4.10.08

Νόμπελ για... ψύλλου πήδημα και νεκρό σπέρμα από Κόκα-Κόλα

Νόμπελ για... ψύλλου πήδημα και νεκρό σπέρμα από Κόκα-Κόλα

Οι καταστροφικές επιδράσεις της Κόκα-Κόλα στο σπέρμα, του ψύλλου το πήδημα και κάτι μπαγιάτικα πατατάκια χάρισαν εναλλακτικά Νόμπελ στους επιστήμονες που αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά μαζί τους.

Το περιοδικό «Χρονικά των Απίθανων Ερευνών» απονέμει κάθε χρόνο, μία εβδομάδα πριν από τα Νόμπελ, τα χιουμοριστικά βραβεία IgNobel για αληθινές έρευνες, που συχνά είναι δημοσιευμένες σε έγκυρα περιοδικά. Το βραβείο Χημείας κέρδισε η Ντέμπορα Αντερσον, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η οποία ανακάλυψε το 1985 ότι η Κόκα-Κόλα κάνει το σπέρμα να «εκρήγνυται». Αποφάσισε να μελετήσει το θέμα, επειδή πολλές γυναίκες έκαναν κολπικές πλύσεις με το αναψυκτικό, χρησιμοποιώντας το ως αντισυλληπτικό κι αργότερα ως προστασία από τον ιό του AIDS. «Σίγουρα δεν κάνει για αντισύλληψη, γιατί τα σπερματοζωάρια κολυμπούν πολύ γρήγορα. Ομως, αν έρθει σε επαφή με το σπέρμα, η Κόκα-Κόλα που περιέχει ζάχαρη το σκοτώνει, τα σπερματοζωάρια μοιάζουν να εκρήγνυνται», είχε σημειώσει η Αντερσον, υποστηρίζοντας επίσης ότι το αναψυκτικό που «πάει με όλα» σκοτώνει, ως όξινη ουσία, και τον ιό HIV.

Το βραβείο Βιολογίας απονεμήθηκε σε μια ομάδα Γάλλων που διαπίστωσαν ότι οι ψύλλοι των σκύλων πηδούν πιο μακριά από τους ψύλλους των γάτων, ενώ το βραβείο Ιατρικής σε μια ομάδα του Πανεπιστημίου Νιτουκ (Β. Καρολίνα), που απέδειξε ότι τα ακριβά ψευδοφάρμακα (placebo) έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα φτηνά. Ο φυσικός Ντόριαν Ράιμερ και ένας συνάδελφός του από το Ινστιτούτο Σκριπς του Σαν Ντιέγκο κέρδισαν επάξια το βραβείο Φυσικής, καθώς απέδειξαν μαθηματικώς ότι τα μαλλιά (και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει κουβάρι) τελικώς θα μπερδευτούν και θα κάνουν κόμπους. Η Επιτροπή έδωσε φέτος ένα ειδικό «βραβείο διατροφής» στους Μασιμιλιάνο Ζαμπίνι (Πανεπιστήμιο του Τρέντο) και Τσαρλς Σπενς (Οξφόρδη), που κατάφεραν να πείσουν ανθρώπους ότι τα μπαγιάτικα πατατάκια που έτρωγαν ήταν φρέσκα, παίζοντάς τους δυνατά «κρατσανιστούς» ήχους την ώρα που μάσαγαν. Τέλος, το εναλλακτικό Νόμπελ Ειρήνης κέρδισε η ελβετική Επιτροπή Ηθικής και Μη Ανθρώπινης Βιοτεχνολογίας, επειδή υιοθέτησε την αρχή ότι τα φυτά έχουν ηθική υπόσταση κι αξιοπρέπεια.


(Πηγή: Ασ. Πρες)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: