28.10.10

Ωροσκοπιο του Ιωαννη Μεταξα

από το Β. Παπαδολιά
 





Έμεινε στην ιστορία ως ο εμπνευστής της 4ης Αυγούστου. Ακόμα και το περίφημο ΟΧΙ αμφισβητήθηκε κατά πόσον το είπε ο ίδιος ή «σύρθηκε» από το λαϊκό αίσθημα. Τελικά έμεινε στη συλλογική μνήμη ως δικτάτορας, ένας άλλος Παπαδόπουλος. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως την ιστορία τη γράφουν γενικά οι νικητές;
Σύντομο Βιογραφικό
Αν έβλεπε κανείς το βιογραφικό του Ιωάννη Μεταξά στις 13 Απριλίου 1936 θα έβλεπε ένα γόνο παλιάς βυζαντινής οικογένειας με το οικογενειακό δικαίωμα να φέρει τον τίτλο του κόμη αναγνωρισμένο από τη Βενετία, εξαίρετο στρατιωτικό, σπουδασμένο στις στρατιωτικές σχολές της Γερμανίας, Διευθυντή Επιχειρήσεων και δεύτερο τη τάξει του Γενικού Επιτελείου Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους και κατά γενική ομολογία υπεύθυνο για μεγάλο μέρος της επιτυχιών του Ελληνικού Στρατού. Αν και βασιλικός, είχε καταφέρει να είναι πρώτος υπασπιστής του Βενιζέλου.
Από την άλλη θα έβλεπε τον αρχηγό των βασιλικών κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού, εκείνον που με την παραίτηση του το 1915, αρνούμενος να υλοποιήσει τη διαταγή του Βενιζέλου για είσοδο της χώρας στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, κατάφερε να πείσει το Βασιλιά να διαφωνήσει κι αυτός με το Βενιζέλο.
Ο ίδιος πάλι μετά το κίνημα της Εθνικής Άμυνας, διορίστηκε από το Βασιλιά αναπληρωτής αρχιστράτηγος και λειτούργησε στην ουσία ως πολιτικός αρχηγός των βασιλικών. Ακολούθησε το Βασιλιά Γεώργιο στην εξορία του στην Κορσική και επέστρεψε πίσω μόνο μαζί του. Αντιστρατεύτηκε τη συνέχιση της μικρασιατικής εκστρατείας, ως στρατιωτικά ατελέσφορης, αρνούμενος να αναλάβει στρατιωτικά αξιώματα μόλις επέστρεψε το βασιλικό καθεστώς. Αντιτάχθηκε όμως και στην καταδίκη των Έξι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, πράγμα για το οποίο κατηγορούνταν αρκετά χρόνια, μέχρι που αναιρέθηκε πρόσφατα πλέον η δίκη και από τον Άρειο Πάγο.
Από πολιτικής άποψης ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε δηλαδή βαθιά στο μοναρχικό πολίτευμα και αντιστρατευόταν (αν και υποστηρίχτηκε στην αρχή της καριέρας του από εκείνον) το Βενιζελισμό. Παροιμιώδης άλλωστε έχει μείνει η πολιτική διαφωνία του με το Βενιζέλο μέσω αλληλογραφίας στις εφημερίδες το 1934 για τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται σε έγγραφα που βρέθηκαν πολύ αργότερα από ιστορικούς που εγγυούταν την ουδετερότητα της Ελλάδας από την πλευρά της Γερμανίας.
Από στρατιωτικής πλευράς οι ιστορικές μελέτες δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την στρατηγική του οξύνοια. Προετοίμασε μυστικά την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της φασιστικής Ιταλίας και ήταν αυτός που για να κρύψει από τον Άξονα την προετοιμασία του, εφηύρε τα φύλλα πορείας, με τη βοήθεια των οποίων η επιστράτευση των εφέδρων επιταχυνόταν σε βαθμό που για την εποχή του ήταν εξαίρετος.
Από πολιτικής πλευράς όμως δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τη φασιστική ιδεολογία του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Αν και προσπάθησε να «προσαρμοστεί» στη δημοκρατία, ιδρύοντας ένα τρίτο κόμμα μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών, η αλήθεια είναι ότι η στρατιωτική νοοτροπία δεν τον εγκατέλειψε ποτέ.
Αν και ανέλαβε με δημοκρατικές διαδικασίες τη διακυβέρνηση της χώρας (στις 13 Απριλίου 1936 με ψήφο και από τα δύο μεγάλα κόμματα) και έλαβε την εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο να κυβερνήσει μέχρι τις 30.09 με νομοθετικά διατάγματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταραχές που προκαλούσαν οι εργατικές κινητοποιήσεις, ο Μεταξάς φαίνεται ότι είδε σα μοναδική απάντηση στην αναταραχή τη στρατιωτικοποίηση. Έτσι στις 4 Αυγούστου 1936 κήρυξε τη διάλυση της δημοκρατίας με τη στήριξη του Βασιλιά.
Αστρολογικά Στοιχεία

Ο Ιωάννης Μεταξάς γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1871 (24 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο) στην Ιθάκη. Ταύρος με τετράγωνο Άρη/Δία και μεγάλο τρίγωνο Άρη/Πλούτωνα/Κρόνου είναι σίγουρο ότι θα είχε την παρόρμηση για δράση, αλλά παράλληλα θα χρησιμοποιούσε αυτή την ενέργεια για τη διατήρηση των πραγμάτων, αναζητώντας κυρίαρχες θέσεις εξουσίας μέσω συστημάτων ιεραρχίας. Σήμερα ίσως να μην ήταν στρατιωτικός, αλλά στέλεχος επιχείρησης, που θα αναζητούσε να γίνει πρόεδρος, αλλά στην εποχή του το στρατιωτικό επάγγελμα ήταν μία καλή επιλογή για κάποιο που ήθελε εξουσία και ιεραρχία.Η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: