninhabited houses and the right arm.
10. Uttara Phalguni. beta Leo [Denebola]. 21VIR42' in 2007. The Latter Bad One. Symbol, a Bed or Couch. Regents, the Adityas, Aryaman and Bagha. Ruled by the Sun. A stable asterism belonging to the Kshattriya caste and favorable for coronations, {80} expiatory ceremonies, planting of trees, sowing of seeds, building of towns, and matters of a permanent nature when containing the Moon. Those born on the lunar day will be mild, cleanly, wealthy, virtuous, generous, learned, modest and heretical and will have influential friends. With Moon here at birth native will be popular, learned, free from cares and will have an enjoyable life. Rules lakes and the left arm.
11. Hasta. delta Corvus [ALGORAB]. 13LIB32' in 2007. The Hand. Regent, Savitar, the Sun. Ruled by the Moon. A light asterism belonging to the Vaisya caste and favorable for sales, art, sculpture, learning, marital love, wearing of ornaments, medicine, and purchase of carriages when containing the Moon. Those born on the lunar day will be thieves, dealers in large animals, painters, merchants, handsome and religious. With Moon here at birth native will be active, resourceful, shameless, merciless, and a thief and drunkard. Rules tanks and the fingers.
12. Citra. alpha Virgo [Spica]. 23LIB55' in 2007. Bright. Symbol, a Lamp or Pearl. Regent, Tvashtar, the artificer. Ruled by Mars. A soft asterism belonging to the serving caste and favorable for friendship, married love, purchase and making clothes and ornaments, music and auspicious deeds when containing the Moon. Those born on the lunar day will be mathematicians, surgeons, oculists, weavers, writers, singers, manufacturers of perfumes and dealers in jewels and cloth. With {81} Moon here at birth native will be fond of clothes and flowers of many colors and will have beautiful eyes and limbs. Rules water banks and the neck.
13. Svati. alpha Bootes (Arcturus). 24LIB19' in 2007. The Good Goer, or Sword. Also called Nishtya, Outcast. Symbol, a Coral Bead, Gem, or Pearl. Regent, Vayu, the god of the wind. Ruled by the Dragon's Head. A mutable asterism belonging to the butcher caste and favorable for commencing work of an impermanent or moving character. Those born on the lunar day will be weak, abstemious, skilful, fond of animals and changeable in friendship. With Moon here at birth native will be quiet, polite, self-controlled, skilful, kind-hearted and charitable. Rules rice fields and the breast.
14. Visakha. alpha Libra [Zuben Elgenubi]. 15SCO10' in 2007. Branched. Symbol, a Decorated Gateway. Regent, Indragni. Ruled by Jupiter. A soft and sharp asterism belonging to the lowest caste and producing mixed effects. Those born on the lunar day will be religious, dealers in produce, and fond of red flowers. With Moon here at birth native will be jealous, mean, miserly, good-looking, clever in speech, and quarrelsome. Rules cotton fields and the nipples.
15. Anuradha. delta Scorpius [Dschubba]. 2SAG39' in 2007. Propitious or Successful. Symbol, a Row or Ridge. Regent, Mitra, one of the Adityas. Ruled by Saturn. A soft asterism belonging to the Shudra caste and favorable for friendship, married love, {82} purchase and making of clothes and ornaments, music and auspicious deeds when containing the Moon. Those born on the lunar day will be valiant, influential and keep vehicles. With Moon here at birth native will be wealthy, of wandering habits, unable to bear hunger and resident abroad. Rules fields overgrown with flowers, and the stomach.
16. Jyestha. alpha Scorpius [Antares]. 9SAG51' in 2007. Oldest. Symbol, a Pendent Ear Jewel. Regent, Indra, the sky goddess. Ruled by Mercury. A sharp asterism belonging to the serving caste and favorable for punishment, torture, imprisonment, exorcism, mesmerism and separation or union when containing the Moon. Those born on the lunar day will be valiant, wealthy, famous, well born, somewhat dishonest, fond of travelling and in a high position. With Moon here at birth native will be cheerful, irascible, charitable, but will have few friends. Rules deserts and the right side of the body.
17. Mula. lambda Scorpius [Shaula]. 24SAG40' in 2007. The Root. Symbol, a Lion's Tail. Regent Nirrity, Calamity. Also called Vicritau, the Two Releasers, as the stars in this mansion were thought to bring relief from lingering diseases. Ruled by the Dragon's Tail. A sharp asterism belonging to the butcher caste and favorable for punishment, torture, imprisonment, exorcism, mesmerism and separation or union when containing the Moon. {83} Those born on the lunar day will be druggists, dealers in flowers and fruit, rich and fond of gardening. With Moon here at birth native will be conceited, wealthy, luxurious, kind-hearted, happy and resolute. Rules stables and the left side of the body.
18. Purva Ashadha. zeta Sagittarius [Ascella]. 13CAP43' in 2007. The Former Unconquered. Symbol, an Elephant's Tusk, or, together with the next asterism, a Bed. Regents, Apas, Waters, and Visve Devas, the Combined Gods. Ruled by Venus. A severe asterism belonging to the Brahmin caste and favorable for acts of disgrace, destruction, deceit, imprisonment, beating, burning and poison when containing the Moon. Those born on the lunar day will be truthful, cleanly, wealthy, fond of fruit and flowers and sea voyages. With Moon here at birth native will be conceited, proud, constant in friendship and will have an agreeable life. Rules thatched houses and the back.
19. Uttara Ashadha. delta Sagittarius [Kaus Medius]. 4CAP40' in 2007. The Latter Unconquered. Symbol and Regent the same as for the last asterism. Ruled by the Sun. A stable asterism belonging to the Kshattriya caste and favorable for coronations, expiatory ceremonies, planting of trees, sowing of seeds, building of towns, and matters of a permanent nature when containing the Moon. Those born on the lunar day will be honorable, handsome, happy, religious, fond of large animals and will be soldiers or wrestlers. With Moon here at birth native will be obedient, {84} polite, popular, grateful and have many friends. Rules wash-houses and the hips.
20. Abhijit. alpha [Vega]. 15CAP24' in 2007. Victorious. Symbol, a Triangle or Three-Cornered Nut. Under its influence the Gods vanquished the Asuras. It is an asterism belonging to the Vaisya caste and is used only in horary astrology.
21. SRAVANA. alpha Aquila [Altair]. 1CAP 52' in 2007. The Ear. Symbol, a Trident. Regent, Vishnu. Ruled by the Moon. A mutable asterism belonging to the lowest caste and favorable for commencing work of an impermanent or moving character. Those born on the lunar day will be cunning, active, bold, truthful, virtuous, religious and skilful. With Moon here at birth native will be rich, learned, famous, and have a good wife. Rules parade grounds and private parts.
22. Sravishtha. beta Delphinus [Rotanev]. 16AQU25' in 2007. Most Favorable. Symbol, a Drum or Tabor. Regents, the Vasus, Bright or Good Ones. Ruled by Mars. A mutable asterism belonging to the serving caste and favorable for commencing work of an impermanent or moving character. Those born on the lunar day will be shameless, rich, generous, women haters and will have few friends. With Moon here at birth native will be wealthy, liberal, fond of music, valiant, niggardly. Rules mills and the excretory system. {85}
23. Catabhishaj. lambda Aquarius. 11PIS40' in 2007. The Hundred Physician. Regent, Varuna, goddess of the waters. Ruled by the Dragon's Head. A mutable asterism belonging to the butcher caste and favorable for commencing work of an impermanent or moving character. Those born on the lunar day will be fishermen, washermen, or dealers in wine, fish and birds. With Moon here at birth native will be eloquent, harsh in speech, truthful, adventurous, thoughtless, independent, gambler, fond of bad women, murderer of enemies. Rules streets and the right thigh.
24. Purva Bhadra-Pada. alpha Pegasus [Markab]. 23PIS34' in 2007. The Former Beautiful, Auspicious, or Happy Feet. Symbol, a Couch. Regents, Aja-Ekapat, the One-footed Goat and Ahi Budhya, the Bottom Snake. Ruled by Jupiter. A severe asterism belonging to the Brahmin caste and favorable for acts of disgrace, destruction, deceit, imprisonment, beating, burning and poison when containing the Moon. Those born on the lunar day will be wicked, mean, deceitful, shepherds, thieves, torturers, and irreligious. With Moon here at birth native will be sorrowful, wealthy, clever, submissive to women, miserly and of distinct speech. Rules the southeast of houses and the left thigh.
25. Uttara Bhadra-Pada. gamma Pegasus [Algenib]. 9ARI14' in 2007. The Latter Beautiful Feet. Symbol and Regents as in the last asterism. Ruled by Saturn. A stable asterism belonging to the Kshattriya {86} caste and favorable for coronations, expiatory ceremonies, planting of trees, sowing of seeds, building of towns, and matters of a permanent nature when containing the Moon. Those born on the lunar day will be generous, devout, rich, and in influential positions. With Moon here at birth native will be happy, eloquent, charitable, and possess children and grandchildren. Rules swamps and the knees.
26. Revati. zeta Pisces. 20ARI05' in 2007. Rich. Symbol, a Drum or Tabor. Regent, Pusha, the Nourisher. Ruled by Mercury. The determinant star of this asterism marked the beginning of the celestial sphere in about 572 A.D., when it was 10' west of the vernal equinox. A soft asterism belonging to the Shudra caste and favorable for friendship, married love, purchase and making of clothes and ornaments, music and auspicious deeds when containing the Moon. Those born on the lunar day will be dealers in flowers, perfumes, or ornaments and may be boatmen. With Moon here at birth the native will be popular, a warrior, wealthy, of strict principle, uncovetous and will have a well-developed body. Rules flower gardens and the ankles.
27. Asvini. beta Aries [Sheratan]. 4TAU03' in 2007. The Horsemen. Symbol, a Horse's Head. Regents, the Asvini Devas. Ruled by the Dragon's Tail. This mansion superseded Krittika as leader at about 400 B.C. It is a light asterism belonging {87} to the Vaisya caste and favorable for sales, art, sculpture, learning, marital love, wearing of ornament, medicine and purchase of carriages when containing the Moon. Those born on the lunar day will be physicians, military commanders and dealers in horses. With Moon here at birth native will be polite, fond of ornaments, handsome, popular and intelligent. Rules towns and the upper part of the feet.
28. Bharani. 35 Aries. 17TAU01' in 2007. Bearer. Regent, Yama, God of Death. Ruled by Venus. A severe asterism belonging to the lowest caste and favorable for acts of destruction, deceit, burning and poison when containing the Moon. Those born on the lunar day will be wicked, and dealers in precious stones. With Moon here at birth native will be faithful, persevering, healthy, successful and free from cares. Rules streets and the soles of the feet.
Only 27 mansions or Nakshatras are commonly employed in Hindu astrology, Abhijit being included only in certain systems of horary astrology. When referred to the circle of the ecliptic they are made to consist of 13 20' each, beginning with Asvini at 0Aries. In the above descriptions the term "lunar day" refers to the day of the Full Moon that falls in the mansion. {88}

THE CHINESE LUNAR MANSIONS (sieu )

1. Mao. eta Taurus [ALCYONE]. 00GEM05' in 2007. The Constellation. Ruled by the Sun.
 2. Pi. alpha [ALDEBARAN] or epsilon [AIN] Taurus. 9GEM52' in 2007. A Hand-net or Rabbit-net. Ruled by the Moon.
 3. Tsee. lambda [Meissa] and phi Orion. 23GEM47' in 2007. The Beak or Pouting Lips. Ruled by Mars.
 4. Shen. delta Orion [Mintaka]. 22GEM29' in 2007. Three Side by Side. Ruled by Mercury.
 5. Tsing. alpha with beta Gemini (Castor and Pollux). 20CAN19' in 2007. A Well or Pit. Ruled by Jupiter.
 6. Kwei. phi with 44M (PRAESAEPE) and eta Cancer. 7LEO25' in 2007. Specter. Ruled by Venus.
7. Lieu. delta Hydra. 10LEO23' in 2007. A Willow Branch. Ruled by Saturn. This asterism governed the planets and was worshipped at the summer solstice as an emblem of immortality.
8. Sing, alpha Leo [Regulus]. 29LEO55' in 2007. A Star. Ruled by the Sun.
9. Chang. upsilon Hydra. 5VIR47' in 2007. A Drawn Bow. Ruled by the Moon. {89}
10. Yen. alpha Crater [Alkes]. 23VIR46' in 2007. Wings or Flanks. Ruled by Mars.
11. Tchin. gamma [GIENAH (CRV)] with beta [KRAZ], delta [ALGORAB], and epsilon [MINKAR] Corvus. 9LIB41' in 2007. The Cross-piece of a Chariot. Ruled by Mercury
12. Kio. alpha [Spica], with zeta Virgo. 23LIB55 in 2007. The Horn or Spike. Ruled by Jupiter.
13 Kang. kappa with iota [Syrma] and upsilon Virgo. 4SCO35' in 2007. A Man's Neck. Ruled by Venus.
14. Ti. alpha [Zuben Elgenubi] with beta [Zubenelschemali] Libra. 15SCO10' in 2007. Bottom. Ruled by Saturn.
15. Fang. pi with beta [Acrab], delta [Dschubba], and rho Scorpius. 3SAG01' in 2007. A Room or House. Ruled by the Sun. This asterism was connected with the rearing of silkworms.
16. Sin. sigma with alpha [Antares] and tau Scorpius. 7SAG53' in 2007. The Heart. Ruled by the Moon.
17. Wei. mu with epsilon, zeta [Grafias], eta, theta [Sargas], iota, kappa, upsilon [Lesath], and lambda [Shaula] Scorpius. 16SAG14' in 2007. The Tail. Ruled by Mars.
18. Ki. gamma [Alnasl] with delta [Kaus Medius] and epsilon [Kaus Australis] Sagittarius and beta Telescopium. 1CAP21'. A Sieve. Ruled by Mercury.
19. Tow. phi, with lambda [Kaus Borealis] and mu [Polis] Sagittarius. 10CAP13' in 2007. A Ladle or Measure. Ruled by Jupiter. {90}
20. Nieu. beta [Dahib] with alpha [Giedi Prima], nu [Alshat], omicron, pi [Oculus], and rho [Bos] Capricornus. 4AQU08' in 2007. The Ox. Ruled by Venus. This asterism was connected with the rearing of silkworms.
21. Mo. epsilon [Albali] with mu and nu Aquarius. 11AQU49' in 2007. A Woman. Ruled by Saturn.
22. Heu. beta Aquarius [Sadalsuud]. 23AQU29' in 2007. Void. Ruled by the Sun.
23. Gui. alpha Aquarius [Sadalmelik] with epsilon [Enif] and theta [Biham] Pegasus. 3PIS26' in 2007. Steep or Danger. Ruled by the Moon.
24. Shih. sigma with beta [Scheat] Pegasus. 23PIS34' in 2007. A House. Ruled by Mars.
25. Peih. gamma [Algenib] with delta Pegasus and alpha [Alpheratz] Andromeda. 9ARI14' in 2007. A Wall or Partition. Ruled by Mercury.
26. Goei. beta Andromeda [MIRACH]. 0TAU29' in 2007. The Man Striding or the Striding Legs. Ruled by Jupiter.
27. Leu. beta [Sheratan] with alpha [Hamal] and gamma [Mesarthim] Aries. 4TAU03' in 2007. The Train of a Garment. Ruled by Venus.
28. Oei. 35 with 41, 33 and 39 Aries. 17TAU01' in 2007. Belly. Ruled by Saturn.
At the earliest period the Chinese mansions or sieu began with No. 12, Kio, at the September equinox. They were grouped into four sets of seven sieu, each set forming one of the huge constellation figures into which the heavens were divided, the arrangement being as follows :
Nos.12 to 18 formed the constellation of the Azure Dragon. Number 19 to 25; Black Warrior. Numbers 26 to 4; White Tiger. Numbers 5-11; Red Bird
No information as to the influence of these constellations is available.

The Fixed Stars and Constellations in Astrology Vivian E. Robson, 1923, CHAPTER III, p.68 - 91.