6.11.09

Η πρώτη γάτα που προσβάλεται από τον ιό H1N1

Μια 13χρονη γάτα στην Αϊόβα θεωρείται το πρώτο κατοικίδιο που προσβάλλεται από τη γρίπη των χοίρων.

Ο σπιτόγατος που νοσηλεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε κτηνιατρική κλινική, έχει αναρρώσει πλήρως σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο ιός έχει επιβεβαιωθεί ακόμη σε δύο νυφίτσες, μία στο όρεγκον και μία στη Νεμπράσκα που όμως δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

"Γνωρίζαμε ότι αυτό είναι δυνατόν να συμβεί", δήλωσε εκπρόσωπος τύπου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Τομ Σκίνερ και πρόσθεσε: "Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που έχουμε αποδείξεις ότι ο ιός μεταφέρεται σε γάτες ή σκύλους" Ο κτηνίατρος του γάτου, Μπρετ Σπόνσελερ, είπε ότι τρία από τα αφεντικά της γάτας είχαν συμπτώματα της γρίπης προτού η γάτα αρρωστήσει.

Ο κ. Σπόνσολερ προειδοποιεί να μην βιαστεί ο κόσμος στο να βγάλει συμπεράσματα για αν και άλλα κατοικίδια μπορεί να κολλήσουν τον ιό. "Αυτή είναι η πρώτη απόδειξης που ο ιός μεταφέρεται από άνθρωπο σε γάτα», είπε.

Τα συμπτώματα της γάτας ήταν ότι είχε υπνηλία, είχε χάσει την όρεξή της και εμφάνισε δυσκολίες στην αναπνοή της. Οι ιδιοκτήτες της γάτας θα πρέπει να πάρουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να μην μεταδοθεί ο ιός στα υπόλοιπα ζώα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Βέβαια δεν υπάρχει φάρμακο για τα κατοικίδια.

Οι ακριβείς επιδράσεις του ιού στις γάτες και τα άλλα κατοικίδια δεν είναι γνωστές, σύμφωνα με την κτηνίατρο Αν Γκάρβεϊ. Οι ειδικοί επεσήμαναν επίσης ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο ιός μεταφέρεται από τα ζώα στους ανθρώπους.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: