6.11.09

Γιαννης Ριζοπουλος Μια διαφορετικη αστρολογικη συνεντευξη




















Ο Γιάννης Ριζόπουλος, Υδροχόος με Σελήνη στον Υδροχόο και κλήρο της τύχης ανάδρομο, είναι γνωστός για την πολυετή «ριζο-σπαστική» του δράση στο χώρο της αστρολογίας. Ασχολείται συστηματικά με αυτήν από το 1983, κείμενά του έχουν δημοσιευθεί και δημοσιεύονται στον τύπο –έντυπο και ηλεκτρονικό, ενώ το 1992 ίδρυσε μαζί με άλλους τη σχολή Astrologia Nova, η οποία εξέδιδε και το αστρολογικό περιοδικό «Θα». Η αστρολογική έρευνα όπως και η διδασκαλία είναι οι κυριότερες ενασχολήσεις του. Η έναρξη παράδοσης μαθημάτων του στον εναλλακτικό χώρο SMG στο Χαλάνδρι αλλά και η on line διδασκαλία του στο μεγαλύτερο ελληνικό αστρολογικό site, το myhoroscope.gr, αποτέλεσε και την αφορμή της κουβέντα που κάναμε, τα βασικότερα σημεία της οποίας και σας παρουσιάζουμε...

Κύριε Ριζόπουλε, αν και πολλά χρόνια ασχολείστε επαγγελματικά με την αστρολογία, έχετε δημιουργήσει ένα χαμηλών τόνων προφίλ. Οφείλεται αυτό σε μια γενικότερη στάση και επιλογή και, αν ναι, έχει σχέση με το πώς προσεγγίζετε την αστρολογία;

Οι «χαμηλοί τόνοι» που αναφέρετε είναι βέβαια θέμα χαρακτήρα αλλά σχετίζονται άμεσα και με την εικόνα που έχω αποκτήσει για την αστρολογία ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια.

Έχοντας στο μυαλό μου την εξελικτική πορεία κάποιων επιστημών, όπως για παράδειγμα της Ιατρικής, γνωρίζω ότι ο δογματισμός και η εμμονή σε «αξιώματα» περιορίζουν ουσιαστικά την ανάπτυξη της Αστρολογίας. Ο Σάμελβάις, που εφάρμοσε στην πράξη την αντισηψία, κυνηγήθηκε ανελέητα από συναδέλφους του που ήταν προσκολλημένοι στις «παραδοσιακές» θεραπευτικές αντιλήψεις. Κάποιες από τις βασικές αρχές με τις οποίες γαλουχηθήκαμε όλοι οι «παροικούντες», ενδέχεται να κινούνται στα όρια της πλάνης. Κατ’ επέκταση θα ήταν λάθος να σηκώσω οποιοδήποτε ...μπαϊράκι ή να φορέσω το μανδύα της αυθεντίας.

Προσωπικά έχω επιλέξει ένα σύστημα ερμηνείας που δανείζεται στοιχεία από την Αναλυτική Ψυχολογία και εξετάζει το ωροσκόπιο σαν ένα δυναμικό σύστημα, όπου οι αρχετυπικοί «ρόλοι» των πλανητών μπορεί να αλλάζουν με την παρέμβαση του ατόμου. Εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα στην ανίχνευση των γενέθλιων τάσεων και μέσα από αυτή μπορούν να προταθούν επιλογές και λύσεις, ιδιαίτερα ταιριαστές για τον καθένα χωριστά. Θεωρώ ότι η ελεύθερη βούληση όχι μόνον ...υπάρχει, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Ερώτ.: Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι ενώ υπάρχει μια πληθώρα προσώπων που δηλώνουν επαγγελματίες αστρολόγοι, δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας που να σας εκπροσωπεί; Γιατί θεωρείται απαξιωμένη η αστρολογία στην Ελλάδα;

Όσον αφορά την απαξίωση το θέμα είναι απλό. Για να αναπτυχθεί ένα γνωστικό αντικείμενο και να κερδίσει τον απαιτούμενο σεβασμό χρειάζεται ένα στελεχικό δυναμικό με διευρυμένες γνώσεις (όχι μόνον αστρολογικές) που να «τρέχει» και να πασχίζει γι’ αυτό. Στον τομέα αυτό είμαστε πολύ πίσω διότι απλά τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό δεν υπάρχει σε οργανωμένη μορφή. Μας λείπει η ...Παρθένος.

Ένας επίσημος φορέας θα μπορούσε και θα όφειλενα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αν βέβαια κατορθώναμε να υπερβούμε τελικά τις προσωπικές εμπάθειες και τα «ίδια συμφέροντα», που μαστίζουν το χώρο.

Αρκετοί αστρολόγοι πάσχουν από μια ...καλπάζουσα αλαζονεία, ενώ κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Τα διογκωμένα «εγώ» είναι ο ένας λόγος που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ένας επίσημος φορέας. Ο δεύτερος είναι η πλήρης ασάφεια που περιβάλλει τον όρο «επαγγελματίας αστρολόγος». Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αν κάποιος έχει δίπλωμα (και τι δίπλωμα…)

Το πρώτο βήμα για να γίνουν τα πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα είναι να ξεχωρίσουμε την αστρολογία από τις μαντικές τέχνες. Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να ορίσουμε από κοινού τι είναι αυτό που πιστοποιεί την αστρολογική γνώση σε μια μίνιμουμ βάση. Και η γνώμη μου είναι ότι μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να λειτουργήσει στη σωστή κατεύθυνση αν δεν απευθυνθεί στους ερασιτέχνες του κλάδου, που στην πλειοψηφία τους έχουν όραμα και δεν ενδιαφέρονται για το πώς θα πιάσουν την καλή ή το πώς θα διαβάλλουν τους ανταγωνιστές τους...


Οι σπουδές αστρολογίας στην Ελλάδα είναι μια ...πονεμένη ιστορία. Εσείς, και ως δάσκαλος, καθώς από ό,τι γνωρίζω έχετε κατά καιρούς διδάξει και διδάσκετε, ποιο νομίζετε ότι πρέπει να είναι το πλαίσιο που θα επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα;

Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε, τόσο οι μαθητές όσο και οι διδάσκοντες, είναι η σωκρατική ρήση «Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα». Αλλά αυτή η αρχή που, κατά τη γνώμη μου, ορίζει και το βασικό «πλαίσιο» των αστρολογικών σπουδών, συνήθως καταπατείται βάναυσα... Γι αυτό έχει γεμίσει ο τόπος από ημιμαθείς, που κάνουν τη βασική τους εκπαίδευση πάνω …στου κασίδη το κεφάλι.

Όσον αφορά την ουσία των σπουδών, η γνώμη μου είναι ότι κανονικά η αστρολογική παιδεία πρέπει να συνδυάζεται με άλλες γνώσεις, κυρίως ψυχολογίας, ιστορίας ακόμη και βιολογίας. Επειδή όμως ένα τέτοιο «πλάνο» δείχνει συνήθως ακατανόητο για τους περισσότερους μαθητές, είναι πιο ρεαλιστικό να μιλάμε απλά για μια …συνέπεια στην παρακολούθηση των σπουδών. Που βέβαια πρέπει να επισφραγίζονται από τις αναγκαίες εξετάσεις πιστοποίησης.

Από την εμπειρία μου στην Astrologia Nova γνωρίζω ότι κάποιες …ψυχές βιάζονται να ανοίξουν γραφείο και θεωρούν ότι τρεις μήνες παρακολούθησης φθάνουν και …περισσεύουν. Άντε και κάποιο «ειδικό σεμινάριο». Και δεν είναι τυχαίο ότι από τις εκατοντάδες των μαθητών που πέρασαν από τη Nova στη δεκαετία του 90, μόνον τρεις (!) δέχτηκαν να δώσουν εξετάσεις για να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους. Αρκετούς από τους υπόλοιπους τους είδα αργότερα να διαφημίζονται σε γραμμές 090… Και στο Κέντρο Εναλλακτικών Τεχνών του Χαλανδρίου (SMG) αλλά και στα on line μαθήματα αστρολογίας μέσα από την αστρολογική κοινότητα του Myhoroscope.gr έχω την πρόθεση να εφαρμόσω ένα εξεταστικό πλαίσιο που θα προστατεύει τόσο τους σπουδαστές όσο και τον διδάσκοντα.


ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΖΩΗ ΚΑΙ ΖΩΔΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009



9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"..αστρολογική παιδεία πρέπει να συνδυάζεται με άλλες γνώσεις, κυρίως ψυχολογίας, ιστορίας ακόμη και βιολογίας.."
Μενω στη λεξη ΠΑΙΔΕΙΑ. Γιατι οι περισσοτεροι θα την προσπερασουν ετσι κι αλλιως!

John Bardopoulos είπε...

Αχ, βρε συνονόματε, όσοι ήμασταν εκεί, είχαμε και κάποιο όραμα, τώρα !!! μας λείπει η Παρθένος όπως λες.

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Λειπει η Παρθενος μεν,αλλα εχουμε αφθονο Ιχθυ...που κανουμε και εξαγωγη..

Ανώνυμος είπε...

Όταν τα έλεγα εγώ, σε σχέση με την υπό ίδρυση...."ομοσπονδία" οι χαρακτηρισμοί περίσσευαν. Να δούμε τώρα τι έχει να ακούσει και ο Γιάννης.

Από άτομα που όχι περίπτερο δεν μπορούν να διευθύνουν, όπως έγραψε μια στους συμμορίτες, αλλά ούτε 2 γαϊδάρων άχυρο δεν μπορούν να μοιράσουν και μας ζαλίζουν με αυτογνωσίες, ανωτερότητες και παπαριές, δεν μπορείς να περιμένεις τίποτε ουσιαστικό.
Μια ζωή θα είναι μέσα στη μιζέρια των μικρομάγαζών τους και θα βαυκαλίζονται με τις ανύπαρκτες επιτυχίες, διασυνδέσεις και δυνατότητες που υποτίθεται ότι έχουν....

Δ. Μ.

ΒΑΝΕΣΣΑ Η ΣΚΟΡΠΙΝΑ είπε...

Ὁ παπαγάλος-Ζαχαρία Παπαντωνίου

Σὰν ἔμαθε τὴ λέξη καλησπέρα
ὁ παπαγάλος, εἶπε ξαφνικά:
«Εἶμαι σοφός, γνωρίζω ἑλληνικὰ
τὶ κάθομαι ἐδῶ πέρα!»

Τὴν πράσινη ζακέτα του φορεῖ
καὶ στὸ συνέδριο τῶν πουλιῶν πηγαίνει,
γιὰ νὰ τοὺς πεῖ μιὰ γνώμη φωτισμένη.
Παίρνει μιὰ στάση λίγο σοβαρή,
ξεροβήχει, κοιτάζει λίγο πέρα
καὶ τοὺς λέει: καλησπέρα!

Ὁ λόγος του θαυμάστηκε πολύ.
Τὶ διαβασμένος, λένε, ὁ παπαγάλος!
Θἆναι σοφὸς αὐτὸς πολὺ μεγάλος,
ἀφοῦ μπορεῖ κι ἀνθρώπινα μιλεῖ!

Ἀπ᾿ τὶς Ἰνδίες φερμένος, ποιὸς τὸ ξέρει
πόσα βιβλία μαζί του νἄχει φέρει,
μὲ τὶ σοφοὺς ἐμίλησε, καὶ πόσα
νὰ ξέρει στῶν γραμματικῶν τὴ γλώσσα!

«Κυρ-παπαγάλε, θἄχουμε τὴν τύχη
ν᾿ ἀκούσουμε τὶ λὲς καὶ πάρα πέρα;»
Ὁ παπαγάλος βήχει, ξεροβήχει,
μὰ τὶ νὰ πεῖ; Ξανάπε: καλησπέρα!

Αστρολόγοι Παπσγάλοι υπάρχουν ΜΟΝΟ στην ΕΛΛΑΔΑ αγαπητε Δ.Μ

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Δεσποσυνη Βανεσσα υποκλινομαι...

Ανώνυμος είπε...

Παιδια, εχει σημερα εξαγωνο μεταξυ Δια και Αφροδιτης;;;!!!

http://www.gossip-tv.gr/zodiac_story/16416/astrologike-ephemeria-deutera-911

Μου αρεσουν πολυ τα αρθρα του κυριου Ριζοπουλου, αν και δε συμφωνω παντα μαζι του. Για παραδειγμα στις προβλεψεις για το Ν. Ευαγγελατο, εχω την εντυπωση πως με την οψη του Πλουτωνα στον Κρονο το μελλον δε διαγραφεται και τοσο αισιοδοξο...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ριζόπουλε,είστε σοβαρός;ξεχωρίζει η Αστρολογία απο τις μαντικές τέχνες;

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαντάτε.Μόνο λάσπη ξέρετε να ρίχνετε.