6.11.09

Τα μωρά κλαίνε με προφορά

Μπορεί στα αυτιά μας, το κλάμα κάθε νεογέννητου να ακούγεται το ίδιο, ωστόσο δεν είναι έτσι: Τα μωρά μιμούνται τη γλώσσα της μαμάς τους ακόμα και πριν από τη γέννησή τους.

Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν τη γλώσσα της μαμάς τους, πολύ πριν ξεστομίσουν το πρώτο "μπα", "μα" ή "κα". Διεθνής ομάδα ερευνητών μελετώντας το κλάμα 60 νεογέννητων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν να μιλούν και να διαμορφώνουν το κλάμα τους ήδη από τη μήτρα της μαμάς τους.

Έτσι τα νεογέννητα στη Γαλλία τείνουν να κλαίνε σε πιο «ψηλές νότες», ενώ τα νεογέννητα στη Γερμανία προτιμούν τις μπάσες μελωδίες. Η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο γλωσσών είναι χαρακτηριστική και στον τόνο της φωνής των ενηλίκων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Καθλίν Γουέρμκε του Πανεπιστημίου Wuerzburg στη Γερμανία, επεσήμανε ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι τα νεογέννητα "είναι ικανά να παράγουν διαφορετικές μελωδίες στο κλάμα τους" και ότι προτιμούν τις μελωδίες που ακούνε στην κοιλιά της μαμάς τους.

Η ομάδα της κατέγραψε το κλάμα 60 υγιών βρεφών, 30 από τη Γαλλία και 30 από τη Γερμανία σε ηλικία 3-5 ημερών.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Current Biology, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές ανάμεσα στον ήχο του κλάματος των δύο ομάδων. Το κάθε βρέφος διαμορφώνει την προφορά του κατά μίμηση της γλώσσας της μητέρας του.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα έμβρυα μπορούν να αποστηθίσουν ήχους από τον έξω κόσμο από τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και ότι εξοικειώνονται με μελωδίες της μουσικής και της γλώσσας. Έρευνες είχαν επίσης δείξει ότι τα μωρά μπορούν να συνδυάσουν φωνήεντα που ακούνε από τους ενήλικες αλλά από ηλικία 12 εβδομάδων.

Η ομάδα της Γουέρμκε, ωστόσο, απέδειξε ότι τα μωρά επηρεάζονται νωρίτερα από τη γλώσσα και επιβεβαίωσε ότι το κλάμα ενός μωρού είναι η πρώτη του προσπάθεια να επικοινωνήσει με τη μητέρα του.

"Τα νεογέννητα έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο να μιμηθούν τη συμπεριφορά της μητέρας τους καθώς προσπαθούν να τις προσελκύσουν και να δεθούν μαζί της", έγραψαν οι ερευνητές στην έρευνα.

"Η φωνή της μητέρας τους, είναι το μόνο που μπορεί ένα μωρό να μιμηθεί από αυτήν, πράγμα που εξηγεί γιατί συμβαίνει σε τόσο μικρή ηλικία".ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: