7.10.09

«Φάρμακο» για την κατάθλιψη η μεσογειακή διατροφή

Στα πολλαπλά οφέλη της μεσογειακής δίαιτας προστίθεται και η πρόληψη της κατάθλιψης σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Όπως ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές, πέρα την προστασία από καρκίνο, καρδιοπάθεια, άσθμα και διαβήτη, η μεσογειακή διατροφή έχει ευεργετική επίδραση στην κατάθλιψη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και λίγο κόκκινο κρέας.

Η έρευνα μελέτησε πάνω από 10.000 ενήλικες επί μια τετραετία. Έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Λας Πάλμας και Ναβάρα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής Archives of General Psychiatry της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Ωστόσοι, οι Ισπανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμφερείς μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας.

Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, ακόμη κι αν απομονώσουν άλλους παράγοντες - όπως η ανταγωνιστική και αγχώδης προσωπικότητα, η οικογενειακή κατάσταση, το υγιεινό στιλ ζωής κ.α. - ισχύει πάντα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή δίαιτα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο.ΠΗΓΗ ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: