31.10.10

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Από Γ. Ριζόπουλο
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
Α. Ο μεταβλητός Σταυρός κι η επίδρασή του
19η Δεκεμβρίου 1793. Στην επαναστατημένη Γαλλία κηρύσσεται η υποχρεωτική δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση. Ο Ήλιος βρίσκεται σε σύνοδο με το Δία στον Τοξότη. Ένα χρόνο αργότερα, καθώς ο Ουρανός διασχίζει την Παρθένο, ξεκινά στην πράξη, πρώτη φορά από το επίσημο κράτος, η «παιδεία του λαού».
Στην αστρολογία η στοιχειώδης εκπαίδευση κυβερνάται από τους Διδύμους ενώ η ανώτερη από τον Τοξότη. Ωστόσο στην πράξη αποδεικνύεται ότι αυτές οι αρμοδιότητες δεν είναι ούτε αποκλειστικές, ούτε αυστηρά καθορισμένες. Το πέρασμα ενός πλανήτη απ’ το ένα ζώδιο επηρεάζει άμεσα και το άλλο, κι έτσι τελικά είναι προτιμότερο να μιλάμε για άξονα εκπαίδευσης παρά για δύο ζώδια ξεχωριστά. Στην πορεία του χρόνου η διέλευση σημαντικών πλανητών από αυτό τον άξονα δρομολόγησε σημαντικές εξελίξεις στις εκπαιδευτικές διαδικασίες π.χ. το πέρασμα του Πλούτωνα από τον Τοξότη τον 18ο αιώνα (1749-1767) είχε σαν αποτέλεσμα την έκδοση της «Εγκυκλοπαίδειας», ενός πολύ σημαντικού έργου που κάτω από τη διεύθυνση του Ντιντερό απέδωσε εκλαϊκευμένα επιστημονικές και φιλοσοφικές γνώσεις, απ’ τη σκοπιά του διαφωτιστικού και ανθρωπιστικού ρεύματος. Αντίστοιχα, το πρόσφατο πέρασμα του Ουρανού απ’ τον Τοξότη (1981-1988) άναψε το πράσινο φως για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ενώ έδωσε λύσεις ακόμα και σε γλωσσικά ζητήματα. Πολλοί ικανοί παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί έχουν στα ωροσκόπιά τους σημαντικούς πλανήτες σε αυτά τα δύο ζώδια. Όμως η αστρολογική εμπειρία αποδεικνύει ότι υπάρχουν κι άλλα ζώδια που συμμετέχουν τουλάχιστον ισότιμα στις εξελίξεις.
Η Παρθένος, παρ’ ότι τυπικά σχετίζεται με θέματα υγείας και εργασίας, έχοντας από τη φύση της σχέση με τη μαθητεία (άμεσα επαγγελματικής κατάρτισης) αλλά και μια δυναμική αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μεταβλητά ζώδια δε θα μπορούσε να λείψει από το …χορό. Για τον ίδιο λόγο, το τέταρτο μεταβλητό ζώδιο, οι Ιχθείς, εμφανίζεται, σε ορισμένες περιπτώσεις,  να συμμετέχει ενεργά στα ζητήματα γνώσης.
Β. Το ζώδιο των παιδιών
Θα είναι άδικο και ίσως αντιεπιστημονικό, αν, μιλώντας για παιδαγωγική, δεν συμπεριλάβουμε τον Λέοντα, με τη σημείωση βέβαια ότι αναφερόμαστε πια στενά στο παιδί και όχι στο σύνολο της εκπαιδευτικής αντίληψης. Έτσι, άνθρωποι που αγαπούν τα παιδιά και τα φροντίζουν μπορεί να έχουν σημαντικούς πλανήτες στο Λέοντα χωρίς ωστόσο να είναι και παιδαγωγοί. Όταν συμβαίνει να είναι πρόκειται για μια εξαιρετική συγκυρία που κάνει το έργο τους μοναδικό, δεν είναι όμως ποτέ η γενεσιουργός αιτία. Αυτή πρέπει να αναζητείται στα ζώδια του μεταβλητού σταυρού.
«Αιμίλιος»: Η παιδαγωγική βγαίνει από το τούνελ
Για τη σύγχρονη παιδαγωγική όλα μάλλον ξεκίνησαν την 28η Ιουνίου 1712 όταν κάτω από την επίδραση της συνόδου Ουρανού – Πλούτωνα στην Παρθένο γεννήθηκε ο φιλόσοφος και διαφωτιστής Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Ο Ρουσσώ ,εκτός από την υπόλοιπη συνεισφορά του στον πολιτισμό, κινούμενος πάντα στη γραμμή της αντιπαράθεσης του «φυσικού» και του «τεχνικού» ανθρώπου, υπήρξε ο βασικός εισηγητής μιας παιδαγωγικής μεθόδου σύμφωνης με τη φύση και αντίθετης προς κάθε αυθεντία. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η γραμμή «επιστροφής στη φύση» εμφανίστηκε πάλι στη δεκαετία του ’60 (όταν ο Ουρανός με τον Πλούτωνα ξαναβρέθηκαν στην Παρθένο) δρομολογώντας σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων. Οι παιδαγωγικές πεποιθήσεις του Ρουσσώ διατυπώθηκαν στο έργο του «Αιμίλιος» που θεωρείται πια κλασσικό. Η μετατόπιση του κέντρου ενδιαφέροντος από το δάσκαλο στην προσωπικότητα του μαθητή σήμανε την απαρχή της ανατροπής της μέχρι τότε καθιερωμένης σχέσης δασκάλου – μαθητή υπέρ φυσικά του τελευταίου που αφήνεται να λειτουργήσει πιο αυθόρμητα (και πιο δημιουργικά) δεχόμενος μόνο τη διακριτική παρέμβαση του παιδαγωγού και όχι την ολοκληρωτική του καθοδήγηση.Η συνεχεια εδω

Η Βικυ Παγιατακη χορευει και πινει....και απο προβλεψεις...βοηθα παναγια μου...

Το ωροσκοπιο του Γιαννη Λατσιου

Από το Γ. Ριζόπουλο

 l
Κριός με Ωροσκόπο και Σελήνη στον Τοξότη, χαρακτηρίζεται από το ελεύθερο και ανεξάρτητο πνεύμα του, ένα στοιχείο που καταλαβαίνουν αμέσως όσοι τον γνωρίζουν από κοντά. Πρακτικά ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν εφησυχάζουν ποτέ, αναζητώντας νέους δρόμους και τρόπους δημιουργικής έκφρασης.
Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι παρά τη μακρά θητεία του στον δύσκολο κόσμο των media έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό το  «φρέσκο» και ξεχωριστό στυλ που είχε ως νεολαίος, τότε που συμμετείχε στις αριστερές «συσπειρώσεις» και στον αντίποδα της ...freak αισθητικής της εποχής φλέρταρε μόνον τις πιο «κυριλέ» κοπέλες. Η συνεχεια εδω

30.10.10

Το ωροσκοπιο της Ελενης Μενεγακη

Από το Γ. Ριζόπουλο
 


Σκορπίνα με εξαιρετικά επικοινωνιακά προσόντα (Ερμής, Αφροδίτη, Δίας στο Ζυγό και Σελήνη στους Διδύμους) δεν αφήνει να φανεί ...τίποτα από τους καημούς που κρύβει βαθειά μέσα της.
Η αντίθεση του Ήλιου με τον Κρόνο στον Ταύρο τη βοηθά να είναι πειθαρχημένη και -υπέρ του δέοντος-συνεπής στα καθήκοντα της αλλά παράλληλα προδίδει μια οικονομική και υπαρξιακή ανασφάλεια, που την κατευθύνει σε πιο «σίγουρες» επιλογές. Ιδιαίτερα αν ο πλανήτης βρίσκεται στον 7ο οίκο του ωροσκοπίου της. Περισοοτερα εδω
 

Η Αστρολογια της Σπιναλογκας

Στις 11/10/2010 έκανε πρεμιέρα στην ελληνική τηλεόραση η τηλεοπτική σειρά «Το Νησί» βασισμένη επάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Victoria Hislop. Η συγγραφέας συμμετείχε ενεργά στην παραγωγή με συμβουλές και υποδείξεις όπου χρειάζονταν ενώ επέτρεψε και την προσθήκη χαρακτήρων και σκηνών που δεν υπάρχουν στο βιβλίο της. Η Μιρέλα Παπαοικονόμου ανέλαβε τα υπόλοιπα.Ώρα προβολής 21:50.
Το σήριαλ, με αφορμή τη διερεύνηση του οικογενειακού παρελθόντος της Αλέξις, μας ταξιδεύει στο νησί της Σπιναλόγκα που για ένα μεγάλο διάστημα είχε μετατραπεί σε τόπο εξορίας των λεπρών. Η λέπρα ήταν ανέκαθεν μια τρομακτική ασθένεια για τον πολύ τον κόσμο. Εάν κάποιος αρρώσταινε, τότε όλη η οικογένεια του ήταν πλέον στιγματισμένη. Σύμφωνα με την κοινωνική και θρησκευτική παράδοση μόνον ο Χριστός είχε θεραπεύσει λεπρούς, κάτι που πρόσθετε μια μεταφυσική διάσταση στον κοινωνικό ρατσισμό και τη δεισιδαιμονία που συνόδευε τους πάσχοντες.

Το 1903 και πιο συγκεκριμένα στις 30/5 (11/6 με το Νέο Ημερολόγιο) με διάταγμα της Κρητικής Πολιτείας η Σπιναλόγκα ορίζεται ως Λεπροκομείο. Δράματα οικογενειακά μα και προσωπικά εκτυλίχθηκαν κατά την μεταφορά και την εγκατάσταση των απόβλητων στο νησί. Ήταν η είσοδος σε έναν “άλλο” κόσμο που από τις περιγραφές , δεν διέφερε και πολύ, από τον Κάτω κόσμο. Όμως σε κάθε «σκοτεινή» γωνιά της ανθρώπινης ύπαρξης συντελούνται συχνά δημιουργικά θαύματα.
Τα τρία θεμέλια της ευτυχίας σ’ αυτήν τη ζωή είναι: κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς, κάτι να ελπίζεις. Έτσι έγραψε κάποτε ο Νίκος Καζαντζάκης. Και αυτό ακριβώς έκαναν αυτοί οι άνθρωποι. Καλλώπισαν τον χώρο, οργάνωσαν μια στοιχειώδη αγορά, ίδρυσαν καφενείο και κουρείο, έχτισαν θέατρο και κινηματογράφο, τραγούδησαν, ερωτεύτηκαν, αναπαράχθηκαν και γενικά δεν το έβαλαν κάτω. Έφτιαξαν και μια εκκλησία τον Άγιο Παντελεήμονα (λόγω του ότι ο Άγιος Παντελεήμονας ήταν ιατρός) και με την βοήθεια ενός ατρόμητου παπά συμμετείχαν σε λειτουργίες και μυστήρια.

Ο χάρτης του διατάγματος Περισσοτερα εδω

Το ξύπνημα του Μίκη Θεοδωράκη

από το Β. Παπαδολιά






Δημιούργησε επικαιρότητα και πάλι ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοινώνοντας σε ανοικτή ομιλία του ιδρύματος Θεοχαράκη την πρόθεση του να κάνει κίνημα πολιτών σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει πρόωρες εκλογές μετά τις περιφερειακές εκλογές. Αν και συνηθισμένοι από τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα της Τέχνης (και της Πολιτικής) στο να ταράζει τα νερά, αυτό ομολογουμένως δεν το περιμέναμε. Οι μεγάλες ανατροπές είναι βέβαια μέσα στα προσόντα του Μίκη, που ως με ΤΑΥ τετράγωνο Ήλιου/Κρόνου/Χείρωνα είναι εδώ για να λέει τις αλήθειες που πονάνε και να παίρνει πάνω του τις καταστάσεις.
Ο γενέθλιος χάρτης του Μίκη μας δίνει έναν έντονο Ήλιο στο Λέοντα σε σύνοδο με το Βόρειο Δεσμό και με Άρη στο Λέοντα που αρέσκεται βεβαίως στις πομπώδεις ανακοινώσεις. Είναι αυτός ο Άρης στο Λέοντα σε σύνοδο με τον Ποσειδώνα που τον κάνει βεβαίως να διοργανώνει μεγάλες εκδηλώσεις και να αρέσκεται στην προβολή. Η σύνοδος Ερμή/Αφροδίτης από την άλλη είναι αυτή που του δίνει την τεχνική τελειότητα, ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να είναι όντως καλλιτεχνικά αριστουργήματα κι όχι κενά δοχεία.Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Οι μεγάλοι παρεξηγημένοι-Κρόνος

Από τη Βασιλική Κόντη






Πόσο δύσκολη σας κάνουν τη ζωή οι αρνητικές επιρροές των πλανητών… τι θα γινόταν άραγε αν είχαμε τη δυνατότητα να τις αποφύγουμε; Γιατί φοβόμαστε τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα; Λίγο παραπάνω Κρόνος μήπως μας έφτιαχνε τη ζωή πολύ καλύτερα;
Υπάρχουν πολλά είδη κοινού που ασχολούνται με την Αστρολογία. Το μεγαλύτερο μέρος παρακολουθεί υπό τύπον ψυχαγωγίας τα περιοδικά και τις εφημερίδες-συνήθως στην τελευταία σελίδα τους, αλλά με το πέρασμα του χρόνου έχουν προστεθεί και αρκετοί πιο «ειδικευμένοι» ενδιαφερόμενοι.
Ο σύγχρονος homo astro-sapiens παρακολουθεί ανελλιπώς τα αφιερώματα στα ζώδια και το ποιος πλανήτης περνάει από πού, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της απάντησης που περίμενε-ανάδρομος Ερμής γαρ-η αύξηση των εξόδων και ο μισθός που δεν φτάνει-πάλι εξαιτίας κάποιας Νέας Σελήνης ή Πανσελήνου που δεν τους ευνοούσε αρκετά. Συχνά δε, υπάρχει η ...πληγωμένη ερώτηση του συμβουλευόμενου στον αστρολόγο για το «αν είναι η μοίρα του να ταλαιπωρείται μια ζωή» ή αν είναι «το γραμμένο του να πάρει δύο διαζύγια, να κάνει τρία παιδιά και μόνιμα να έχει παράπονα από τους υποψήφιους συντρόφους του» .Και σχεδόν πάντα ακολουθεί η γνωστή απάντηση για το ποιος φταίει-πάντοτε αστρολογικά υποστηριζόμενο-προς ...τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού.Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η Λίστα της νοικοκυράς-Οδηγός δραστηριοτήτων από 1 έως 15 Νοεμβρίου

Οι καλύτερες ημέρες για δίαιτα, γυμναστική, δανεικά, κούρεμα, βάψιμο, περμανάντ, υπογραφές, αγορές, πωλήσεις και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας... Νέοι έρωτες: 5 Νοεμβρίου
.....Τα παπούτσια στο χέρι: 1-2-3 Νοεμβρίου
Κούρεμα: 6-7-15 Νοεμβρίου
Πεντικιούρ: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14 Νοεμβρίου
Αφαίρεση κάλων: 1-2-3 Νοεμβρίου
Περμανάντ: 10-11 Νοεμβρίου
Styling μαλλιών: 14 Νοεμβρίου ............η συνεχεια εδω

Έρωτας-Κοσμικά διαγράμματα Νοεμβρίου για όλα τα ζώδια

Το κοσμικό διάγραμμα των συναισθημάτων
Το συναισθηματικό κοσμικό διάγραμμα μας δείχνει τα «πάνω» και τα «κάτω» στη διάθεση μας αλλά και τις ευνοϊκές η δυσμενείς ημέρες του μήνα για θέματα καρδιάς.
Όταν η μπλε μπάρα είναι πάνω από το μηδέν η ημέρα είναι θετική και αν μάλιστα έχει μεγάλο ύψος, ο δρόμος προς την ευτυχία είναι ...ορθάνοικτος. Όταν αντίθετα η μπλε μπάρα είναι κάτω από το μηδέν, η ημέρα είναι μάλλον δύσκολη συναισθηματικά. Τα ...φίλτρα του έρωτα δεν «πιάνουν» και οι στενοχώριες η οι αντιπαραθέσεις είναι προ των πυλών.
Το κοσμικό διάγραμμα της σεξουαλικότητας
Το κοσμικό διάγραμμα της σεξουαλικότητας μας δείχνει τις «καυτές» και τις ...τζούφιες ημέρες του μήνα στην επαφή με τον ερωτικό μας σύντροφο. Όταν η μπλε μπάρα είναι πάνω από το μηδέν η απόλαυση μας γνέφει δελεαστικά. Όσο ψηλότερη είναι η μπάρα, τόσο ...φουντώνουν οι επιθυμίες και το σεξ μπορεί να μας οδηγήσει στην Νιρβάνα, στον Παράδεισο η όπου αλλού ...προτιμάμε. Όταν η μπάρα είναι κάτω από το μηδέν, η ποιότητα της σεξουαλικής επαφής είναι φτωχή και όσο πιο χαμηλά βυθίζεται τόσα περισσότερα ...δεκανίκια χρειαζόμαστε. Σε αυτές τις ημέρες μάλλον είναι προτιμότερο να πάμε για ...ψάρεμα.














η συνεχεια εδω

Τύχη-Κοσμικά Διαγράμματα Νοεμβρίου για όλα τα Ζώδια

Το κοσμικό διάγραμμα της τύχης
Το κοσμικό διάγραμμα της τύχης μας δίνει μια παραστατική εικόνα για το αν η τύχη είναι με το μέρος μας, ή την έχει δει ...τουρίστας στην Βόρεια Κορέα. Όταν η μπλε μπάρα είναι πάνω από το μηδέν η ημέρα έχει ευκαιρίες και οι εύκολες λύσεις βρίσκονται στα πόδια μας. Όσο ...ψηλώνει, τόσο πιο ευνοϊκά είναι τα παιχνίδια της τύχης και οι προοπτικές μας για κάτι καλό αυξάνονται κατακόρυφα. Όταν η μπλε μπάρα είναι κάτω από το μηδέν, το κυνήγι της τύχης δεν αποδίδει και μάλλον πρέπει να αρκεστούμε στα «σίγουρα». Εννοείται ότι δεν πρέπει να πατήσουμε το πόδι μας σε καζίνο, χαρτοπαικτικές λέσχες και παρεμφερείς «ναούς του ρήματος».
Το κοσμικό διάγραμμα της ατυχίας
Το κοσμικό διάγραμμα της ατυχία, διάβαζε ...γκαντεμιάς, μας δείχνει τις ημέρες που ο νόμος του Μέρφυ μας παίζει παράξενα παιχνίδια. Όταν η μπλε μπάρα είναι πάνω από το μηδέν η ημέρα είναι ...γρουσούζικη και είναι καλύτερα να μην κοντράρουμε στις αντιξοότητες. Πολλά πράγματα μπορεί να πάνε ανάποδα και εκείνο που προέχει είναι η διασφάλιση των κεκτημένων.
Όσο ψηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερη ...υπομονή χρειαζόμαστε (ενδεχομένως και καφέδες η τσιγάρα...).
Όταν η μπάρα είναι κάτω από το μηδέν, η ημέρα παρότι μπορεί να μην είναι τυχερή, μας δίνει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουμε πρακτικές υποθέσεις, χωρίς πρόσθετες επιπλοκές. Όσο χαμηλότερα βυθίζεται η μπάρα, τόσο λιγότερο το σύμπαν ...συνωμοτεί σε βάρος μας, ενώ ακόμη και τα λάθη μας δεν κρίνονται αυστηρά.













 




Η συνεχεια εδω



Κίνο- Οι τυχεροί αριθμοί της εβδομάδας

Αν και η τύχη-κατ‘ επέκταση και η πιθανότητα κέρδους-του καθένα μας ορίζεται από τους προσωπικούς δείκτες του ωροσκοπίου μας, σας προτείνουμε για κάθε ημέρα της εβδομάδας δώδεκα αριθμούς που μπορεί να «παίζουν» περισσότερο.
Αν λοιπόν ασχολείστε με το ...άθλημα, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε Με μέτρο πάντα...η συνεχεια εδω

28.10.10

Ωροσκοπιο του Ιωαννη Μεταξα

από το Β. Παπαδολιά
 





Έμεινε στην ιστορία ως ο εμπνευστής της 4ης Αυγούστου. Ακόμα και το περίφημο ΟΧΙ αμφισβητήθηκε κατά πόσον το είπε ο ίδιος ή «σύρθηκε» από το λαϊκό αίσθημα. Τελικά έμεινε στη συλλογική μνήμη ως δικτάτορας, ένας άλλος Παπαδόπουλος. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως την ιστορία τη γράφουν γενικά οι νικητές;
Σύντομο Βιογραφικό
Αν έβλεπε κανείς το βιογραφικό του Ιωάννη Μεταξά στις 13 Απριλίου 1936 θα έβλεπε ένα γόνο παλιάς βυζαντινής οικογένειας με το οικογενειακό δικαίωμα να φέρει τον τίτλο του κόμη αναγνωρισμένο από τη Βενετία, εξαίρετο στρατιωτικό, σπουδασμένο στις στρατιωτικές σχολές της Γερμανίας, Διευθυντή Επιχειρήσεων και δεύτερο τη τάξει του Γενικού Επιτελείου Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους και κατά γενική ομολογία υπεύθυνο για μεγάλο μέρος της επιτυχιών του Ελληνικού Στρατού. Αν και βασιλικός, είχε καταφέρει να είναι πρώτος υπασπιστής του Βενιζέλου.
Από την άλλη θα έβλεπε τον αρχηγό των βασιλικών κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού, εκείνον που με την παραίτηση του το 1915, αρνούμενος να υλοποιήσει τη διαταγή του Βενιζέλου για είσοδο της χώρας στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, κατάφερε να πείσει το Βασιλιά να διαφωνήσει κι αυτός με το Βενιζέλο.
Ο ίδιος πάλι μετά το κίνημα της Εθνικής Άμυνας, διορίστηκε από το Βασιλιά αναπληρωτής αρχιστράτηγος και λειτούργησε στην ουσία ως πολιτικός αρχηγός των βασιλικών. Ακολούθησε το Βασιλιά Γεώργιο στην εξορία του στην Κορσική και επέστρεψε πίσω μόνο μαζί του. Αντιστρατεύτηκε τη συνέχιση της μικρασιατικής εκστρατείας, ως στρατιωτικά ατελέσφορης, αρνούμενος να αναλάβει στρατιωτικά αξιώματα μόλις επέστρεψε το βασιλικό καθεστώς. Αντιτάχθηκε όμως και στην καταδίκη των Έξι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, πράγμα για το οποίο κατηγορούνταν αρκετά χρόνια, μέχρι που αναιρέθηκε πρόσφατα πλέον η δίκη και από τον Άρειο Πάγο.
Από πολιτικής άποψης ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε δηλαδή βαθιά στο μοναρχικό πολίτευμα και αντιστρατευόταν (αν και υποστηρίχτηκε στην αρχή της καριέρας του από εκείνον) το Βενιζελισμό. Παροιμιώδης άλλωστε έχει μείνει η πολιτική διαφωνία του με το Βενιζέλο μέσω αλληλογραφίας στις εφημερίδες το 1934 για τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται σε έγγραφα που βρέθηκαν πολύ αργότερα από ιστορικούς που εγγυούταν την ουδετερότητα της Ελλάδας από την πλευρά της Γερμανίας.
Από στρατιωτικής πλευράς οι ιστορικές μελέτες δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την στρατηγική του οξύνοια. Προετοίμασε μυστικά την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της φασιστικής Ιταλίας και ήταν αυτός που για να κρύψει από τον Άξονα την προετοιμασία του, εφηύρε τα φύλλα πορείας, με τη βοήθεια των οποίων η επιστράτευση των εφέδρων επιταχυνόταν σε βαθμό που για την εποχή του ήταν εξαίρετος.
Από πολιτικής πλευράς όμως δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τη φασιστική ιδεολογία του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Αν και προσπάθησε να «προσαρμοστεί» στη δημοκρατία, ιδρύοντας ένα τρίτο κόμμα μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών, η αλήθεια είναι ότι η στρατιωτική νοοτροπία δεν τον εγκατέλειψε ποτέ.
Αν και ανέλαβε με δημοκρατικές διαδικασίες τη διακυβέρνηση της χώρας (στις 13 Απριλίου 1936 με ψήφο και από τα δύο μεγάλα κόμματα) και έλαβε την εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο να κυβερνήσει μέχρι τις 30.09 με νομοθετικά διατάγματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταραχές που προκαλούσαν οι εργατικές κινητοποιήσεις, ο Μεταξάς φαίνεται ότι είδε σα μοναδική απάντηση στην αναταραχή τη στρατιωτικοποίηση. Έτσι στις 4 Αυγούστου 1936 κήρυξε τη διάλυση της δημοκρατίας με τη στήριξη του Βασιλιά.
Αστρολογικά Στοιχεία

Ο Ιωάννης Μεταξάς γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1871 (24 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο) στην Ιθάκη. Ταύρος με τετράγωνο Άρη/Δία και μεγάλο τρίγωνο Άρη/Πλούτωνα/Κρόνου είναι σίγουρο ότι θα είχε την παρόρμηση για δράση, αλλά παράλληλα θα χρησιμοποιούσε αυτή την ενέργεια για τη διατήρηση των πραγμάτων, αναζητώντας κυρίαρχες θέσεις εξουσίας μέσω συστημάτων ιεραρχίας. Σήμερα ίσως να μην ήταν στρατιωτικός, αλλά στέλεχος επιχείρησης, που θα αναζητούσε να γίνει πρόεδρος, αλλά στην εποχή του το στρατιωτικό επάγγελμα ήταν μία καλή επιλογή για κάποιο που ήθελε εξουσία και ιεραρχία.Η συνεχεια εδω

Αστρολογική ανάλυση του ΟΧΙ

Από τον Γιάννη Ριζόπουλο
Όταν ο πρεσβευτής Εμανουέλε Γκράτσι περνούσε το κατώφλι στο σπίτι του Μεταξά, ήταν σχεδόν βέβαιος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποδεχόταν το Ιταλικό τελεσίγραφο. Ο ίδιος εξάλλου ήταν εκείνος που ενημέρωνε τακτικά το Μουσολίνι για την ανετοιμότητα και τις αδυναμίες των Ελλήνων.
Αλλά ο Ιταλός διπλωμάτης δεν είχε εκτιμήσει σωστά την κατάσταση, παρά τα αναμφισβήτητα προσόντα του ζωδίου του (Δίδυμοι). Ο Ποσειδώνας του (σε σύνοδο με τον Ήλιο, τον Πλούτωνα και τον αστρικό Άρη) που τόσο πολύ τον είχε εξυπηρετήσει στις κατασκοπευτικές ενέργειες του, τον πρόδωσε εκκωφαντικά. Και η παρουσία του πλανήτη της αυταπάτης στον 1ο οίκο του ωροσκοπίου της στιγμής δεν ήταν καθόλου τυχαία.
Το ρολόι έδειχνε 3 τα ξημερώματα. Ο Ωροσκόπος, η Σελήνη και η Αφροδίτη στην Παρθένο προοιώνιζαν μια ακόμη τυπική διπλωματική αποστολή-κάτι σαν το tea time-ωστόσο η παρουσία του αστρικού Άρη στο ζώδιο σε σύνοδο με τους τροπικούς δείκτες έδινε το ρυθμό μιας αυταρχικής απαίτησης που έπρεπε να εκπληρωθεί «εδώ και τώρα».
Ο τονισμένος άξονας 2ου-8ου οίκου (Ήλιος, Δήμητρα, Δίας και Κρόνος βρίσκονται εκεί) σε μια διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «φωτογραφία» ενός οικονομικού αιτήματος αλλά όταν πρόκειται για μια χώρα τα «αποκτήματα» είναι και τα εδάφη της.Η ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΕΔΩ

Όταν οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες

Από τον Karl Heinz Ottinger






H 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν ημέρα όπου έμελλε να αλλάξει ή τουλάχιστον να ...κοντοσταθεί ο ρους της Ιστορίας.
Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Η τότε φασιστοκρατούμενη Ιταλία είχε συνάψει συμμαχία με την επίσης φασιστική Γερμανία. Ο Benito Mussolini ουσιαστικά υπήρξε “πνευματικό είδωλο” του Χίτλερ στην δεκαετία του ΄20, ωστόσο τα πράγματα γρήγορα αντιστράφηκαν. Ο Χίτλερ μέσα σε 7 χρονιά από την άνοδο του στην εξουσία είχε καταστήσει την Γερμανία πάλι κραταιά υπερδύναμη, ενώ ο Ιταλός δικτάτορας ξεκινώντας από τα «εύκολα» ...βολόδερνε στην Αφρική.
Ο Mussolini ήταν ένα εγωπαθές και θεατρινίστικο Λιοντάρι όπου ...λύσσαγε βλέποντας την Γερμανία να τηρεί τα σχέδια της με μαθηματική ακρίβεια και συνέπεια και να έχει ήδη πατήσει πόδι στη Βαλκανική καταλαμβάνοντας τη Ρουμανία και τα πετρέλαια της . Έτσι, πιστεύοντας ότι ο ίδιος δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τη δόξα του Χίτλερ και η Ιταλία μπορούσε να έχει ανάλογες επιτυχίες όπως η Γερμανία, αποφάσισε να κάνει την επίθεση στην Ελλάδα εν αγνοία του.
Ήθελε ο Χίτλερ να μάθει την αστραπιαία νίκη του από τις εφημερίδες. Τελικά βέβαια, οι εφημερίδες άλλα έγραψαν...
Ο ρόλος του Ιωάννη Μεταξά: Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν ένας στρατιωτικός ο οποίος ξέχωρα από τις σπουδές του ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος. Στα 14 του εισήχθη στην Σχολή Ευελπίδων και εξέρχεται με τον Βαθμό του Ανθυπολοχαγού με βαθμό 19.90 (πρώτος). Πάει στην Σχολή του Μηχανικού και μετά από καιρό με υποτροφία στην Σχολή Πολέμου του Βερολίνου. Εκεί ο Μεταξάς αποφοιτάει πρώτος άλλα οι Γερμανοί αδυνατούν να το πιστέψουν. Ξαναβάζουν τεστ και ο Μεταξάς πάλι βγαίνει πρώτος. Εκεί αναρτούν μια πινακίδα οπού έγραφε “ Κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο γα τον Μεταξά”. Θεωρούν τον Μεταξά πραξικοπηματία το οποίο κατά το ήμισυ είναι για μένα εσφαλμένο. Το 1936 η πολίτικη ζωή της Ελλάδος είχε έλθει σε αδιέξοδο μιας και οι δυο συνασπισμοί ήσαν σχεδόν ισόπαλοι. Το παλάτι για να αποτρέψει το ενδεχόμενο το ΚΚΕ να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις πολίτικες εξέλιξης της χώρας και, προ αυτού του αδιεξόδου, έκανε πίσω σε μια συνδιαχείριση. Άλλωστε ο Μεταξάς ήταν αγαπητός στο παλάτι. Με αυτό το σκεπτικό έγινε το πραξικόπημα που στην πραγματικότητα ήταν μια συνδιαχείριση. Ο Μεταξάς όμως διέβλεπε την λαίλαπα που ερχότανε στα Βαλκάνια και εξόπλισε των ελληνικό στρατό.
Στις 3 τα ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός Πρέσβης Grazzi φτάνει στο σπίτι του. Ο χωροφύλακας χτυπάει το εσωτερικό κουδούνι και κατεβαίνει ο Μεταξάς με μια μάλλινη ρόμπα. Ο Grazzi (απόσπασμα από το βιβλίο του είναι το παρακάτω απόσπασμα) λέει:
«…Η συνείδησίς μου με επίεζε ότι την στιγμήν αυτήν εγενόμην συνένοχος μιας ατιμίας. Είδα επί τέλους να ανάβη το φως και τον Μεταξά να κατεβαίνη. Με εγνώρισε και διέταξε τον σκοπόν να με αφήση να περάσω. Μου έδωκε την χείρα και με ωδήγησεν εις εν μικρόν σαλόνι. Μόλις εκαθήσαμε, του ενεχείρισα το έγγραφον. Ήρχισε μετά προσοχής να το διαβάζη… Παρηκολούθησα την συγκίνησίν του εις τας χείρας του και τους οφθαλμούς του».
Μόλις ετελείωσε η ανάγνωσις, ηκολούθησεν ο εξής διάλογος:
Γκράτσι: κ. Πρόεδρε, είμαι επιφορτισμένος να σας ανακοινώσω ότι, εις περίπτωσιν μη αποδοχής των όρων, τα ιταλικά στρατεύματα θα εισβάλουν εις το ελληνικόν έδαφος την 6ην πρωινήν.
Μεταξάς: Ποια στρατηγικά σημεία θέλει να καταλάβει η Ιταλία;
Γκράτσι: Δεν γνωρίζω, κ. Πρόεδρε.
Μεταξάς: (Προσβλέπων παρατεταμένα εις τους οφθαλμούς τον Ιταλόν πρεσβευτήν και με σταθεράν την φωνήν) κ. Πρεσβευτά, το περιεχόμενον του τελεσιγράφου και ο τρόπος καθ’ον μοι επεδόθη σημαίνουν πόλεμον εκ μέρους της Ιταλίας. (Alors c’ est la Guerre!)».
Ο πρωθυπουργός σηκώνεται από την καρέκλα του και ο Ιταλός πρεσβευτής αποχωρεί, χωρίς οι δύο άνδρες να ανταλλάξουν χαιρετισμό. Και ο Γκράτσι καταλήγει:
«Έφυγα υποκλιθείς με τον βαθύτερον σεβασμόν προ του υπερηφάνου γέροντος, ο οποίος επροτίμησε την θυσίαν αντί της υποδουλώσεως. Έφυγα ταπεινωμένος και με σφιγμένην την ψυχήν από μίσος προς το επάγγελμά μου
». Στο κατώφλι ο Μεταξάς του είπε: "Vous etes le plus forts" που σημαίνει: “Είσθε πιο ισχυροί”
Τα αστρολογικά δεδομένα
Ο χάρτης εργασίας μας είναι ο χάρτης της Συνθήκης του Λονδίνου που αναγνωρίζει την Ελλάδα ως κράτος. Η ημερομηνία αυτή είναι 3/2/1830.
Ας ξεκινήσουμε με το Ετήσιο Ωροσκόπιο. Είναι η είσοδος του Ηλίου στο ζώδιο του Αιγόκερω.
Συγκρίνω το ετήσιο με το Radix (γενέθλιο).Η συνέχεια εδω

Φλεγόμενοι Ουρανοί-Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος επί... χάρτου

από το Γ. Μπαρδόπουλο







Σε ομιλία του στο Ραίχσταγ στις 4 Μαΐου 1941, ο Αδόλφος Χίτλερ, είπε: «Χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης, είμαι υποχρεωμένος να ομολογήσω ότι, εξ όλων των αντίπαλων οι οποίοι μας αντιμετώπισαν, μόνο ο Έλλην στρατιώτης ημύνθη με παράτολμων θάρρος και τελείαν περιφρόνησιν προς τον θάνατο. Ο Ελληνικός Λαός ηγωνίσθη με τόση γενναιότητα, ώστε και αυτοί οι εχθροί του δεν δύναται να αρνηθούν την προς αυτόν εκτίμησην»! Βέβαια, ο βασικός εχθρός της Γερμανίας ηταν η Βρετανική αυτοκρατορία, και ο πρωθυπουργός της Νίκης ο Winston Churchill είχε πει στην Αρχή του πόλεμου από την Ραδιοφωνική του εκπομπή στο BBC την μοναδική για άλλη χώρα από άλλον πρωθυπουργό χώρας: «Μέχρι τώρα συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν Ήρωες. Τώρα πια θα λέμε ότι οι Ήρωες Πολεμούν σαν Έλληνες». Όλα αυτά στις αρχές του Έλληνο-Ιταλικού πόλεμου.
Για να καταλάβουμε γιατί αυτοί οι δυο μεγάλοι ιστορικά άντρες έβγλαν αυτά τα συμπεράσματα, θα πρέπει να πάμε πίσω στον χρόνο και στην 1η Σεπτεμβρίου του 1939, στα Γερμανό – Πολωνικά σύνορα, στην σημερινή πόλη του Γκντανστ. Τότε, ονομαζόταν ο «Πολωνικός διάδρομος» που είχε γερμανόφωνο πληθυσμό κοντά στο 45%. Είχε αποκτήσει μερική αυτονομία με τις συνθήκες λήξης του πρώτου παγκόσμιου πόλεμου στις Βερσαλλίες. Εκεί, τα ξημερώματα στις 04:30 τοπική ώρα, προβοκάτορες γερμανοί κομάντος σκότωσαν έναν γερμανό σκοπό. Στις 05:00 το δελτίο ειδήσεων από την Γερμανία μετέδιδε ότι οι Γερμανοί …αμύνονται της Γερμανικής κυριαρχίας από την πολωνική … επίθεση. Στην πραγματικότητα η πρώτη πολεμική σύγκρουση έγινε στην προαναφερθείσα πόλη στις 04:48 από γερμανικά στρατεύματα και το ναυτικό.
Ο Χίτλερ, είχε δώσει την εντολή στον έμπιστο στρατηγό του, το Heinz Guderian, ο οποιος σχεδίασε την όλη επιχείρηση για την έναρξη του Πόλεμου. Η τοποθεσία είναι η αφορμή, η επιλογή του τόπου, το σχέδιο της επίθεσης και η εφαρμογή είναι του Guderian. Ας δούμε αστρολογικά και αστροχαρτογραφικά ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που ενώνουν την περιοχή του «Πολωνικού Διαδρόμου», τον Ηγέτη και τον Στρατηγό με την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου.Η συνέχεια εδω

Η μάχη των στρατηγών-Αλέξανδρος Παπάγος και Pietro Badoglio

Από το Γ. Ριζόπουλο
 
Ιταλία
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα, ο διοικητής των Ιταλικών δυνάμεων Πιέτρο Μπαντόλιο είχε ήδη καταγραμμένη στο ιστορικό του τη νικηφόρα εισβολή του στις ερημιές της Ανατολικής Αφρικής το 1936. Με τον τίτλο του «Δούκα της Αβησσυνίας» να τον συνοδεύει πίστευε ότι θα τα κατάφερνε το ίδιο καλά και στην κακοτράχαλη Ελλάδα.
Ζυγός με Άρη στον Τοξότη, ξεκίνησε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία το 1892 και σταδιακά με την υποστήριξη των «κολλητών» του έφθασε μέχρι την κορυφή της ιεραρχίας. Ο Μπαντόλιο έμελλε να φθάσει ακόμη και στο πρωθυπουργικό αξίωμα (το 1943), ενώ αργότερα υπήρξε και Γερουσιαστής, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις ο οπορτουνισμός και η κακοήθεια του ξεπέρασαν κάθε όριο. Σε γενικές γραμμές απείχε πολύ από αυτό που λέμε «άξιος ηγέτης» και χωρίς τις ίντριγκες και το «γλείψιμο» των ανωτέρων του δεν θα είχε φθάσει πουθενά.
Στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο απέκρυψε έντεχνα τις ευθύνες του για την απίστευτα καταστροφική ήττα των Ιταλών στη μάχη του Καπορέτο. Φρόντισε να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που συνέδεε την ήττα με το πρόσωπο του, εκμεταλλευόμενος ουσιαστικά τις υψηλές του γνωριμίες με μασόνους αξιωματικούς.
Στην Αφρική, πριν αντικαταστήσει τον αρχικό διοικητή των δυνάμεων εισβολής, υπέσκαπτε συστηματικά το λάκκο του. Και όταν ύστερα από την απόβαση των συμμάχων στη Σικελία χρίστηκε πρωθυπουργός από τον βασιλιά Εμμανουήλ Β΄, εγκατέλειψε τη θέση του αφήνοντας τον Ιταλικό στρατό στο χάος και την αναρχία. Από όλα αυτά και εκ των υστέρων γίνεται απόλυτα κατανοητό το γιατί η Ιταλία με αυτόν ...προπονητή είχε ελάχιστες πιθανότητες στα βουνά της Αλβανίας. Ας δούμε όμως τι λέει και ο γενέθλιος χάρτης του.Η συνέχεια εδώ

Όταν ο Ποσειδώνας έχει κέφια-Κορόιδο Μουσολίνι…

από το Γ. Ριζόπουλο
Τελικά, μερικές φορές η ζωή είναι πολύ άδικη…Αν ο Ταύρος Χίτλερ κατάφερε με το σπαθί του να γίνει ο μπαμπούλας για τα παιδιά που δεν τρώγαν το φαΐ τους, ο Λέων Μπενίτο Μουσολίνι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του να φανεί και αυτός τρομακτικός κατέληξε να γίνει ο αγαπημένος των γελοιογράφων και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ο …φασουλής της Μεσογείου.
Ο ιδρυτής του Φασιστικού κόμματος της Ιταλίας και δικτάτορας της γειτονικής χώρας κατά την περίοδο 1925-43, γεννήθηκε στις 29/7/1883 (ώρα 13:10) κοντά στο Πρεντάπιο της επαρχίας Εμίλια Ρομάνια. Και στο ωροσκόπιο του σκιαγραφούνται πολλά από εκείνα που τον χαρακτήρισαν ως ηγέτη και ως προσωπικότητα.Η συνέχεια εδώ

26.10.10

Διακαναλικός ...Αίσωπος-Η συνέντευξη του πρωθυπουργού A. Οι κρυφές σκέψεις του Γεωργίου Παπανδρέου

 Η διακαναλική συνέντευξη ξεκίνησε στις 21:07 με Ωροσκόπο στους Διδύμους (πάνω σχεδόν στον γενέθλιο Ήλιο του πρωθυπουργού), Μεσουράνημα στον Υδροχόο και τον Ποσειδώνα-γενικό «δερβέναγα»-στον δέκατο οίκο, που μας δείχνει τους στόχους και τα αποτελέσματα του όλου εγχειρήματος. η συνεχεια εδω

Χρονια Πολλα στους Δημητρηδες.....




Τα άστρα μίλησαν για τη Φαίη Σκορδά



Τώρα που οι πλανήτες ασχολήθηκαν με την εγκυμοσύνη της Φαίης Σκορδά, μπορούμε να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι.

Η μελλοντολόγος, αστρολόγος -μπορεί και μέντιουμ- Βίκυ Παγιατάκη είπε στη Φαίη:

«Θα κλείσει ένας δύσκολος κύκλος. Θα σου πούνε ότι κάτι πάει καλά σε τρεις μέρες» και έπεσε νεκρική σιγή στο στούντιο εξαιτίας της βαρύτητας των λεγομένων.

Τώρα, ή είπε η Φαίη στην κα Βίκυ πως θα λάβει τα αποτελέσματα ή οτιδήποτε άλλο σε τρεις ημέρες και η δαιμόνια τηλεπερσόνα το συμπεριέλαβε στις προβλέψεις ή τα άστρα άρχισαν να κινούνται με τέτοιο τρόπο, που υποδηλώνουν πως η παρουσιάστρια του «Πρωινό mou» σε τρεις ημέρες θα λάβει χαρμόσυνα νέα.

«Έχω ένα σύννεφο μπροστά και δεν βλέπω, βγάλε ένα κατοστάρικο και κάνε αέρα να φύγει» είχε πει κάποτε η αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου.Πηγη εδω

23.10.10

600 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Η ΑΥΤΟΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟΙ





Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας χρονολογείται από την εποχή του Τύχωνα Μπραχέ και του Κέπλερ και δείχνει τρεις ανεξάρτητες κινήσεις σε συμφωνία με το γεωκεντρικό σύστημα: Την ημερήσια και την ετήσια κίνηση του Ήλιου, καθώς και τις φάσεις της Σελήνης. Τοποθετήθηκε το 1410 στην πλατεία της παλιάς πόλης και είναι έργο κάποιου ονόματι Χάνους. Έχει τρία διαφορετικά χρώματα. Το μπλε που συμβολίζει τη μέρα, το μαύρο τη νύχτα, το καφέ το πρωϊ και το απόγευμα. Στο κέντρο του είναι η Γη. Μετρά τρία διαφορετικά είδη χρόνου: Στον εξωτερικό κύκλο 24 αραβικοί αριθμοί δείχνουν την παλιά τσεχική ώρα, όπου η μέρα αρχίζει από τη δύση του ήλιου. Στο γαλάζιο κύκλο 12 βαβυλωνιακοί αριθμοί μετρούν μόνο την ημέρα. Ο κύκλος με τους λατινικούς αριθμούς δείχνει τη σύγχρονη ώρα.Είναι ένα ρολόϊ μοναδικό στον κόσμο, αφού τύφλωσαν το δημιουργό του για να μη μπορέσει να επαναλάβει το αριστούργημά του κάπου αλλού. Το όλο οικοδόμημα που φέρει το Αστρονομικό Ρολόι προεξέχει του γοτθικού πύργου του παλαιού Δημαρχείου, ο οποίος φέρει στην κορυφή του, κάτω από τη στέγη, τέσσερα κλασικά μηχανικά ρολόγια, από ένα σε κάθε πλευρά του. Επίσης, ένα άλλο μικρότερο ρολόι βρίσκεται στα πλάγια της αριστερής πλευράς του όλου οικοδομήματος. Ως ιδιόμορφη κατασκευή, το όλο Αστρονομικό Ρολόι τελειώνει στην κορυφή του με αψιδωτή καμάρα, υπό την οποία υπάρχει μία μικρή εσοχή διακοσμημένη με ένα χρυσό πετεινό. Η σήμανση των ημερήσιων ωρών, που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την παρέλαση των δώδεκα Αγίων Αποστόλων, αρχίζει για την ακρίβεια ως εξής: Πρώτα ο Χρόνος, με τη μορφή του Χάροντα, τραβά το σκοινί με το δεξί του χέρι, ενώ ταυτόχρονα αναποδογυρίζει την κλεψύδρα άμμου που κρατά στο αριστερό του χέρι, δείγμα σημαδιακό της μετρήσεως του χρόνου που περνά. Εκείνη τη στιγμή ανοίγουν τα δύο μικρά παραθυρόφυλλα και οι Απόστολοι κινούνται αργά σχηματίζοντας κύκλο με επικεφαλή τους τον Απόστολο Πέτρο. Στο τέλος της επιδείξεως ο πετεινός λαλεί και το Ρολόι σημαίνει την ώρα. Συμμετρικά του ημερολογίου του Μάνες παρατηρούμε ακόμα 4 αγαλματίδια, ανά δύο αριστερά και δεξιά. Από τα δεξιά αγαλματίδια, το ένα συμβολίζει την Επιστήμη με τη μορφή ενός λόγιου που κρατά ανοικτό βιβλίο, ενώ το άλλο την `Ερευνα με τη μορφή ενός αστρονόμου που κρατά ένα μικρό τηλεσκόπιο στο αριστερό του χέρι. Αριστερά, απεικονίζεται το Εμπόριο και η Δικαιοσύνη, η τελευταία ως τιμωρός άγγελος με την ασπίδα στο δεξί χέρι και το σπαθί στο αριστερό. Ομοίως, 4 αγαλματίδια υπάρχουν ανά δύο αριστερά και δεξιά της πλάκας του Αστρονομικού Ρολογιού. Από τα αριστερά αγαλματίδια, το πρώτο συμβολίζει τη Ματαιοδοξία, που κοιτάζεται σε έναν καθρέπτη, ενώ το δεύτερο αντιστοιχεί στην Απληστία, που απεικονίζεται συμβολικά με το μεσαιωνικό της πρότυπο, τον Εβραίο τοκογλύφο. Δεξιά, η Λαγνεία αντιπροσωπεύεται από τη μορφή του Τούρκου, που στρέφει το κεφάλι του προς διάφορες πλευρές, ενώ όπως είπαμε τη μορφή του Χρόνου αντιπροσωπεύει ο Χάροντας. Βέβαια από όλα αυτά τα αγαλματίδια ξεχωρίζει η μορφή του Χάροντα-Χρόνου, με τη μορφή του σκελετού, ο οποίος με την αμμοκλεψύδρα ρυθμίζει τα χρόνια που περνούν, ενώ ταυτόχρονα με το δεξί του χέρι σφίγγει το σκοινί που τραβώντας το κινεί το ρολόι της ιστορίας της πόλης. Μιας ιστορίας που είναι αποτυπωμένη πάνω σε όλα τα ιστορικά μνημεία της πανέμορφης Πράγας.ΠΗΓΗ ΕΔΩ



21.10.10

Οι 360 μοίρες του Ζωδιακού και τα σύμβολά τους

ΛΕΩΝ

Μοίρες: 15-20

Κυρίαρχο πνεύμα: Séeiah

Επίκληση: Deus, ne elongeris a me: Deus meus in auxilium meum respice.

Κυριαρχία: Υγεία, απλότητα.

Θετικές όψεις: Πνεύμα που διαθέτει αποφασιστικότητα και φοβερή κρίση.

Αρνητικές όψεις: Καταστροφή. Πρόκληση αποπληξίας.



Μοίρα 16: Η μοίρα της Απειθαρχίας.

Δύο διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, αν και παρουσιάζουν ομοιότητες μεταξύ τους, μπορεί να γεννηθούν κάτω από αυτή τη μοίρα:
Το άτομο, εδώ, θα ανέβει αρκετά ψηλά, αλλά διατρέχει τον κίνδυνο να παραμείνει απομονωμένο και φτωχό. Παρά την επιτυχία του, θα δυσκολευτεί και θα εγκαταλείπει τις προσπάθειές του σε κάθε αντιξοότητα και αναποδιά, γιατί δεν θα ξέρει να προσαρμοστεί και να χειριστεί εύκολα καταστάσεις.
Κάποιοι πάλι, γεννημένοι σ’ αυτή τη μοίρα και με έντονα τονισμένο τον Άρη τους, ή τον Κρόνο τους σε δυσμενείς γωνίες στο γενέθλιο ωροσκόπιό τους, θα αποξενωθούν από τις φιλίες τους λόγω του απεχθούς χαρακτήρα τους.
Ως προς την ιδιοσυγκρασία τους είναι χολερικοί, δύσκολο να καθοδηγηθούν, και συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις δικές του παρορμήσεις. Είναι περιπετειώδεις, ενθουσιώδεις και απερίσκεπτοι, όχι και τόσο συνετοί, με μια άγρια τόλμη, πρακτικά ανεφάρμοστη…
Δύσκολες όψεις, δίνουν γενικά έναν χαρακτήρα πιο δυσάρεστο, ενοχλητικό, επιρρεπή σε πειράγματα προς τους άλλους. Το άτομο κάνει ό,τι απαγορεύεται, αρνούμενο το μέτρο, είναι ανήσυχο και πεισματάρικο.
Πολλά άτομα γεννημένα σ’ αυτή τη μοίρα λατρεύουν την παραμονή στην ύπαιθρο, σε εξοχικά μέρη, και όντως, αυτό τους ευνοεί. Εκεί ηρεμούν και νιώθουν πιο νηφάλιοι.
Χρειάζονται συχνά ηρεμία και απλότητα, μακριά από άλλα ερεθίσματα που γυρίζουν τα μυαλά τους, τους εκνευρίζουν και τους αποδιοργανώνουν.
Ως προς την όψη, τα πρόσωπά τους είναι συχνά αρκετά χλωμά, έχουν λεπτά πόδια και μακρύ λεπτό σκελετό.
Ως προς την υγεία, χρειάζεται προσοχή, σε μεγάλα και μικρά τετράποδα.


Μοίρα 17: Η μοίρα τoυ Ταξιδιού και της «Ζωής Μακριά».

Μπορεί ένα άτομο να διευθύνει ένα στράτευμα ή μια εμπορική επιχείρηση. Μακρινό πεπρωμένο.
Το άτομο αυτής της μοίρας, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην γενέτειρά του. Το ενεργό μέρος της ζωής του, θα το περάσει σε άλλες χώρες, στο εξωτερικό, και η φήμη του θα ταξιδέψει παντού, από τις εκεί ενέργειές του και επιδόσεις του, και την οποιαδήποτε στρατιωτική ή πολιτική, ή επιστημονική του σταδιοδρομία στη χώρα που θα παραμείνει. Στρατιώτης ως προς την πειθαρχία και πρωτοπόρος, θα παίζει πάντα τον κυρίαρχο ρόλο. Θα αποκτήσει εξαιρετικά ανώτατα αξιώματα, θα είναι πάντα ο διοργανωτής, κι ένας σκληρά εργαζόμενος που θα πετύχει σε ό,τι κι αν κάνει.
Είναι στη φύση του να δίνει εντολές. Οξύθυμος πολλές φορές με τους ανίκανους γύρω του, σκληρός, απαιτητικός, για τον ίδιο και για τους άλλους, μπορεί επίσης να είναι πολύ καλός, καταδεκτικός, ευέλικτος, πειστικός, επίμονος, ελκυστικός όταν η περίσταση το απαιτεί, αλλά ποτέ δεν θα συγχωρήσει την αδικία και όσους αδικούν.
Είναι εύκολος στους τρόπους του, ζει απλά, ήσυχα, σχεδόν με τα αναγκαία, εφόσον οι συνθήκες θα το απαιτήσουν, αλλά παρ’ όλ’ αυτά έχει ένα έμφυτο ένστικτο στο να αναγνωρίζει και να διακρίνει την πολυτέλεια και πράγματι ανθίζει μέσα σ’ αυτήν, γιατί παρ’ όλο ότι δεν είναι πομπώδης στους τρόπους του, λατρεύει τη λάμψη και την φινέτσα.
Η τύχη θα του χαμογελάει σχεδόν πάντα, άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο, κι αργά ή γρήγορα, η επιτυχία του θα είναι εξασφαλισμένη. Θα νιώθει γενικά, αρκετά ικανοποιημένος από την ζωή του και θα απολαμβάνει πλήρως αυτή την ευτυχία, τόσο στα νεότερα χρόνια του όσο και αργότερα, ενώ από την ωριμότητά του και μετά, η ζωή του προμηνύεται πολύ λαμπερή και πολύ χαρούμενη.
Το όνομά του θα παραμείνει διάσημο στη χώρα του και στις υψηλές θέσεις ή τα αξιώματα που κατέλαβε.


Μοίρα 18: Η μοίρα του Φωτός και της Λάμψης.

Ανάλογα με τις όψεις εδώ, το άτομο είναι είτε ισχυρό, είτε αδύναμο. Συχνά οι γεννημένοι σ’ αυτή τη μοίρα, είναι προικισμένοι με φυσική ομορφιά. Με μια ομορφιά όμως τόσο υπέροχη, που εάν στο προσωπικό τους ωροσκόπιο δεν έχουν ευνοϊκές όψεις και ταυτόχρονα έχουν αδύναμο χαρακτήρα, ρέπουν - χρησιμοποιώντας ως όπλο αυτή την ομορφιά - προς τον έκλυτο βίο και την ανηθικότητα.
Συχνά το δώρο αυτό της ομορφιάς, συμπληρώνεται με το χάρισμα μιας εξαιρετικής οξυδέρκειας και μιας σπάνιας νοημοσύνης, που επιτρέπει στα άτομα αυτά να αποκτήσουν εξαιρετική εκπαίδευση. Έχουν ερευνητικό πνεύμα (πολλοί γίνονται εφευρέτες), αφομοιώνουν εύκολα γνώσεις, τις οποίες κατόπιν χρησιμοποιούν δημιουργικά και πάντα προς όφελος των ανθρώπων.
Ό,τι έχει σχέση με το φως, τις ακτίνες φωτός και τη λάμψη του, υπάρχει σ’ αυτή τη μοίρα. Τα άτομα λάμπουν κυριολεκτικά και είναι εκείνα που θα πάρουν κάποιον από το χέρι για να τον βγάλουν από το σκοτάδι.
Είναι οι επιστήμονες των εκπληκτικών ανακαλύψεων, οι διανοούμενοι των λαμπρών σχεδίων και συλλήψεων, των μοναδικών ιδεών. Γενναιόδωροι από τη φύση τους, κοινωνικοί και χαρισματικοί, δεν δυσκολεύονται καθόλου να κερδίσουν την εκτίμηση και την συμπάθεια όλων γύρω τους.
Κάτι άλλο αξιοπρόσεκτο είναι, ότι οι απόκρυφες επιστήμες, οι μυστικιστικές τέχνες και οι συμβολισμοί τους, γίνονται αντικείμενο έρευνας από τα άτομα της 18ης μοίρας, όπως η μελέτη των θρησκειών, των αρχαίων μύθων αλλά και της Αιγυπτιολογίας.

Με δυσμενείς όψεις: Παιδαριώδης συμπεριφορά, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, αργόστροφο μυαλό, τεμπελιά. Αρέσκεται στις κολακείες, μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στον καθρέφτη, τα κοσμήματα, και στις πολυτελείς απολαύσεις.


Μοίρα 19: Η μοίρα της Ανοησίας.

Το άτομο, πηγαίνει κόντρα στις γνώμες και στα γεγονότα. Ισχυρογνωμοσύνη και σφάλματα. Εδώ δεν ευνοείται η αντίληψη και η νοημοσύνη σε πρακτικής φύσης πράγματα, ή η πρωτοβουλία, ούτε επίσης η εξουσιαστική επιβολή. Το άτομο αυτής της μοίρας, αρκείται απλώς να ενεργεί στο μέτρο του δυνατού. Ανακατεύεται σε όλα, έχει άκρατη περηφάνια, οργίζεται εύκολα, αδιάκριτος, πεισματάρης και ενοχλητικός πολλές φορές εάν συνηγορούν και άσχημες όψεις στο γενέθλιό του. Έχει δύσκολη προσωπικότητα που τον κάνει να συγκρούεται διαρκώς με τους άλλους και να τραυματίζει το «εγώ» τους. Ενώ έχει δυνατότητες, πολλές φορές τις σπαταλά ανόητα. Σε πιο ισορροπημένα ωροσκόπια, οι γεννημένοι σ’ αυτή την ζωδιακή μοίρα, έχουν αποφασιστικότητα, και μια έφεση στη γεωργία, το εμπόριο ή την ιππασία. Πολλοί επίσης, αυτής της μοίρας, έχουν περάσει στη ζωή τους, κακές συνθήκες διαβίωσης. Όσοι δεν είχαν τις δυνατότητες να ξεφύγουν από αυτές, οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση. Για όσους έχουν ωροσκόπιο με καλές πλανητικές όψεις, τα πράγματα είναι καλύτερα. Είναι πιο έξυπνοι, πιο ανεπτυγμένοι, αν και ως ένα βαθμό παρανοούν κάποια πράγματα και ιδιαίτερα την πρακτική πλευρά των πραγμάτων. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ιδιαίτερα στις σχέσεις τους με ισχυρότερα άτομα από αυτούς, έτσι δεν θα αναλώνονται σε διαμάχες και καβγάδες χωρίς νόημα.


Μοίρα 20: Η μοίρα της Υπεροχής και της Επιτυχίας.

Πολλές αλλαγές, μερικές εκ των οποίων οφείλονται στις γυναίκες. Λαμπερό πνεύμα.
Ανάλογα με τα στοιχεία του ωροσκοπίου, το άτομο αυτής της μοίρας μπορεί να είναι το ίδιο ένα φως, ή να ελκύει προς το μέρος του ανθρώπους αξίας, ίσως λιγότερο τυχερούς, αλλά που όμως θα το βοηθήσουν στη ζωή του.
Άριστη μνήμη και γνώσεις, αγάπη και δεξιότητα μεγάλη σε ξένες γλώσσες, υπομονή και μεθοδική μελέτη.
Ως επιστήμονας θα αποκτήσει ευρύτατες και βαθύτατες γνώσεις. Πεδίο έρευνάς του, είναι οι φυσικές επιστήμες η αρχαία ιστορία και η σύγχρονη, αλλά θα διαπρέψει και ως γραμματέας, γενεαλόγος, αρχειοθέτης, βιβλιοθηκάριος, κλπ…
Γενικά αυτή η μοίρα δίνει διανοουμένους και θέσεις εργασίας σε σημαντικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η ζωή του υπόκειται σε πολλές αλλαγές, όσον αφορά τα ταξίδια, ενδιαφέρουσες εξερευνήσεις σε άγνωστα εδάφη, ή έρευνες σε αρχαίες τοποθεσίες και ηπείρους, θέματα δηλαδή που θα ωφελήσουν ώστε να αυξηθεί το επιστημονικό και πνευματικό υπόβαθρό του. Ο ίδιος έχει την εξυπνάδα του παρατηρητή είναι πολύ ταλαντούχος ως προς την διαίσθηση, έχει φαντασία ζωηρή, ανοικτή σε όλα τα πράγματα, και εργάζεται τόσο για τη δική του ικανοποίηση όσο και για την αποστολή που τού έχει ανατεθεί να εκπληρώσει.
Άλλοι τομείς στους οποίους θα λάμψει, είναι ιδίως ως συγγραφέας, ή ως λέκτορας. Θα αναδειχθεί για το επιστημονικό του έργο, συνήθως αρχαιολογικό, ή αστρονομικό, ή λαογραφικό. Γενικά θα υπάρξει μεγάλη άνοδος και επιτυχία στην καριέρα του.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει κι ένα μειονέκτημα σε αυτό, αν ο Κρόνος και ο Άρης είναι ισχυρά στο ωροσκόπιο, και κάνουν όψη με τον σταθερό Al-Gemibi που είναι της φύσης των δύο αυτών πλανητών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αναδειχθούν άλλα χαρακτηριστικά, καθιστώντας το άτομο ικανό για καταστροφικές ενέργειες, χωρίς καρδιά, σκληρό, και βάναυσο, άστοχα τολμηρό και υπερβολικό στα λόγια του και τις ενέργειές του, χωρίς όμως και να χάσει την κρίση του, τη γνώση του και την καλλιτεχνική του αίσθηση, αν υπάρχει.

20.10.10

Επιτραπεζιο παιγχιδι Αστρολογιας....

Απο την συλλογη μου...λετε να το παρει κανενα αστρολογικο περιοδικο σαν δωρακι για τις γιορτες...

Ruby Falconer on Shamanic Egyptian Astrology



Ruby Falconer has been an astrologer for over 37 years, and she collaborated with Linda Star Wolf in writing the book Shamanic Egyptian Astrology: Your Planetary Relationship to the Gods. She explains how the Egyptian pantheon is older than the classical, Greco-Roman myths, which form the basis of modern Western astrology. She explains how Egyptian deities represent a language of wholeness and add a dimension of divine femininity to the astrological archetypes. The classical myths were heavily influenced by patriarchal wounding that was happening during ancient Greece and Rome, and so there are many stories where the feminine goddess are wounded by the hand of masculine gods.
Falconer provides some examples of how this patriarchal bias is still present within the traditional Western astrological archetypes, and explains how the corresponding Egyptian mythological stories can provide a more holistic story with richer dimensions and complexity. She talks about some of the current transits between Saturn and Uranus and talks about the corresponding Egyptian archetypes of Sobek and Wadjet, and explains the struggle between the ego's need to maintain security of Saturn/Sobek and the need of Uranus/Wadjet to allow new energy to come through. She talks about reclaiming the essence of Shamanism, which is about letting the ego regularly die in order to effectively embody different solar purposes and being comfortable with change. There is a part of us that needs to die in order to change, and she talks about how much our culture suffers from the fear of change and the prospect of death.Source here

19.10.10

Εξετάσεις πιστοποίησης αστρολόγων στην Τουρκία!




Μία φωτογραφία "από το μέλλον" για μας τους Έλληνες. Τούρκοι αστρολόγοι δίνουν εξετάσεις (σοβαρές και όχι "μαιμού", της αμερικάνικης ομοσπονδίας NCGR) για να ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ότι έχουν γνώσεις σαν αστρολόγοι και ότι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα διαθέτοντας την απαραίτητη κατάρτιση - και όχι κοροιδεύοντας απλά τον κόσμο.

Εδώ, στην (εξελιγμένη υποτίθεται σε σχέση με την Τουρκία) Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ΔΕΝ υπάρχουν εξετάσεις πιστοποίησης αστρολόγων (τυχαίο?), με αποτέλεσμα χιλιάδες επιτήδειοι να υποκρίνονται ότι είναι αστρολόγοι και να κερδίζουν υπέρογκα ποσά και κοινωνικές διακρίσεις απλά ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ/ΕΣ ότι είναι αστρολόγοι! Οι περισσότεροι από τους ωσάνω Τούρκους πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις και φέρουν επίσημα και με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ τον τίτλο του Αστρολόγου. Αντίθετα, οι κυρίες που εμφανίζονται στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε. υποκρινόμενες τις σπουδαίες αστρολόγες να είσαστε βέβαιοι/ες ότι θα "έμεναν" σε τέτοιου τύπου εξετάσεις (αφού δεν έχουν τις γνώσεις και την παιδεία που απαιτείται). Το 99 τοις εκατό των αυτο-αποκαλούμενων αστρολόγων στην Ελλάδα ΔΕΝ θα περνούσαν μία τέτοια εξέταση και ΔΕΝ θα έπαιρναν - αν δεν έστρωναν κάτω τον ποπούλι τους επί μήνες για να μελετήσουν - Πιστοποίηση σαν Αστρολόγοι (γιατί στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ)! Τυχαίο λοιπόν που δεν γίνονται (ούτε θα γίνουν στα αμέσως επόμενα χρόνια, αφού κάτι τέτοιο δεν συμφέρει  το τεράστιο κύκλωμα επιτήδειων που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα) εξετάσεις αστρολογικής πιστοποίησης στη χώρα μας; Οι εδώ "αστρολόγοι" τις αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι!

Να σημειωθεί ότι εξετάσεις Πιστοποίησης Αστρολόγων γίνονται εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία. Η Τούρκικη αστολογία βρίσκεται σχετικά πίσω σε σχέση με το δυτικό κόσμο αλλά ανθίζει διαρκώς και ακόμη και σε αυτή της τη φάση ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ από την Ελληνική αστρολογία!



Να συμφωνησω με τον συντακτη για την ανυπαρξια σοβαρης αστρολογικης παιδειας στην Ελλαδα. Αλλα εδώ υπαρχει ένα θεμα που ο συντακτης του κειμενου δεν αναφερει.Και εξηγουμαι.

Ο Τουρκος αστρολογος εχει πιστοποιηση 5 επιπεδου από την NCGR, που σημαινει ότι είναι επαγγελματιας αστρολογος και μπορει να κανει εξετασεις για λογαριασμο της NCGR στην Τουρκια. Για να αποκτησει καποιος πιστοποιηση 5 επιπεδου από την NCGR πρεπει να εχει περασει με επιτυχια του προηγουμενα  τεσσερα επιπεδα της NCGR. Αυτό σημαινει ότι ο Τουρκος αστρολογος αρχισε από τον μηδεν και μετα από καποια χρονια εγινε ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ.Αυτο σημαινει αφιερωση χρονου αλλα και αρκετων χρηματων για να αποκτησει πιστοποιηση 5 επιπεδου από την NCGR

Αυτά το ολιγα για να ξερουμε τι γινεται.

Αν ο συντακτης του κειμενου θελει πιστοποιηση 5 επιπεδου από την NCGR ας παει διπλα στην Τουρκια να την παρει.Αυτο α ισχυει και για καθε Ελληνα αστρολογο, βεβαιως βεβαιως...και για τον εαυτο μου, που μου δοθηκε η ευκαιρια το 2002 να εχω επισημη πιστοποιηση απο την NCGR με τις ειδικες διαταξεις της χρονιας εκεινης, δηλαδη 10 χρονια επαγγελματιας αστρολογος και  συγγραφικο εργο αλλα επρεπε να πας  για τρεις μερες στις ΗΠΑ για το σεμιναριο ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ.Δυστυχως ενα προβλημα υγειας με καθηλωσε στην Ελλαδα και ετσι εχασα την ευκαιρια το εχω πιστοποιηση 5 επιπεδου από την NCGR.Ο συντακτης του κειμενου αυτο το ηξερε, αφου ειχε ολα τα τυπικα προσοντα, αλλα δεν εκανε τιποτε και τωρα μας την λεει και απο πανω.Αντε γεια....και προσοχη στις λακουβες...

Βεβαια μια σοβαρη αστρολογικη εκπαιδευση  πριν 18 χρονια εδωσε η αστρολογικη σχολη ASTROLOGIA NOVA.Η σχολη εδωσε εκπαιδευση σε καθε κλαδο της Αστρολογιας, εκτος της Ουρανιας Αστρολογιας.Οποιοι ηθελαν, μετα απο εξετασεις, επερναν και μια βεβαιωση σπουδων στην Αστρολογια.Δυστυχως η σχολη εκλεισε με τον σεισμο του 1999.
 








Ωροσκοπιο του Γιαννη Διαλιανιδη

Εκανε το μιούζικαλ, είδος ελληνικό

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Διαλιανίδης υπήρξε ένα ταλέντο που δοκιμάστηκε σ' όλα τα είδη του κινηματογράφου με επιτυχία: δράμα, κωμωδία, φιλμ νουάρ, κατοχική ιστορία.
Η Ρένα Βλαχοπούλου στη «Χαρτοπαίχτρα» (1964), τον καλύτερο ρόλο της καριέρας της Η Ρένα Βλαχοπούλου στη «Χαρτοπαίχτρα» (1964), τον καλύτερο ρόλο της καριέρας της Ομως ξεχώρισε και έγινε ο ένας και μοναδικός, όταν έφερε στη σκοτεινή αίθουσα τον πολύχρωμο, χορευτικό και τραγουδιστό κόσμο του μιούζικαλ.
Ο μετρ της μεγάλης θεαματικότητας πέθανε το περασμένο Σάββατο, ύστερα από σύντομη νοσηλεία με προβλήματα νεφρικής ανεπάρκειας. Η κηδεία του θα είναι πολιτική, σύμφωνα με την επιθυμία του. Θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης, που καθόρισε το ελληνικό σινεμά όσο κανένας άλλος, πράγμα που παραδέχονται και οι πολέμιοι της τέχνης του, κρατούσε μέχρι τα τελευταία του χαμηλούς τόνους όταν τον ρωτούσαν για το έργο του. Είχε γεννηθεί πριν από 87 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου του 1923. Πέντε χρόνια μετά το «Γουέστ Σάιντ Στόρι» (1957), με την ταινία «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962) εισήγαγε στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο της Φίνος Φιλμ την ελληνική εκδοχή του αμερικανικού μιούζικαλ. Πρωταγωνιστούσε η Εθνική των κωμικών: Ντίνος Ηλιόπουλος, Ζωή Λάσκαρη, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Βουτσάς. Τη μουσική είχε συνθέσει ο Μίμης Πλέσσας, μόνιμος συνεργάτης του και στα επόμενα μιούζικαλ.
Ξεκίνησε με «Μουσίτσα»
Η πρώτη ταινία που είχε υπογράψει ως σκηνοθέτης ήταν η «Μουσίτσα», το 1959, με πρωταγωνίστρια την ξανθιά πια Αλίκη Βουγιουκλάκη. Μέσα σε σαράντα χρόνια αδιάκοπης δημιουργίας, πάντα προσαρμοστικός στους νέους καιρούς και στα νέα τεχνικά μέσα, σκηνοθέτησε κοντά εκατό ταινίες.
Είχε επιλέξει να είναι αγαπητός στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε. Δεν είχε σχεδόν για κανέναν και καμία την κακιά κουβέντα. Ισως αυτή η στάση ζωής του να χρωστούσε πολλά, σαν ένα είδος ευγνωμοσύνης, στον σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο. Αυτός ήταν που ενθάρρυνε τον νεαρό χορογράφο και χορευτή, που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο Γιάννης Νταλ, να αφήσει τη Θεσσαλονίκη χάριν της Αθήνας. «Ο Λάσκος ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος, ειλικρινής, δεν ζήλευε τους συναδέλφους του, δεν είχε κακίες και μικρότητες», θυμόταν.
Πρώτα χορευτής
Το νεαρό παιδί που συνάντησε ο Λάσκος είχε δύσκολη παιδική ηλικία, αφού δεν γνώρισε ποτέ τους φυσικούς του γονείς και μεγάλωσε με θετούς. Εν τούτοις, το περιβάλλον του δεν στάθηκε εμπόδιο στην κλίση του, που δεν ήταν άλλη από το θέαμα. Πρώτες σπουδές στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης και κατευθείαν στη Βιέννη, όπου σπούδασε χορό στη Σχολή Μούσλιγκερ.
Αφ' ης στιγμής «κατέβηκε» στην Αθήνα, δεν πέρασε ούτε μία μέρα που δεν σκηνοθέτησε. Η τελευταία παρουσία πίσω από την κάμερα ήταν για την τηλεοπτική σειρά «Μικρές αμαρτίες» (1999). Για σαράντα χρόνια κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση των συνεργατών του, γιατί διέθετε ευγένεια, ευσυνειδησία, οργανωτικές δυνατότητες και ακρίβεια σ' αυτά που ζητούσε. Κατάφερνε να ολοκληρώνει τα γυρίσματα των ταινιών του το πολύ σε οκτώ εβδομάδες σε χαμηλού κόστους παραγωγές.
Λάνσαρε τη Λάσκαρη
Ταινία-σταθμός της κινηματογραφίας του είναι ο «Κατήφορος», που έκανε το όνομά του περιζήτητο. Το φιλμ προβλήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1961 και έκοψε 161.331 εισιτήρια! Μ' αυτό εγκαινιάστηκε η συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ, η οποία κράτησε ώς το 1977, με την ταινία «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται».
Πρωταγωνίστρια του «Κατήφορου», η παντοτινά αγαπημένη του ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη. Την ανέδειξε σε ηλικία 16 ετών, αλλάζοντας το επώνυμό της από Κουρούκλη σε Λάσκαρη, για να μην την μπερδεύουν με τη συνεπώνυμη ξαδέλφη της Ζωή Κουρούκλη. Ετσι, η σταρ Ελλάς του 1959 θα γίνει, μέσα σε δύο χρόνια, πανελλήνιο σύμβολο του σεξ.
«Τη Ζωίτσα τη λάτρεψα. Ηταν η μούσα μου. Ηταν κάτι παραπάνω απ' αυτό. Ηταν η αδελφή μου. Η σχέση μου μαζί της ήταν εντελώς διαφορετική απ' ό,τι με τις άλλες πρωταγωνίστριες με τις οποίες συνεργάστηκα. Κατά κάποιον τρόπο την καταπίεζα. Εννοούσα να επεμβαίνω και στην ιδιωτική της ζωή. Είναι αστείο, αλλά συνέβαινε. Οταν η Ζωίτσα έκανε κάποια αταξία, έρχονταν σε μένα και το λέγανε για να της κάνω παρατήρηση. Γι' αυτόν το λόγο συνέχεια καβγαδίζαμε», είχε εξομολογηθεί στον Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη («Στο τέλος μιλάει το πανί», «Αμμος»).
Ηθελε ηθοποιούς-ορχήστρα
Ο Γιάννης Δαλιανίδης δεν ήθελε ηθοποιούς-«αγγούρια». Στις προτεραιότητές του βρίσκονταν ερμηνευτές-μικρές ορχήστρες: να παίζουν, να χορεύουν, να τραγουδούν. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι πριμοδοτούσε ηθοποιούς σαν τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάρθα Καραγιάννη, τη Χλόη Λιάσκου, τον Βαγγέλη Σειληνό, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Κώστα Βουτσά, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τον Θανάση Βέγγο. Και βεβαίως τη Ζωή Λάσκαρη.
Το 1970 έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο με το «Μαριχουάνα στοπ», ενώ την ίδια δεκαετία έκανε την είσοδό του στο τότε νέο μέσο της τηλεόρασης, με το «Λούνα Παρκ» (1974-1981) και αργότερα με «Τα λιονταράκια» (1985). Με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης έκανε επιτυχία με το «Ρετιρέ» (1990-1992) και τους «Μικρομεσαίους» (1992-1993), ενώ μετέφερε τηλεοπτικά και το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή (1995). Στη δεκαετία του '80 γύρισε τις ονομαζόμενες κοινωνικές ταινίες του, με κυρίως νεανικά προβλήματα εκείνης της εποχής: «Τα τσακάλια» (1981), «Καμικάζι αγάπη μου» (1983) κ.ά.
Πήρε Χρυσό Αλέξανδρο
Η μοναδική φορά που τιμήθηκε για το έργο του ήταν με τον Χρυσό Αλέξανδρο του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με διευθυντή τον Μισέλ Δημόπουλο. Στο αφιέρωμα αυτό επέλεξε να προβληθούν οι ταινίες του: η μουσική «Κορίτσια για φίλημα», το δράμα «Στεφανία», το φιλμ νουάρ «Οταν η πόλις πεθαίνει», η κωμωδία «Η χαρτοπαίχτρα» και το κατοχικό δράμα «Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο». «Οχι για μένα. Για όλους αυτούς τους εργάτες, που δούλεψαν και φτιάξαμε αυτόν τον κινηματογράφο. Ας μη με τιμούσαν εμένα. Γιατί, κακά τα ψέματα, αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι ταινίες μου δεν θα υπήρχαν», είχε πει σε συνέντευξή του στην «Ε» (4 Νοεμβρίου 2002).
* Συλληπητήρια έστειλαν η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ. *
Ταινίες κλασικές και αγαπημένες
«Το κοροϊδάκι της δεσποινίδας» (1960), «Ζητείται ψεύτης» (1961), «Ο ατσίδας» (1962), «Η κυρία του κυρίου» (1962), «Η ψεύτρα (1963), «Κάτι να καίει» (1964), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Ραντεβού στον αέρα» (1966), «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1966), «Νύχτα γάμου» (1967), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1968), «Ενας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Ξύπνα Βασίλη» (1969), «Γυμνοί στον δρόμο» (1969), «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσας» (1971), «Επαναστάτης Ποπολάρος» (1971), «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» (1971), «Μαριχουάνα στοπ» (1971) κ.ά.

15.10.10

Το δημόσιο χρέος στο ελληνικό κράτος από το 1824 μέχρι σήμερα

Το δημόσιο χρέος στο ελληνικό κράτος από το 1824 Του Τάσου Ηλιαδάκη
05/07/2010 - 10:45
Α. 1824-1897

Την περίοδο αυτή η Ελλάδα πήρε 10 εξωτερικά δάνεια, συνολικά 770 εκ. γαλ. φράγκα (στο εξής γ.φ.). Κατά μέσο όρο η τιμή έκδοσης κυμάνθηκε στο 72,54%, δηλαδή χρεώθηκε 770 εκ. γ.φ. αλλά “στο χέρι” πήρε 464,1 εκ. γ.φ., τα υπόλοιπα ήταν τιμή έκδοσης και διάφορα άλλα έξοδα-κρατήσεις, ή πιο απλά ήταν το... κοινωνικό έργο των τραπεζών.

1 Αναλυτικότερα:

• Δύο δάνεια από την Αγγλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1824 και το 1825, συνολικά 2,8 εκ. λίρες στερλίνες (στο εξής λ.σ.) ή 70.261.000 γ.φ.2 • Ένα, 60 εκ. γ.φ. με την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, το 1832.

• Δύο επί Κουμουνδούρου, το 1879 και το 1890, συνολικά 180 εκ. γ.φ.

•Πέντε επί Χ. Τρικούπη το 1882-1885 και το 1886-1881, συνολικά 450 εκ. γ.φ. και τέλος

•Ενα επί Σωτηρόπουλου-Ράλλη το 1893, 9.739.000 εκ. γ.φ.



Αι. Τα δάνεια της ανεξαρτησίας

- Κατά κοινή ομολογία υποκίνησαν τους δύο εμφύλιους το 1824. Οπως έλεγε ο Γκούρας, “χρυσού λαλούντος άπας άπρακτος λόγος”. 3 Επι πλέον ήταν προφανές ότι θα επικρατούσε εκείνο το κόμμα που θα έπαιρνε το δάνειο, καθʼόσον, “νόμος και ισχύς αι λίραι του δανείου”.

- Με την εξαγορά βουλευτών και στρατιωτικών διέφθειραν τον κοινοβουλευτισμό και τη διοίκηση. Οπως γράφει ο Παπατσώνης, “δια το μέσον του δανείου τούτου, εδιώρισαν εις όλας τας επαρχίας οπαδούς των υπαλλήλους”4.

Η πελατειακή διαχείριση των δανείων είχε στρέψει την αιχμή του δόρατος προς τη δύναμη της εποχής, τις οπλικές δυνάμεις, με τις μαζικές βαθμοδοσίες, το οικονομικό κόστος των οποίων κάλυπταν τα δάνεια. Οπως επισημάνθηκε “κατάντησε το έθνος να έχει υπέρ των 12.000 αξιωματικούς”, σε σύνολο οπλικών δυνάμεων 20.000 ανδρών5 .

Οι περισσότεροι καπετάνιοι εμφάνιζαν περισσότερους άνδρες για να επωφελούνται τους επιπλέον μισθούς. Έτσι ο Γκούμας έπαιρνε μισθούς για 12.000 άνδρες ενώ είχε μόνο 3.0006. Αυτήν την ευρεμισθία ο λαός την τιτλοποίησε με το σκωπτικό, “ο καπετάν ένας”, δηλαδή έπαιρνε πολλούς μισθούς για τους άνδρες του, ενώ είχε μόνον ένα, τον εαυτόν του. 7 Δεν είχαν απομείνει ούτε 20.000 λίρες για να σωθεί το Μεσολόγγι, όπως λέει ο Παπαρηγόπουλος. 8 Το “ταμείον κενόν”, όπως ενημέρωνε τη Βουλή η Επιτροπή Ταμείου. 9 Η κυβέρνηση έκτοτε επωνομάσθη ψωροκώσταινα” 10 .

Το 1825 η κυβέρνηση θα κηρύξει την πρώτη πτώχευση. Τον Απρίλιο του 1926, αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση Α. Ζαΐμη, στο ταμείο υπήρχαν μόνο 16 γρόσια, ουτε μία λίρα! Καθαρή δανειακή πρόσοδος από μεν το πρώτο δάνειο των 800.000 λιρών, 36%.

Από το δεύτερο των 2 εκ. λιρών το 10,5%.

Α2 Οθωνική περίοδος

Το δάνειο των 60 εκ. γ.φ. του Όθωνα εγγυήθηκαν οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (στο εξής Μ.Δ.) κάθε μία το ένα τρίτο.

Η τρίτη δόση των 20 εκ. γ.φ. ουδέποτε καταβλήθηκε στην Ελλάδα.

Κατακρατήθηκε από τη δανειοδότρια τράπεζα για την εξυπηρέτηση του δανειου. Από τις υπόλοιπες δύο δόσεις, 40 εκ. γ.φ., το 56,8% κατακρατήθηκε στο εξωτερικό, το υπόλοιπο σπαταλήθηκε από την αντιβασιλεία και σε έξοδα του Βαυαρικού στρατού.11

Τέλος, το 1835, στο δημόσιο ταμείο υπήρχαν 1,8 εκ. δρχ. και απʼ αυτά έπρεπε να καλυφθούν τα ελλείμματα 1833-35 και η εξυπηρέτηση του δανείου, που ήταν 2,7 εκατ. δρχ.

Τελικά η καθαρή πρόσοδος, από το δάνειο, για την Ελλάδα ήταν 14,2%. Στο τέλος του 1859 η Ελλάδα έναντι του δανείου χρωστούσε υπερτριπλάσια των όσων λογιστικά είχε επωφεληθεί από το δάνειο, ενώ από το 1843 είχαμε τη δεύτερη χρεοκοπία.

Α3. Τρικουπική περίοδος

Κατά την περίοδο αυτή κυρίαρχος θα αναδυθεί ο έμπιστος των ανακτόρων Α. Συγγρός. Ηταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε στο Ελληνικό Δημόσιο δανειοδότες, στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Ήταν ο άνθρωπος που από τη δανειακή πρόσοδο εκτελούσε δημόσια έργα (Ισθμός Κορίνθου, σιδηρόδρομοι Λαυρίου, Θεσσαλίας κλπ.). Ηταν ο υπερεργολάβος με ό,τι αυτό σημαίνει.

Από την άλλη πλευρά ο Χ. Τρικούπης θα αναδυθεί σε πρωταθλητή του εξωτερικού δανεισμού. Την περίοδο του ελληνικού βασιλείου 1832-1893 στον Τρικούπη χρεώνεται το 58,4% του εξωτερικού δανεισμού, με 450 εκ. γ.φ. Παρʼόλα αυτά το 1893 θα έχουμε την τρίτη χρεοκοπία.

Τον αιώνα αυτόν μέχρι το 1897, ο συνολικός δανεισμός έφθασε στα 770 εκ. γ.φ., από τα οποία “στο χέρι πήρε” 389 εκ. γ.φ. ή το 50,5%. Μέχρι το 1993 είχε αποσβέσει 472 εκ., δηλαδή το 120% των όσων δανειακά εισέπραξε και πάλι χρωστούσε 631,4 εκ., δηλαδή το 82% των όσων είχε δανεισθεί. Την ίδια χρονιά τα ετήσια έσοδα του ελληνικού κράτους ήταν 64 εκ. φ. δηλαδή μόλις το 10% του εξωτερικού δημόσιου χρέους.

Το 1898 η Ελλάδα θα τεθεί υπό τον
Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και ταυτόχρονα θα της παραχωρηθεί δάνειο 150 εκ. φ.

Απʼ αυτό το 62% καταβλήθηκε ως αποζημίωση της Οθ. Αυτοκρατορίας (παραχώρηση Θεσσαλίας, πόλεμος 1897), 15% χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη των ελλειμμάτων, το 20% στο κυμαινόμενο χρέος και το 3% στα έξοδα έκδοσης.

Β. 1900-1945

Β1. 1902-1914

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την υποχώρηση του κρατικού.12 Την ίδια αυτή εποχή η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Μακεδονικό αγώνα και από το 1912 τους Βαλκανικούς.

Μέχρι το 1909 συνεχίζεται η ανεπάρκεια διαχείρισης των δημοσιονομικών. 13 Οι αθηναϊκές συντεχνίες με ψήφισμα τους τον Δεκέμβριο του 1908 διεκήρυτταν ότι δεν δέχονται πια νέους φόρους “προς συντήρηση εν τη αρχή του εκάστοτε κόμματος”14 , ενώ η εισαγγελία Θεσ/κης θα επέμβει για διασπάθιση του δημοσιου χρήματος κατά την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία15 .

Την περίοδο αυτή συνομολογήθηκαν τέσσερα εξωτερικά δάνεια, συνολικά 521 εκ. φ. Τα δύο πρώτα (76 εκ. φ.) μέχρι το 1910 και το τέταρτο 335 εκ. φ. το 1914. Η δανειακή πρόσοδος χρησιμοποιήθηκε

- Υπέρ της εξυπηρέτησης των ήδη υπαρχόντων εξωτερικών δανείων.

- Υπέρ της διεξαγωγής των Βαλκανικών πολέμων και

- Στην ενσωμάτωση των νέων περιοχών που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς.

Με απλά λόγια τα νέα δάνεια ξεπλήρωναν τα παλιά.

Β2. 1915-1923

Η Ελλάδα του διχασμού εν μέσω του Αʼ ΠΠ. Στη συνέχεια θα βιώσει τη Μικρασιατική καταστροφή και να βρεθεί με τους πρόσφυγες απʼ αυτήν.

Η οικονομική πορεία διαρθρώνεται από τις μεγάλες, έκτακτες πολεμικές δαπάνες (περίπου 6,2 δισ. δρχ.). Είναι περίοδος έξαρσης του εσωτερικού δανεισμού και σχεδόν έλλειψης εξωτερικού.

Στον εξωτερικό δανεισμό υπάρχουν δύο μυστικά γερμανικά δάνεια, από 40 εκ. μάρκα έκαστο προς την κυβέρνηση Σκουλούδη το 1915 και 1916. Τα δάνεια κρατήθηκαν εντελώς μυστικά, ακόμα και από τη Βουλή και ουδαμού αναγραφόμενα. Η μυστικότητα αυτή θα αποτελέσει θέμα της ποινικής δικαιοσύνης το 1918. Στο ειδικό δικαστήριο ο Σκουλούδης θα υποστηρίξει ότι κρατήθηκε μυστικό για να μην εκλειφθεί ως ένδειξη γερμανοφιλίας.

Τέλος υπήρξε ένα μικρό δάνειο καναδικό 8 εκ. δολ. Επίσης και ένα για την εξαγορά, από τη Γαλλία, της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσ/κης-Κων/λης, την οποία είχε καταλάβει ο ελληνικός στρατός το 1913.

Β3. Μεσοπόλεμος 1924-1932

Με τη Μικρασιατική καταστροφή ο ελληνισμός θα βρεθεί σε αμηχανία και σύγχυση. Από το 1924 μέχρι το 1928 ο κοινοβουλευτισμός θα βρεθεί σε οξύτατη κρίση, με 12 κυβερνήσεις, δηλαδή κάθε 4,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και με αποκορύφωμα το παγκαλικό “Θόδωρος κερνά και Θόδωρος πίνει”. 16

Ο Βενιζέλος θα επιστρέψει και θα κερδίσει τις εκλογές του 1928, με 223 έδρες από τις 250. Εχει επιστρέψει συμβιβαστικός για να γεφυρώσει το χάσμα του διχασμού και είχε στόχο τον αστικό εκσυγχρονισμό. Η τετραετία του θα είναι περίοδος κοινοβουλευτικής ομαλότητας.

Τα επιτακτικότερα προβλήματα είναι το προσφυγικό και η σταθεροποίηση της δραχμής που η αξίας της είχε πέσει στο δέκατο πέμπτο της προπολεμικής. Η φορολογική επιβάρυνση παραμένει δυσβάστακτη. Σε σχέση με την προπολεμική έχει αυξηθεί κατά 37 φορές.

Από το 1924 μέχρι το 1930 εισέρρευσαν στην Ελλάδα 1,16 δισ. χρυσά φράγκα, εκ των οποίων το 78% ήταν δάνεια.17

Την περίοδο 1924-1931 συνομολογήθηκαν εννιά εξωτερικά δάνεια, συνολικά 992 εκ. φρ. ή 14,9 δισ. δρχ. 18 Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%, τις ΗΠΑ κατά 31% και τα υπόλοιπα σε μονοψήφια ποσοστά από Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ιταλία.

Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού, τη σταθεροποίηση της δραχμής και παραγωγικά.

Την ίδια περίοδο η εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού απορροφούσε το 29% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά την περίοδο 1824-1932 είχαμε δανεισθεί από το εξωτερικό 2,2 δισ. χρ. φρ. Μέχρι το 1932 είχαμε αποσβέσει 2,38 δισ. χρ. φρ. δηλαδή 183 περισσότερα απʼ όσα είχαμε δανεισθεί και πάλι χρωστούμε 2 δισ. χρ. ερ.

Το 1932 είχαμε την τέταρτη πτώχευση.

Μέχρι το 1945 δεν θα υπάρξει νέος εξωτερικός δανεισμός ενώ θα παγώσει, λόγω παγκόσμιας κρίσης, η εξυπηρέτηση τωνπαλαιών.

Γ. 1946-1966 Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη

Πρώτο μέλημα της χώρας η ανασυγκρότηση της από την κατοχική καταστροφή που είχε φθάσει 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ο εμφύλιος και το τρίτο οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι μεγαλύτερες στη Δυτ. Ευρώπη 19 και που έφθαναν στο 27,5% των συνολικών εξόδων.

Τα προβλήματα μέχρι το 1952-53 θα τα αντιμετωπίσουν συνολικά 18 κυβερνήσεις που θα προχωρήσουν σε οκτώ υποτιμήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε 5,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και κάθε χρονιά και υποτίμηση.

Το δημ. χρέος (στο εξής Δ.Χ.) συντίθεται από το προπολεμικό και το μεταπολεμικό. Το προπολεμικό, μέχρι το 1962 ήταν υπερτριπλάσιο του μεταπολεμικού. Στο προπολεμικό ΔΧ το 90% καταλάμβανε ο προπολεμικός εξωτερικός δανεισμός.

Την περίοδο 1962-67 οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διακανονίσουν το 97% του προπολεμικού εξωτερικού Δ.Χ., το οποίο μαζί με τους τόκους ανερχόταν στα 6,41 δισ. δρχ.

Μέχρι το 1955 η Ελλάδα είχε συνάψει μόνο τρια εξωτερικά δάνεια, συνολικά 145 εκ. δολ. Στη συνέχεια θα συνάψει άλλα 28 εξωτερικά, συνολικά 406,4 εκ. δολ.

Ο μετακατοχικός δανεισμός προήλθε κατά 58,4% από τις ΗΠΑ, κατά 19% από τη Δυτ. Γερμανία και κατά 14,36% από την Αγγλία. Τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς.

Για την εξυπηρέτηση του μετακατοχικού εξωτερικού δανεισμού η Ελλάδα κατέβαλε το 128% της δανειακής προσόδου που λογιστικά είχε πάρει!

Δ. Δικτατορία, 1967-1974

Περίοδος υπέρογκου εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος και τετραπλασιάσθηκε. Αντίθετα ο εξωτερικός δανεισμός σημειώνει μικρή αύξηση.

Συνολικά 19 εξωτερικά δάνεια, μόλις στο 6,4% του νέου Δ.Χ. εξ αυτών το 92,2% ήταν σε δολ., ενώ η αγγλική λίρα απουσίαζε.

Την περίοδο αυτή εμφανίζονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα.

Πρόκειται για δάνεια εργοληπτικών εταιρειών, τα οποία έπαιρναν από το εξωτερικό, υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια τα παραχωρούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο προς εκτέλεση δημοσιων εργων, με ανάδοχους τις εν λόγω εταιρείες. Συνολικά συνομολογήθηκαν 59 τέτοια δάνεια. Προφανώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ο δανειολήπτης, έτσι δεν θεωρείται εξωτερικός δανεισμός. Στο νέο Δ.Χ. ο δανεισμός σε συνάλλαγμα αντιπροσώπευε το 23,6%.

Ε. Μεταπολίτευση 1975-1981

Το προπολεμικό εξωτερικό Δ.Χ., λόγω του διακανονισμού 1962-67 βαίνει συνεχώς μειούμενο. Από το 4% του συνολικού Δ.Χ. το 1974 θα πέσει το 1981 στο 0,6%.

Ο μεταπολεμικός εξωτερικός, κατά μέσο όρο, στο 3,9% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά έχουμε 24 εξωτερικά δάνεια. Τρια από την γαλλική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα απο διεθνείς οργανισμούς και τράπεζες. Κυριαρχία του δολαρίου και απουσία της αγγλικής λίρας.

Η επιδείνωση του Δ.Χ. προέρχεται από την αύξηση του εσωτερικού δανεισμού.

Στ. 1981-1989

Μετά το 1974 ο δημόσιος τομέας διευρύνεται εντυπωσιακά.

Μεταξύ 1978-87 οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση -ΔΕΚΟ από 300.000 θα αυξηθούν σε 460.000. Μαζί δε με τις δημόσιες τράπεζες, προβληματικές και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις θα φθάσουν τις 640.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών και εισηγητικές εκθέσεις επί του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του ευρύτερα δημόσιου τομέα, από το 13,4% επί του ΑΕΠ το 1981 θα φθάσουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν κατά 106% από τον δανεισμό.

Το 1985 η Ελλάδα ήταν παγκόσμια πρώτη στο κατά κεφαλήν Δ.Χ. Το Δ.Χ. είχε αρχίσει να προσδιορίζει την ύπαρξη της οικονομίας και όχι την ανάπτυξή της.

Το διάστημα 1982-89, κατά μέσο όρο, η συνολική εξυπηρέτηση του Δ.Χ. κάλυψε το 33,61% των τακτικών εσόδων της ίδιας περιόδου. Μεταξύ το 1975-87 συνομολογήθηκαν 18,4 δισ. δολ. εξωτερικών δανείων, εκ των οποίων το 81% διετέθει για την εξυπηρέτηση των δανείων.

Η προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό έγινε για έργα συγκοινωνιακής, αγροτικής και αστικής υποδομής. Ένα, το 1982, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1981 και ένα για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.

Προφανώς μετά το 1824 ο εξωτερικός δανεισμός είχε γίνει έσοδο τακτικό και έξοδο υπέρβαρο.

Ζ. 1974-2008

α. εξωτερικό Δ.Χ

1990 2.452,4 δισ. δρχ.

1993 5.236,8 δισ. δρχ.

2004 2.503 εκ. ευρώ

2008 1.632 εκ. ευρώ

β. Δ.Σ. ποσοστό του ΑΕΠ

1974 22,5% του ΑΕΠ

1981 31,2% του ΑΕΠ

1987 56,1% του ΑΕΠ

1990 80,7% του ΑΕΠ

1993 111,6% του ΑΕΠ

2004 108,5% του ΑΕΠ

2008 97,16% του ΑΕΠ

Πηγές Απολογισμοί ελληνικού κράτους

Στατιστικά Δελτία Τράπεζας της Ελλάδος

1. Την ίδια εποχή η Αγγλία είχε δανείσει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής 18,5 εκ. λίρες στερλίνες (λ.σ.), αλλά οι δανειολήπτες “πήραν στο χέρι” 11 εκ., δηλαδή το 60% των όσων χρεώθηκαν.

2. Την εποχή εκείνη 1 λ.σ.=25,01 γ.φ.

3. Καν. Δεληγιάννης, Απομνημονεύματα, Τ2, σ. 210

4. Π. Παπατσώνης, Απομνημονεύματα, σ. 79

5. Αμβρ. Φραντζής, Επιτομή της Ιστορίας..., Τ2, σ. 295 σημ. 1

Αρχεία Ελληνικής Επανάστασης, Τ4, σελ. 456 Prokes Osten, Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, Τ1, σελ. 439

6. Κ. Παπαρρηγόπουλος, σ. 167

Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματ, σ. 181

7. Μιχ. Οικονόμου, Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, Τ2, σ. 25 Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα, Τ2, σ. 260 σημ. 1

8. Κ. Παπαρρηγόπουλος, σ. 171

9. Φωτάκος, Απομνημονεύματα, Τ2, σ. 293

Αρχεία Ελληνικής Επανάστασης, Τ4, σ. 244

Θ. Ρηγόπουλος, Απομνημονεύματα, σ. 41

Ι. Ορλάνδος, Ο Ορλάνδος απολογούμενος ενώπιον του κοινού, σ. 46

10. Θ. Ρηγόπουλος, ο.π., σ. 41

11. Γ. Κολοκοτρώνης, Απομνημονεύματα, χειρόγραφο Β., σ. 74

Θ. Ρηγόπουλος, σ. 168, Γ. Κρέμος, Νεοτάτη Γενική Ιστορία, σ. 1020-1021

Ανασ. Γούδας, Βίοι Παράλληλοι, Τ7, σ. 56

Ν. Βλάχος, Ιστορία της Ελλάδος, σ. 27-28

Α. Σκανδάμης, Η. Τριαντακονταετία της βασιλείας του Όθωνα, σ. 520

Σ. Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της Νεοτέρας Ελλάδος, Τ2, σ. 42

12. Σπ. Κορώδης, Η εργατική πολιτική των ετών 1909-1918, σ. 14

Ξ. Ζολώτας, Η Ελλάδα στο στάδιο της εκβιομηχανήσεως, σ. 108

13. Λ. Κορομηλάς, Εισηγήσεις επί του προϋπολογισμού του 1912, Δελτίο Υπ. Οικονομικών 1912, σ. 283. 284.

Αθ. Ευταξίας, Ενώπιον του Οικονομικού Αδιεξόδου, σ. 51 Εφημ. Συζητήσεων Βουλής 12.12.1911, σ. 1363, 1364

14. Αρ. Θεοδωρίδης, Η Επανάστασις και το έργο αυτής σ. 132, 135, 137

Κ. Οικονόμου, Σκέψεις επί της καταστάσεως, σ. 7,48

Ν. Ζορμπάς, Απομνημονεύματα, σ. 17, 124-125

Θ. Πάγκαλος, Απομνημονεύματα, Τ1, σ. 92-93

Σ. Μελάς, Η Επανάστασις του 1909, σ. 201

Α. Ανδρεάδης, Έργα, Τ2, σ. 545

15. Αθ. Ευταξίας, Το οικονομικόν πρόβλημα και το εθνικόν μας μέλλον, σ. 46

Πρακτικά Β Βουλής 17.12.1914

16. Ι. Μεταξάς, Ημερολόγιο, Τ5, σ. 461 σημ. 1

Ν. Καστρινός, Αλ. Παπαναστασίου, σ. 153

17. Ηλιαδάκης, Δανεική Κοινωνικοποίηση (διδακτορικό), σ. 311

18. Ηλιαδάκης, ο.π., σ. 313-314

19. Νέα Οικονομία, Τ6, 1950

Γ. Καρτάλης, Εισηγητική έκθεση επί του προϋπολογισμού 1950-51, σ. 19-20

Χρ. Ευελπίδης, Εισηγητική 1952-53, σ. 4, 43

Σ. Λιναρδάτος, Από τον Εμφύλιο στην Χούντα, Τ2, σ. 57.

* Ο Τάσος Μ. Ηλιαδάκης είναι μαθηματικός, πολιτειολόγος, Δρ. Κοινωνιολογίας, καθηγητής Σχολής Εθνικής Ασφάλειας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερία ΠΑΤΡΙΣ, 3/11/2009

14.10.10

Το ωροσκοπιο του τραγουδιου γελα κυρια μου, μεγαλη επιτυχια του Κωστα Καφαση.


Απο τις μεγαλυτερες επιτυχιες του Κωστα Καφαση, που πεθανε σημερα. Η πρωτη εκτελεση του τραγουδιου εγινε στις 1-1-1975 στις 8μμ στην τηλεοραση της ΥΕΝΕΔ.Κυβερνητης του ωροσκοπιου ο Ηλιος, που βρισκεται στον Αιγοκερω και το πεμπτο οικο, σε συνοδο με Ερμη και Αφροδιτη και ολοι αυτοι οι πλανητες σε αντιθεση με τον Κρονο, στο ζωδιο των Ιχθυων, που ειναι και συγκυβερνητης του πεμποου οικου.Και αυτη η αντιθεση στον αξονα Καρκινος-Αιγοκερος. Τι αλλο θελει ο ανθρωπος για να πει ενα τετοιο τραγουδι, τα υπολοιπα δικη σας ερμηνεια....πρεπει να σημειωσουμε οτι την ωρα της εκτελεσης του τραγουδιου ο πλανητης Ουρανος περνουσε πανω απο την Αθηνα, ετσι εχουμε και μια εξηγηση της τεραστιας επιτυχιας του τραγουδιου, που μεχρι σημερα ενα στο ρεπερτοριο πολλων τραγουδιστων.

Γέλα κυρία μου

Καφάσης Κώστας

Γέλα κυρία μου, γέλα μαζί μου
γέλα κυρία μου, γέλα καλή μου

Ξένος εγώ, έξω απ' τον κόσμο σου
περαστικός από το δρόμο σου
κι είχα το θράσος να σ' αγαπήσω, αητέ
κοίτα η καρδιά μου τι μου ζητάει
έναν αλήτη ποιος τον μετράει
κι αν αγαπάει, ποιος τον νοιάζεται ποτέ

Γέλα κυρία μου, γέλα μαζί μου
γέλα κυρία μου, γέλα καλή μου

Ξένος εγώ, λίγη ταυτότητα
δίχως καυτή προσωπικότητα
κι είχα την τρέλα να σε λατρέψω, αητέ
Κοίτα η καρδιά μου λάθη που κάνει
έναν αλήτη κι αν θα πεθάνει
από αγάπη ποιος τον νοιάζεται ποτέ

Γέλα κυρία μου, γέλα μαζί μου
γέλα κυρία μου, γέλα καλή μου

13.10.10

Demis Roussos, the Uranian artist – an astrological perspective

Full Moon. The cool June evening air is filled with sweet, romantic sounds.  The ancient theatre under the Acropolis, with its eternal grace, provides an ideal setting. The audience sing along, as, for each one of us, the song brings back memories – of old? of more recent? No matter.

As I listened to the songs ,sung by the exquisite voice of Demis Roussos during his recent concert in Athens, it brought back memories for me, too. Not only individual memories, but collective ones, of events that marked the sixties, the seventies , and the eighties.


Looking at Demis Roussos’s biography, we will see that his life was certainly greatly affected by world events, which were very disruptive, but it seems that for him they turned out to his benefit, in the long run.

Demis Roussos is under the influence of Uranus, as his Sun in the 9th house is in conjunction with Uranus, ruler of the 5th  house of creativity, and in favourable aspect – trine- to Jupiter. Such is the nature of Uranus – upheaval, disruption,doing away with the known, the comfortable, the predictable, and forcing one to plunge into the unknown.

I’d like to focus here, from an astrological point of view, on a number of life-changing events which affected his life, which events  were not only of a personal,  but of a  collective nature, affected not only a large number of people but whole countries and influence the socio-political conditions of their respective time periods.

Certainly, in Demis’s case, the Uranian events outlined below, although upsetting , did turn out well eventually.



Demis was born in Egypt, Alexandria in 1946, where he lived with his family up to 1961, when the Suez crisis came to a head and many foreign residents had to flea the country. So with Demis’s family, they moved back to their country of origin, Greece.

Below is Demis’s progressed chart for 1961, upon his family’s leaving Egypt and return to Greece  :

We see in his chart above that the progressed moon conjuncted natal Venus in Cancer, which is natally conjunct saturn, and also formed a conjunction with prog. Saturn. The presence of Saturn suggests that the move was made under stressful conditions, and , in any case, the ‘homeland’ would pose restrictions on him. After all, his Sun in the natal 9th house, suggested that Demis would make a career abroad, and he would be able to exercise his originality and creativity and feel less restricted in another country – as previously mentioned, his Sun is conjunct Uranus, ruler of the 5th house, and trine Jupiter).

The prog. MC sextile natal Neptune shows his first forming of his group, the ‘Idols’ and his beginning to play in night clubs and sing during his years in Greece.All through 1961, transiting Uranus was sextiling natal Sun, opening new avenues of opportunity for Demis.

Demis met Vangelis Papathanasiou – the now famous ‘Vangelis’- in 1966 and they became friends. They decided to move to England to seek bettter musical career opportunities. However, they were not allowed to enter Britain and were  stranded in Paris instead during the ‘May 1968′ events. Demis Rousso’s started his international career in music in 1968 in Paris, through a crisis situation. They were running out of cash, so, they decided to form a group  and  start recording   songs.They formed the group ‘Aphrodite’s child’ and recorded the song  ”Rain and tears” . A few weeks later, ” Rain and tears” was number one in the charts.

In Demis’s prog. chart for 1968 above, we see the prog. Moon squaring the natal Venus-Saturn conjunction, indicating the difficult situations he met upon leaving his country and moving abroad. But the prog.Moon also sextiled Mars – forming the  new , creative group ( Mars rules the 5th and is placed in the 11th house). Prog.  Mercury conjuncted Pluto, showing the compulsion for going abroad ( Mercury rules the 9th house) but also the  beginnning of his financial  and career success ( Pluto rules the 2nd house, and both prog. planets are in the 10th house of career).  Prog. Venus sextiled his natal Sun in the 9th, creating opportunities for his music, while tr. Uranus and Pluto were squaring his Sun. Apparently, he went through a lot of stressful situations and deep personal experiences which made him different, and stronger at the end. In three years time, we see that the prog. Sun approached the square to natal Jupiter – the time when Demis started his solo career following the breakup of ‘Aphrodite’s child’ .

Demis went through another shocking experience in 1985 .He was one of the passengers in the TWA Flight 847 which was highjacked on June 14 1985.Demis boared the flight from Athens flying to Rome, when the flight was highjacked. Although he ang other 8 Greek passengers wer released after a couple of days, he described this as a really frightening experience.

In the prog. chart for 1985, we see that prog. Mars at 20 degrees Virgo is squaring prog. Uranus at 20 degrees Gemini forming an exact square aspect. This is an aspect showing , among else, danger of accidents especially to do with affairs ruled by Uranus – and of course flying is one of them! Transiting Uranus was forming a T-square to this prog. aspect from 16 degrees of Sagittarius.

Demis came through this experience shocked but unharmed. The protective transit of Jupiter, trining his natal Jupiter, and of course the natal trine between his Jupiter and Sun,thus forming  a grand trine, helped him to overcome this difficult situation . This experience changed him a lot and he decided to go back to his music, as he’d been off the music scene for a few years.

Since, he’s had a successful and productive career to this date. So, Uranus  for Demis, in spite seemingly difficult situations he put him through, works out for his benefit in the long run, along with Jupiter.

Below is a video of Demis Roussos’s recent appearance at the Herod Atticus ancient theatre in Athens, where he sings hiw well known song ” My friend the wind”.. SOURCE HERE